Månen vendte vrangen ud for 4,2 milliarder år siden – hvordan skete det

Jordens naturlige satellit opstod for cirka 4,5 milliarder år siden som følge af en kosmisk katastrofe. Husk på, at en planet, der i størrelse kan sammenlignes med Mars, styrtede ned i Jorden, hvilket resulterede i, at smeltet materiale blev kastet ud i rummet. Ret hurtigt grupperede den sig, hvilket resulterede i dannelsen af ​​Månen. Efterhånden afkølede det, blev fast og blev til sidst, som vi kender det. Men ifølge en nylig undersøgelse var udviklingen af ​​satellitten faktisk mere kompleks, for eksempel beskrev medarbejdere ved University of Arizona den som en “eventyrroman.”

Månen vendte vrangen ud for 4,2 milliarder år siden - hvordan det skete. På et tidspunkt sank Månens ydre lag ned i dets dybder, og det indre lag steg ud. Foto.

På et tidspunkt sank Månens ydre lag ned i dets dybder, og det indre lag steg udad

Hvordan Månen blev dannet

Der er mange forskellige versioner af, hvordan satellitten kunne have dannet sig fra det øjeblik af en kosmisk katastrofe til fremkomsten af ​​Jord-Måne-systemet. For ikke længe siden fortalte vi jer, at det kun tog et par timer at danne Månen. Men herefter skete der en række andre begivenheder, som endnu er helt ukendte. Ikke desto mindre har det i løbet af de sidste årtier været muligt at få nogle oplysninger om satellittens historie.

For eksempel erfarede forskere for ganske nylig, at Månen viste sig at være ældre end tidligere antaget. Nu, ved at studere stenprøver indsamlet under Apollo-missionen, har forskere opdaget, at Månen på et tidspunkt “vendte vrangen ud.”

Hvordan Månen blev dannet. Månen blev dannet inden for et par timer. Foto.

Månen blev dannet inden for et par timer

Det må siges, at videnskabsmænd havde gættet på dette i lang tid, men der var få fysiske beviser, der kunne bekræfte denne begivenhed og kaste lys over den.

Hvorfor månen vendte vrangen ud

Undersøgelser af månens basaltiske lavasten har vist, at de indeholder store mængder titanium. Derudover har satellitobservationer vist, at titanium-rige vulkanske bjergarter hovedsageligt er koncentreret på den nære side af Månen. Som et resultat har forskere et spørgsmål: Hvordan kom disse sten til den nærmeste side af Månen, og hvorfor findes de ikke i andre dele af satellitten?

Forskere fra University of Arizona foreslår, at svaret ligger i historien om Månens dannelse. Til at begynde med var den fuldstændig dækket af et varmt hav af magma. Over tid frøs overfladen, det vil sige, at der blev dannet en fast skorpe og kappe. Dette skabte tætte materialer som ilmenit, et mineral rigt på jern og titanium. Men samtidig forblev den indre del af satellitten flydende og lettere. Fordi de tunge mineraler var tættere end kappen nedenfor, skabte de gravitationel ustabilitet og sank gradvist dybere ind i månens indre. I dette tilfælde endte den indre, flydende del af satellitten på overfladen.

Det hårde, tætte materiale på Månens overflade sank ned under den lettere kappe. Fotokilde: www.livescience.com

Hvis alle disse processer virkelig fandt sted, opstår spørgsmålet: sank det tætte materiale straks, det vil sige i en “dråbe”, eller sank det gradvist i separate dele ? Og hvis de tætte lag sank ned i Månens indvolde, hvorfor rejste nogle af dem sig op og transporterede titanium til den nærmeste side af Månen?

Hvor kom titanium fra på Månens overflade< /h2>

Peking Universitets personale har udviklet modeller, der besvarer de stillede spørgsmål. De antyder, at Månen led et kraftigt nedslag, hvilket resulterede i en forskydning af et tæt lag rigt på titanium. Da dette lag endte på den nærmeste side af satellitten, dannede det pladelignende aflejringer og fossede ned i dybden. Som et resultat blev der dannet titaniumrige plader under skorpen.

For at bekræfte denne teori undersøgte holdet data om månens gravitationsanomalier opdaget af NASA ved hjælp af sine tvillinge GRAIL-satellitter. Faktisk tillod oplysninger om Månens gravitationsfelt forskerne at “se” under satellittens overflade. Som det viste sig, bekræfter data fra GRAIL-satellitterne fuldt ud den annoncerede model.

Data opnået af det dobbelte GRAIL-rumfartøj bekræftede videnskabsmænds antagelser om dannelsen af ​​Månen. Fotokilde: www.livescience.com

Forskere var også i stand til at finde ud af, hvornår Månen vendte vrangen ud. Undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience, fandt ud af, at det ilmenitrige lag sank før fremkomsten af ​​gamle månens nedslagsbassiner. Det betyder, at nedsynkningen af ​​tætte lag skete senest for 4,22 milliarder år siden. Det er meget muligt, at det var denne begivenhed, der udløste vulkanismen, som fandt sted i lang tid.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Således er Månens tidlige historie skjult under dens overflade. Det er meget muligt, at det i fremtiden vil være muligt at oplyse det fuldt ud. Men dette vil ske, efter at folk ikke kun kan vende tilbage til satellittens overflade, men også blive på den.


Date:

by