Forskere har fundet en “underjordisk by”, hvor gamle mennesker boede

Store vulkanudbrud forekommer på Jorden hvert år. Nogle af dem ligger langt fra menneskelige bosættelser og udgør ikke den store fare. Men der er også dem, hvis aktivitet tvinger folk til hastigt at evakuere fra deres hjem: lavastrømme, der undslipper krateret, giftige gasser og vulkanske bomber ødelægger nogle gange alt på deres vej. Ofte efter vulkanudbrud forbliver lavarør på overfladen. Dette er navnet på tunneler lavet af varm lava, som er så store, at dyr og mennesker kan gå inde i dem. Nogle lavarør blev dannet for tusinder af år siden, og gamle mennesker har tydeligvis været inde i dem. Men der var stadig ingen beviser for, at de boede i disse krisecentre. For nylig har videnskabsmænd endelig fundet en “underjordisk by”, hvor gamle mennesker levede i tusinder af år.

Forskere har fundet en

Gamle mennesker forvandlede et lavarør i Saudi-Arabien til en underjordisk by< /p >

Indhold

  • 1 lavagrotte af gamle mennesker
  • 2 Umm Jirsan-hule i Saudi-Arabien
  • < li>3 Hvad spiste oldtidens mennesker
  • 4 klippemalerier af oldtidens mennesker

Fortidens menneskers lavahule

Et gammelt lavarør, som oldtidens mennesker boede i for mange år siden, blev opdaget af et internationalt hold af videnskabsmænd i Saudi-Arabien. Denne hule fik navnet Umm Jirsan den ligger 125 kilometer fra byen Medina.

Lavagrotte af gamle mennesker. Inde i Umm Jirsan lavarøret. Billedkilde: sciencealert.com. Foto.

Inde i Umm Jirsan lavarøret. Billedkilde: sciencealert.com

Analyse har vist, at en enorm tunnel, som blev dannet som følge af et vulkanudbrud, først blev hjemsted for vores forfædre for 10.000 år siden. At dømme efter fundene levede oldtidens mennesker der i 7.000 år, fra den neolitiske æra til bronzealderen. Væggene i denne formation blev bevis på, hvordan den menneskelige hjerne udviklede sig. De første indbyggere i hulen skabte værktøjer af sten, og de sidste lavede komplekse værktøjer af bronze.

VIGTIG:Umm Jirsan-hulen blev fundet for længe siden, men forskerne troede, at menneskeknogler blev bragt dertil af rovdyr. Nu er forskere overbeviste om, at gamle mennesker selv fandt tilflugt der.

Umm Jirsan-hulen i Saudi-Arabien

Længden af ​​Umm Jirsan-hulen er omkring 1,5 kilometer. Det betyder, at der var masser af plads til hundredvis af gamle mennesker. Ud fra dette kan det antages, at lavarøret var noget i retning af en primitiv by, der lå under jorden. På dette sted blev de gamle indbyggere i det nuværende Saudi-Arabien beskyttet mod vind, regn og andre naturlige elementer. Det var også usandsynligt, at vilde dyr ville besøge dette sted, fordi jægere kunne føre dem ind i en blindgyde og dræbe dem.

Indgang til Umm-Jirsan-hulen. Billedkilde: sciencealert.com

Der er ingen tvivl om, at der boede mennesker i lavahulen. Arkæologer formåede at finde snesevis af spor af deres liv, såsom fragmenter af tøj, trædele behandlet med forskellige værktøjer, fragmenter af stenstrukturer samt mange prøver af stenværktøjer. Ud over alt dette lykkedes det forskerne at finde gruber fyldt med dyreknogler – det må have været en slags skraldespande.

Læs også: Oldtidens mennesker kunne have holdt ræve som kæledyr – her er beviset

Hvad spiste oldtidens mennesker

Der blev også fundet menneskelige rester i hulen. Mange tusinde år er gået siden indbyggerne i Umm-Jirsan døde, så videnskabsmænd har ikke fundet komplette skeletter. Mange kropsdele blev spist af rovdyr, og knoglerne blev spredt eller taget ud af tunnelen.

Udgravninger i Umm-Jirsana-hulen. Billedkilde: sciencealert.com

Imidlertid var videnskabsmænd i stand til at studere de eksisterende knogler og finde ud af, hvad oldtidens mennesker spiste. Undersøgelsens forfattere konkluderede, at hulebeboerne indtog meget protein. Forskerne formåede også at finde beviser for at spise planteføde: højst sandsynligt indsamlede folk spiselige planter fra nærliggende oaser.

Du vil være interesseret: Hvordan gamle mennesker lavede tatoveringer – en forklaring ved at bruge eksemplet med en ismumie Ötzi

Hulemalerier af gamle mennesker

Ikke langt fra Umm Jirsan opdagede forskere klippemalerier, der forestillede kvæg og mennesker. Det betyder, at lavarør kunne have været brugt af gamle hyrder til rekreation. Der kan have været flere udskæringer på klipperne, men gennem tusinder af år kan de være blevet slidt væk af vind og vand. Men videnskabsmænd forsøger stadig at finde noget nyt og vil helt sikkert tilføje til listen over interessante fund.

Klippemalerier nær Umm Jirsan. Billedkilde: PLOS One

I dag ved forskerne om eksistensen af ​​mere end 300 huler, hvor oldtidens mennesker boede. Oftest findes de i Frankrig og Spanien, fordi for tusinder af år siden levede repræsentanter for den menneskelige race i stort antal på landene, der tilhører disse lande. I 2023 meddelte forskere, at de havde fundet “en af ​​de bedste grotter” af gamle mennesker, den ligger i La Garma-hulekomplekset, men den blev lukket som følge af et jordskred.

For at blive opdateret med vigtige arkæologiske opdagelser, abonner på vores Zen- og Telegram-kanaler. Det er gratis!

Den opdagede grotte har et areal på kun 5 kvadratmeter. Rummet har en oval form, og der er mange spor af vores fjerne forfædres aktiviteter. Du kan læse mere om dette fund i vores artikel “En af de bedste” blev fundet i Spanien. huler af gamle mennesker.”


Date:

by