The Big Bang Mystery – Vil vi nogensinde vide, hvor det hele begyndte?

Den førende kosmologiske model siger, at universet blev født for omkring 13,7 milliarder år siden i Big Bang. Men hvordan var han egentlig? Utrolig stor eller lille? Øjende højlydt eller indhyllet i stilhed? Og vigtigst af alt, hvor præcist skete det, hvis der overhovedet ikke var noget rundt omkring? Der er så mange spørgsmål, at nogle forskere mener, at eksplosionen kunne have været gentaget flere gange, hvilket betyder, at selv navnet er forkert. Det viser sig at være et ret mærkeligt billede – alle kender til Big Bang, men ingen kan med sikkerhed sige, hvordan det var. I sidste ende, for at tale om tidens begyndelse, skal du vælge ikke kun de rigtige ord, men også den rigtige fysik. De seneste års opdagelser har således givet os mulighed for at danne os en mere eller mindre klar idé om universet, men i et forsøg på at se længere ind i fortiden, vender vi os i stigende grad til elementarpartiklernes fysik. Det betyder, at for at lære mere om den kosmiske barndom og det mystiske Big Bang, skal fysikere bruge højenergifysikkoncepter, der går ud over eksperimentelle resultater.

Universet blev født som et resultat af Big Bang. Men hvad skete der før det? Billede: techquila.co.in

Hvad skete der i begyndelsen?

Bestræbelsen på at forstå universets oprindelse har bevæget sig fra myter og legender til den kvantitative indsigt i moderne kosmologi baseret på generel relativitetsteori og dens implikationer for forståelsen af ​​kosmos struktur. Nøgleopdagelser såsom udvidelsen af ​​universet (som vi lærte af den amerikanske astronom Edwin Hubbles observationer) og den vellykkede konstruktion af Big Bang-teorien dannede grundlaget for vores forståelse af kosmos. Men på trods af betydelige fremskridt er de tidligste øjeblikke og grundlæggende årsag til universet stadig omgærdet af mystik.

Samtidig er spørgsmålet «hvad der skete før Big Bang» opstår altid, når nogen tænker på universets oprindelse. Når alt kommer til alt, hvis der ikke er nogen «før» det var det ikke, hvad var så årsagen? Forbløffende nok var svaret enkelt for få århundreder siden: en eller anden evig guddom satte alt i gang. Selv Sir Isaac Newton troede, at Gud skabte universet for omkring 6.000 år siden.

The Big Bang var begyndelsen på alt. Men var der noget før det?
Billede: squarespace-cdn.com

Læs også: Forskere mener, at der var to Big Bangs

Alt ændrede sig med opdagelsen af ​​kosmisk ekspansion, da den belgiske kosmolog (og jesuiterpræst) Georges Lemaitre indså, at universet må have haft en begyndelse. Det er rigtigt, at få mennesker kunne lide denne idé, og i begyndelsen af ​​1960'erne var Fred Hoyles steady state-teori ret populær blandt både ikonoklastiske videnskabsmænd og lægfolk.

Steady State Theory

Hoyle og hans kolleger accepterede udvidelsen af ​​universet, men troede ikke på Big Bang, idet de mente, at den langsomme, kontinuerlige dannelse af nyt stof kunne holde universets gennemsnitlige tæthed og generelle egenskaber konstante over tid.

< p>Ifølge steady-state-modellen skabes stof kontinuerligt, efterhånden som universet udvider sig, men med tiden blev Hoyles teori fortrængt af Big Bang-ideen, som siger, at massefylden af ​​stof i universet falder, når galakser bevæger sig væk fra hinanden. Den endelige afvisning af Hoyles idé af det videnskabelige samfund fandt sted i 1964 efter opdagelsen af ​​kosmisk mikrobølgebaggrundsstråling (kosmisk mikrobølgebaggrundsstråling).

Stationary Universe Theory. Universets steady-state model blev udviklet i 1948 af Fred Hoyle, Thomas Gold, Hermann Bondi og andre som et alternativ til Big Bang-teorien. Ifølge denne model, efterhånden som universet udvider sig, vil nye stof skabes konstant mellem ekspanderende galakser Billede: cdn Britannica.com Photo.

Universets steady-state model blev udviklet i 1948 af Fred Hoyle, Thomas Gold, Hermann Bondi og andre som et alternativ til Big Bang-teorien. Ifølge denne model skabes der konstant nyt stof mellem de ekspanderende galakser, efterhånden som universet udvider sig. Billede: cdn.britannica.com

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Siden da har mængden af ​​støttende beviser for oprindelsen af ​​vores univers fra Big Bang nået en sådan grad, at der ikke er meget tvivl tilbage. Spørgsmålet om, hvad der kom før ham, har ganske vist stadig intet svar, og mange videnskabsmænd foretrækker ikke at lægge mærke til dette spørgsmål, da det ser ud til, at vi aldrig vil kende svaret på det.

Tidens begyndelse

h2>

Bemærk, at når astronomer taler om Big Bang, mener de normalt ikke begyndelsen af ​​universet (tid nul), men den utrolig varme og kompakte tilstand af universet i de første par minutter af dets eksistens. Til en vis grad skyldes det, at ingen har den mindste idé om tidens sande natur, endsige dens begyndelse.

Den britiske fysiker Julian Barbour hævdede for eksempel, at tiden ikke eksisterer. overhovedet, undtagen som en illusion i vores sind. Ifølge andre (inklusive Stephen Hawking) opstod tiden sammen med universet, hvilket gør selve begrebet «før» At spørge, hvad der skete før Big Bang, er som at spørge, hvad der er nord for Nordpolen, eller hvilken afstand der er mindre end nul.

Vi får nok aldrig at vide, hvad der skete før Big Bang. Billede: static.scientificamerican.com

På den anden side ved vi simpelthen ikke, om der var tid før Big Bang eller ej. Ifølge den engang så populære idé om et cyklisk univers kan den nuværende udvidelse af rummet en dag blive til sammentrækning– Et big bang, der kunne udvikle sig til et nyt Big Bang og begynde den næste cyklus af den evige sekvens.

Dette er interessant: Forskere skaber det mest detaljerede kort over stof i universet. Hvorfor er dette vigtigt?

Selvfølgelig er dette blot en af ​​mange hypoteser, ifølge hvilke vores univers ikke er unikt, men på en eller anden måde er en del af et muligvis uendeligt multivers. Men hvis multiverset også er uendeligt i tid, så vender vi tilbage til tanken om, at alt har eksisteret for evigt, hvilket betyder, at spørgsmålet om, hvad der skete før Big Bang, simpelthen bliver meningsløst.

Måske giver spørgsmålet om, hvad der skete før Big Bang, ingen mening. Billede: d.newsweek.com

Endelig mener den sydafrikanske fysiker Neil Turok, at Big Bang fødte ikke kun vores univers, men også til Antiverset, der består af antistof og bevæger sig tilbage i tiden. Igen, en spændende idé, men der er ingen chance for bekræftelse (eller afkræftelse!) gennem observation.

Du kunne være interesseret: “Alt overalt på én gang” fra et videnskabeligt synspunkt: hvad kunne et multiversum være ligesom?< /p>

I sidste ende synes vi at være nødt til at indrømme, at vi intet ved om universets sande begyndelse. Og selvom vi er tilbøjelige til ideen om et evigt multivers, som slet ikke har nogen egentlig begyndelse, ved vi ikke, hvorfor der er noget (eller i øvrigt hvorfor alt eksisterer) snarere end ingenting.


Date:

by