Vaping har visat sig vara dödligt – sluta omedelbart med din vapingvana

Den första elektroniska cigaretten uppfanns av den kinesiska apotekaren Hon Lik som ett mindre skadligt alternativ till vanliga cigaretter. Logiken i denna uppfinning kan förstås – istället för cancerframkallande rök, rik på olika hartser, andas en person in ånga med nikotin. Faktum är att rökning av e-cigaretter är inandning. Men på senare tid har fler och fler bevis börjat dyka upp för att vaping inte är så ofarligt som man ursprungligen trodde. En nyligen genomförd studie visade att de är orsaken till en dödlig sjukdom.

Vapning har visat sig vara dödligt - sluta genast med vapingvanan. Elektroniska cigaretter orsakar en dödlig sjukdom. Foto.

Elektroniska cigaretter orsakar en dödlig sjukdom

Varför vaping är farligt för hälsan< /h2>

Forskare har länge börjat misstänka att vapes faktiskt inte är så säkra som man ursprungligen trodde. Detta blev särskilt uppenbart sommaren 2019, när ett utbrott av en mystisk sjukdom drabbade Amerika. Enligt officiella uppgifter låg nästan 3 000 personer på sjukhus vid den tiden, varav 68 dog. Den exakta orsaken till denna sjukdom är okänd, men den orsakas troligen av en kemikalie som finns i vapes. Det påverkar lungvävnaden, vilket gör att en person hostar och kvävs.

Sedan dess har forskare börjat ägna mer uppmärksamhet åt skadan från den nymodiga vanan. Därefter kunde man hitta bevis för att e-cigaretter ökar risken för luftvägssjukdomar, liksom hjärtinfarkt och stroke. Dessutom har vapes visat sig vara lika skadliga som cigaretter i vissa aspekter. Till exempel, rökning av cigaretter och vaping påverkar synen negativt. Men en ny studie har avslöjat ännu mer skrämmande fakta – e-cigaretter orsakar hjärtsvikt.

Undersökning visar att vaping orsakar hjärtsvikt även hos friska människor

Vapning orsakar hjärt-kärlsvikt

h2>

Om en stroke och hjärtinfarkt orsakar en omedelbar attack, som ofta slutar med döden, utvecklas hjärt-kärlsvikt långsamt. Det vill säga hjärtmuskeln försvagas långsamt, så mycket att det blir svårt för hjärtat att pumpa blod genom hela kroppen. Detta är ett livshotande tillstånd som också ofta leder till döden.

I sin studie analyserade forskare journalerna för mer än 175 tusen amerikanska vuxna som deltog i ett av forskningsprogrammen från US National Institutes of Health. Av dessa rapporterade nästan 30 tusen människor att de någonsin hade vapat. Bland dessa personer upplevde mer än 3 000 hjärtsvikt inom fyra år.

Jämfört med personer som aldrig hade vapat hade e-cigarettanvändare en 19 procents ökad risk att utveckla hjärtsvikt. Dessutom utvecklar sådana människor en speciell typ av sjukdom där hjärtmuskeln blir spänd och inte fylls med blod ordentligt. Forskare rapporterar detta i Journal of the American College of Cardiology.

Vapning orsakar hjärt-kärlsvikt. Elektroniska cigaretter förstör det kardiovaskulära systemet. Foto.

Elektroniska cigaretter förstör det kardiovaskulära systemet

De som rökte både vanliga cigaretter och vapes hade en ännu högre risk för hjärtsvikt. För sådana personer ökar denna siffra till 59 procent. Av deltagarna var cirka 60 procent kvinnor, med en medelålder på 52.

För att få korrekta resultat uteslöt forskarna personer med anlag för hjärtsvikt, såväl som de som hade det först. Riskfaktorer för hjärtsvikt inkluderar diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, etc.

Vapning orsakar hjärtsvikt. Rökning av vapes med cigaretter ökar risken för hjärtsvikt med mer än 80%. Foto.

Att röka vapes tillsammans med cigaretter ökar risken för hjärtsvikt med mer än 80 %

, frågade forskarna inte hur ofta deltagarna vaped eller vilka ingredienser som fanns i dem. Framför allt är det inte känt om alla e-cigaretter är farliga för hjärtat eller bara de som innehåller nikotin. Låt oss komma ihåg att enligt vissa studier visade sig vapes utan nikotin vara lika skadliga för hälsan som nikotin. Uppenbarligen behövs mer forskning för att visa vilket ämne som leder till hjärtsjukdomar.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men i alla fall, om du röker vapes är det bättre att ge upp dem, och ju förr desto bättre. Dessutom har deras effektivitet som ett sätt att hjälpa till att sluta röka inte bevisats. Dessutom är de själva mycket beroendeframkallande.


Date:

by