Forskare har återskapat en medicin som är mer än 2000 år gammal och den visade sig vara effektiv

I nästan två tusen år har människor i Europa och Mellanöstern förlitat sig på medicinen theriac, en svart klibbig substans gjord av dussintals ingredienser, inklusive svartpeppar, bröd, opium, honung, kanel och kardemumma, för att behandla olika åkommor huggormkött, olika oljor, växter etc. Det användes mot pest, förgiftning och många andra åkommor. Detta antika läkemedel blev särskilt populärt på 1600-talet, men med utvecklingen av modern medicin användes det inte längre. Nu har en grupp polska forskare återskapat theriac enligt ett gammalt läkemedelsrecept och funnit att läkemedlet verkligen var effektivt.

Forskare har återskapat ett läkemedel som är mer än 2000 år gammalt och det visade sig vara effektivt. Forskare skapade läkemedlet enligt ett gammalt recept. Foto.

Forskare skapade läkemedlet enligt en gammal recept

Vem och när uppfann den antika drogen theriac

Theriac användes i Polen och många andra europeiska länder för olika sjukdomar, men det skapades ursprungligen som ett botemedel mot gifter. Men det användes inte som ett motgift, utan snarare som ett vaccin mot toxiner. Det går inte längre att säga vem som uppfann drogen, men uråldriga källor som Galenos och Plinius tyder på att theriac existerade redan från andra århundradet f.Kr., och dess popularitet spred sig främst bland eliten.

En av de Den mest kända som sökte ett botemedel mot alla sjukdomar var Mithridates VI Eupator, en anatolisk kejsare som regerade från 120 till 63 f.Kr. Skriftliga källor säger att han var besatt av gifter och droger. Det är mycket möjligt att hans sökande efter ett sätt att undvika förgiftning ledde till skapandet av theriac.

Den anatoliske kejsaren Mithridates VI Eupator kan ha varit initiativtagare till skapandet av drogen theriac. Bildkälla: 4kerch.ru

Med tiden började läkemedlet användas dagligen av många monarker som var rädda för förgiftning, från Nero till Elizabeth I. Det måste sägas att läkemedlet ursprungligen innehöll huggormgift som ingrediens, men Neros läkare ersatte det med ormkött. Theriacs kungliga ursprung har gjort det attraktivt även för vanliga människor. Med tiden blev läkemedlet därför populärt bland alla delar av befolkningen.

Hur forskare återskapade en gammal medicin

Farmaceutiska forskare och historiker i sin forskning bestämde sig för att inte begränsa sig till kunskap om det gamla läkemedlet från medicinska läroböcker, och återskapade theriak enligt ett 400 år gammalt recept för att analysera det i detalj. De hittade ett recept från 1630 av Paul Guldenius, en stadsapotekare som bodde i det som nu är Toruń, Polen.

Paul Guldenius var en av få farmaceuter som hade tillstånd att producera och sälja theriac. Han förberedde drogen offentligt, som forskarna skrev, “med pompa och prakt.” Detta säkerställde fullständig transparens angående läkemedlets ingredienser och var också ett sätt att marknadsföra det.

Paul Guldenius förberedde läkemedlet framför andra människor. Bildkälla: headtopics.com

Receptet listar namn och mängder av 61 ingredienser, men är skrivet på latin. Därför var vetenskapsmän först tvungna att arbeta med att dechiffrera de latinska namnen och sammansättningarna. Samtidigt jämförde de receptet med moderna böcker, samt dagböcker och texter som nämnde receptet på den antika drogen.

Lyckligtvis skrev Paul Guldenius receptet mycket noggrant, inklusive den exakta vikten av alla ingredienser. Forskare ägnade fyra år åt att leta efter allt som behövdes för att förbereda läkemedlet. Vissa örter och kryddor som ingår i sammansättningen odlas helt enkelt inte och är inte tillgängliga i EU-länder.

Varför det gamla läkemedlet var effektivt

När det kommer till antik medicin presenteras helt löjliga och meningslösa behandlingsmetoder som helt enkelt är chockerande för moderna människor. Som vi redan har berättat användes smuts, ödlablod, mögel etc. för att förbereda preparaten. Theriac är dock inte en av dessa produkter. Enligt forskare innehåller den många ingredienser som är kända för sina terapeutiska egenskaper.

Theriac orsakade faktiskt resistens mot vissa gifter. Bildkälla: wikimedia.org

Men de viktigaste var två ingredienser – opium och huggormkött. Opium har en smärtstillande effekt, och huggormens kött ingjutit immunitet mot ormbett. Effekten bygger på en princip som inom modern medicin kallas mithridatism. Genom att regelbundet konsumera små doser av toxiner blir en person med tiden immun mot vissa typer av gifter. Dessutom hade theriac en placeboeffekt i viss utsträckning. Forskare rapporterar detta i Journal of Ethnopharmacology.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Forskare studerar nu olika versioner av theriac eftersom dess formulering har förändrats över tiden. Kanske kommer detta att ge mer information om dess effektivitet mot vissa sjukdomar.


Date:

by