Varför människor med cancer går ner i vikt och blir dödligt utmattade – nu finns det ett svar

Ett av symptomen på vissa cancerformer är viktminskning, som åtföljs av muskelatrofi. Enligt experter lider cirka 80% av personer med cancer av detta tillstånd, som kallas kakexi. Kroppen tär bokstavligen på sig själv tills vitala organ, som hjärtat, börjar misslyckas. Även om en person inte dör av kakexi blir han eller hon svagare och sjukare, och som ett resultat tolererar hon cellgifter sämre. Men orsaken till detta tillstånd förblir ett mysterium som inte har lösts på tusentals år. Därför finns det i dag inga behandlingar för denna sjukdom. Nu ger en ny studie hopp om att situationen kommer att förändras.

Varför går en person ner i vikt med cancer och blir dödligt utmattad - nu finns det ett svar. Onkologiska sjukdomar åtföljs ofta av viktminskning. Foto.

Cancersjukdomar åtföljs ofta av viktminskning

Orimlig viktminskning vid cancer

h2>

Cachexi har varit känt sedan urminnes tider. Hippokrates beskrev det så här — “Köttet brinner och blir till vatten, magen fylls med vatten, fötter och ben svullnar, axlar, nyckelben, bröst och lår smälter… Sjukdomen är dödlig.” För att belysa orsakerna till detta tillstånd har forskare vid Peking University (PKU) studerat de metabola förändringar det orsakar.

Författarna studerade tusentals metaboliter, det vill säga metaboliska produkter i blodet hos friska möss, och jämförde dem med metaboliter hos möss som lider av kakexi orsakad av injektion av lungcancerceller. Som ett resultat fann forskarna att laktat, en kemikalie som orsakar muskelspasmer, var förhöjd hos sjuka gnagare. Studieförfattarna rapporterar detta i tidskriften Nature Metabolism. Enligt deras åsikt kan laktat spela en nyckelroll i sjukdomen.

Orimlig viktminskning vid cancer. Med cancer förändras vävnadsmetabolismen. Foto.

vävnadsmetabolism förändras under cancer

När forskare mätte laktatnivåer hos personer med cancer , han befordrades också. Av detta kan vi dra slutsatsen att förändringarna i metabolismen hos möss och personer med cancer är ungefär desamma.

Varför går människor ner i vikt med cancer

Den ökade koncentrationen av laktat hos möss med cancer kom inte som en överraskning för forskarna. Anledningen är att tumörmetabolism har sina egna egenskaper. Det viktigaste är att cancerceller går över till ett mindre effektivt sätt att producera energi. Med denna metabolism blir laktat en avfallsprodukt, vilket resulterar i ackumulering.

Men orsakar överskott av laktat verkligen kakexi? För att ta reda på det implanterade författarna till arbetet laktatpumpar i friska möss, vilket introducerade detta ämne i djurens blodomlopp. Det gjorde att mössen efter bara två veckor tappade mycket fett och muskler, trots att de inte hade cancer och åt samma mängd mat som möss från kontrollgruppen. Som forskarna förklarar var förändringarna i deras kropp desamma som med kakexi orsakad av cancer.

Varför går människor ner i vikt med cancer. En studie har visat att laktat är orsaken till viktminskning. Foto.

Studie finner laktat orsakar viktminskning

Den sista frågan förblev obesvarad — Hur gör laktat att kroppen går ner i vikt? Under studien upptäckte forskare att detta ämne interagerar med receptorer på cellmembran. Samtidigt orsakar det olika effekter, inklusive undertryckande av neuronaktivitet, bildandet av blodkärl i tumörer, förändringar i immuncellers funktion, etc. Låt oss komma ihåg att med maligna tumörer inträffar förändringar i immunsystemets funktion. , men forskare har nyligen hittat ett sätt att hantera detta.< /p>

Forskare har föreslagit att laktat engagerar en av receptorerna, och detta orsakar kakexi. För att testa sin hypotes inducerade de cancer hos möss som, genom genetiska modifieringar, saknade en laktatreceptor på ytan av fettceller som kallas GPR81. Som ett resultat reducerades alla symptom på kakexi hos gnagare eller helt saknades. När författarna till arbetet tog bort GPR81-receptorn hos möss med cancer var resultaten desamma.

Laktat, som verkar på receptorn, skickar troligen en signal som sätter igång processen med snabb fettförbränning. Som ett resultat börjar kroppen slösa bort värdefulla kalorier i onödan. Fettcellerna skrumpnar så småningom ihop som en squished marshmallow. Det förblir dock ett mysterium varför blockering av GPR81 förhindrar muskelvävnadsatrofi, eftersom muskelceller inte har denna receptor.

Laktat får kroppen att snabbt bränna kalorier i fettcellerna. Bildkälla: actu.epfl.ch

Det är för tidigt att dra slutliga slutsatser om laktat och dess roll i kakexi, eftersom ytterligare studier, inklusive kliniska, behövs. Men om forskarnas antaganden bekräftas kommer utvecklingen av en effektiv metod för att behandla en farlig sjukdom att förbli en tidsfråga, vilket innebär att överlevnaden för personer med cancer kommer att öka.

Gör det inte. glöm att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Slutligen noterar vi att forskare också arbetar med andra metoder för att bekämpa cancer. Till exempel meddelade ryska forskare nyligen att de är nära att skapa ett vaccin mot cancer. Du kan läsa mer om detta på länken.


Date:

by