The Big Bang Mystery – Kommer vi någonsin att veta var allt började?

Den ledande kosmologiska modellen säger att universum föddes för cirka 13,7 miljarder år sedan i Big Bang. Men hur var han egentligen? Otroligt stor eller liten? Öronbedövande högt eller höljt i tystnad? Och viktigast av allt, var exakt hände det, om det inte fanns något alls i närheten? Det finns så många frågor att vissa forskare tror att explosionen kunde ha upprepats flera gånger, vilket betyder att även namnet är felaktigt. Det visar sig vara en ganska märklig bild – alla känner till Big Bang, men ingen kan med säkerhet säga hur det var. I slutändan, för att prata om tidens början, måste du välja inte bara rätt ord, utan också rätt fysik. De senaste årens upptäckter har således gjort det möjligt för oss att bilda oss en mer eller mindre tydlig uppfattning om universum, men när vi försöker titta längre in i det förflutna vänder vi oss alltmer till elementarpartiklarnas fysik. Detta innebär att fysiker måste använda högenergifysikkoncept som går utöver experimentella resultat för att lära sig mer om den kosmiska barndomen och den mystiska Big Bang.

Universum föddes som ett resultat av Big Bang. Men vad hände innan det? Bild: techquila.co.in

Vad hände i början?

Strävan efter att förstå universums ursprung har flyttats från myter och legender till den moderna kosmologins kvantitativa insikter baserade på generell relativitetsteori och dess implikationer för förståelsen av kosmos struktur. Nyckelupptäckter som universums expansion (vilket vi lärde oss av den amerikanske astronomen Edwin Hubbles observationer) och den framgångsrika konstruktionen av Big Bang-teorin utgjorde grunden för vår förståelse av kosmos. Men trots betydande framsteg är de tidigaste ögonblicken och den grundläggande orsaken till universum fortfarande höljda i mystik.

Samtidigt kommer frågan «vad hände före Big Bang» uppstår alltid när någon tänker på universums ursprung. När allt kommer omkring, om det inte finns någon «före» det var det inte, vad var orsaken då? Otroligt nog var svaret enkelt för bara några århundraden sedan: någon evig gudom satte allt i rörelse. Till och med Sir Isaac Newton trodde att Gud skapade universum för ungefär 6 000 år sedan.

The Big Bang var början på allt. Men fanns det något innan det?
Bild: squarespace-cdn.com

Läs också: Forskare tror att det fanns två Big Bangs

Allt förändrades med upptäckten av kosmisk expansion, när den belgiske kosmologen (och jesuitprästen) Georges Lemaitre insåg att universum måste ha haft en början. Det är sant att få människor gillade den här idén, och i början av 1960-talet var Fred Hoyles steady state-teori ganska populär bland både ikonoklastiska vetenskapsmän och lekmän.

Steady State Theory

Hoyle och hans kollegor accepterade universums expansion, men trodde inte på Big Bang, och trodde att den långsamma, kontinuerliga bildningen av ny materia kunde hålla universums genomsnittliga täthet och allmänna egenskaper konstanta över tiden.

< p>Enligt steady-state-modellen skapas materia kontinuerligt när universum expanderar, men med tiden ersattes Hoyles teori av Big Bang-idén, som säger att materiens täthet i universum sjunker när galaxer rör sig bort från varandra. Det slutliga förkastandet av Hoyles idé av forskarsamhället ägde rum 1964 efter upptäckten av kosmisk mikrovågsbakgrundsstrålning (kosmisk mikrovågsbakgrundsstrålning).

Stationary Universe Theory. Universums steady-state-modell utvecklades 1948 av Fred Hoyle, Thomas Gold, Hermann Bondi och andra som ett alternativ till Big Bang-teorin. Enligt denna modell, när universum expanderar, kommer nya materia skapas ständigt mellan expanderande galaxer. Bild: cdn Britannica.com Photo.

Universums steady-state-modell utvecklades 1948 av Fred Hoyle, Thomas Gold, Hermann Bondi och andra som ett alternativ till Big Bang-teorin. Enligt denna modell, när universum expanderar, skapas ständigt ny materia mellan de expanderande galaxerna. Bild: cdn.britannica.com

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Sedan dess har mängden stödjande bevis för ursprunget till vårt universum från Big Bang nått en sådan omfattning att det finns lite tvivel kvar. Det är sant att frågan om vad som kom före honom fortfarande inte har något svar, och många forskare föredrar att inte lägga märke till denna fråga, eftersom det verkar som att vi aldrig kommer att veta svaret på den.

Tidens början

h2>

Observera att när astronomer talar om Big Bang, menar de vanligtvis inte själva början av universum (tid noll), utan universums otroligt varma och kompakta tillstånd under de första minuterna av dess existens. Till viss del beror detta på att ingen har den minsta aning om tidens sanna natur, än mindre dess början.

Den brittiske fysikern Julian Barbour hävdade till exempel att tiden inte existerar. alls, förutom som en illusion i våra sinnen. Enligt andra (inklusive Stephen Hawking) uppstod tiden tillsammans med universum, vilket gör själva begreppet «före» Att fråga vad som hände före Big Bang är som att fråga vad som är norr om Nordpolen eller vilket avstånd som är mindre än noll.

Vi kommer förmodligen aldrig att få veta vad som hände före Big Bang. Bild: static.scientificamerican.com

Å andra sidan vet vi helt enkelt inte om det fanns tid före Big Bang eller inte. Enligt den en gång så populära idén om ett cykliskt universum kan den nuvarande expansionen av rymden en dag förvandlas till sammandragning– En big bang som kan utvecklas till en ny Big Bang och börja nästa cykel av den eviga sekvensen.

Detta är intressant: Forskare skapar den mest detaljerade kartan över materia i universum. Varför är detta viktigt?

Naturligtvis är detta bara en av många hypoteser enligt vilka vårt universum inte är unikt, utan, på ett eller annat sätt, är en del av ett möjligen oändligt multiversum. Men om multiversumet också är oändligt i tiden, så återgår vi till tanken att allt har funnits för alltid, vilket innebär att frågan om vad som hände före Big Bang helt enkelt blir meningslös.

Kanske är frågan om vad som hände före Big Bang ingen mening. Bild: d.newsweek.com

Slutligen tror den sydafrikanske fysikern Neil Turok att Big Bang födde inte bara vårt universum, utan också till Antiversum, bestående av antimateria och rör sig bakåt i tiden. Återigen, en spännande idé, men det finns ingen chans till bekräftelse (eller vederläggning!) genom observation.

Du kanske är intresserad: “Allt överallt på en gång” ur vetenskaplig synvinkel: vad kan en multiversum vara som?< /p>

I slutändan verkar vi behöva erkänna att vi inte vet något om universums verkliga början. Och även om vi är benägna till idén om ett evigt multiversum, som inte har någon egentlig början alls, så vet vi inte varför det finns något (eller dessutom varför allt existerar) snarare än ingenting.


Date:

by