Kan en hund äta sin ägare om han dör – dessa fakta kommer att överraska dig

Brottskrönikor beskriver ofta fall där hundar skadar sina ägares lik. Man kan anta att detta bara händer ensamma människor som plötsligt dör i sitt hem. Djur som är inlåsta i samma lägenhet eller hus med sin avlidne ägare tvingas helt enkelt göra detta för att inte dö av hunger. Men det är det faktiskt inte. Naturligtvis spårar ingen officiellt hur ofta husdjur dödar sina avlidna ägare. Men enligt vissa experter är sådana fall inte ovanliga, och de uppstår även när hundarna inte behöver mat och inte är hungriga alls.

Kan en hund äta sin ägare om han dör? Dessa fakta kommer att överraska dig. Hundar börjar ofta äta sina döda ägare. Foto.

Hundar börjar ofta äta sina döda ägare

Hundar äter sina ägare även när de är inte hungrig< /h2>

1997 beskrevs ett ovanligt fall av en rättsmedicinsk expert i tidskriften Forensic Science International. En ung man i 31-årsåldern begick självmord i en friggebod genom att skjuta sig själv i munnen med en pistol. Grannar och mannens mamma hörde skottet och hittade honom död bara 45 minuter senare med ett självmordsbrev.

När polisen kom till platsen hittade de bitmärken i ansiktet och halsen – köttet hade bokstavligen slitits från kroppen. Mysteriet med skadan på liket uppklarades när schäfern till mannen som sköt sig själv kräktes mänsklig vävnad, inklusive ansiktshud med igenkännbart skägghår.

Det är omöjligt att tillskriva hundens beteende att den var hungrig. När polisen kom fram hade hunden en skål halvfull med hundmat på golvet. Människans bästa vän bestämde sig tydligen för att äta sin ägare av en annan anledning.

Hundar äter sina ägare även när de inte är hungriga. Katter är mycket mindre benägna att bita sina döda ägare. Foto.

Katter är mycket mindre benägna att bita sina döda ägare

Kan katter äta sin ägare ?

Kan katter äta sin ägare h2>

Vissa kattägare tycker att dessa «fluffies» är mycket mer benägna att bli uppätna om de dör än hundar, eftersom de agerar mer distanserat och visar mindre tillgivenhet för sin ägare. Men enligt tillgängliga rapporter är katter faktiskt mycket mindre benägna att göra detta.

Till exempel, 2010 dog en kvinna av ett aneurysm (en onormal dilatation av ett artärkärl med mer än 50 %) och hittades död nästa morgon. Det vill säga att mindre än ett dygn har gått sedan dödsfallet. En rättsmedicinsk undersökning visade att hunden skadade det mesta av hennes ansikte och två katter rörde inte liket.

Om katter biter ett lik, orsakar de vanligtvis inte mycket skada. De biter de mjuka vävnaderna i ansiktet, men troligen inte för att äta upp dem. Som regel, när en person sover, slår katter sin ägare i ansiktet om de vill väcka honom. Som rättsantropologen Carolyn Rando, anställd vid University College London, säger, försöker katten “väcka” den avlidne ägaren, och när detta misslyckas börjar den bita sig i ansiktets mjuka vävnader – näsan och läpparna.

Kan katter äta sin ägare? Kanske katter biter sina ägare när de vill väcka dem. Foto.

Kanske katter biter sina ägare när de vill väcka dem

De allra flesta dokumenterade fall av skador på mänskliga kvarlevor involverar hundar. Till exempel observerade en studie från 2016 publicerad i Journal of Veterinary Behavior att hundrensare regelbundet observeras i rättsmedicinska miljöer. Detta bekräftas av många rättsmedicinska experter, och katter diskuteras vanligtvis inte.

Varför hundar äter sina ägare

Situationen med herden som beskrivs ovan tyder på att hundar inte börjar äta sin döda ägare på grund av hunger. Naturligtvis pratar vi bara om ett fall, och det är okänt vilken typ av relation den unge mannen hade till hunden. En studie publicerad 2015 beskrev dock 63 sådana fall. De gnagda liken upptäcktes mindre än ett dygn efter döden. Dessutom hade hundarna i många fall tillräckligt med annan mat.

Samtidigt beter sig hundar inte som djur som får mat i det vilda. Till exempel sliter prärievargar och till och med vilda hundar först av bröstet och buken för att äta upp de näringsrika organen. Tamhundar biter i de allra flesta fall lik i ansiktet och endast i 15 % av fallen på magen.

Varför äter hundar sina ägare. Hundar biter sina ägares lik, även om de hade en bra relation. Foto.

Hundar biter sina ägares lik, även om de hade en bra relation

Detta kan tyda på att tamhundar av någon anledning interagerar med sina ägares ansikten snarare än att behandla deras kroppar som mat. Men orsaken till detta beteende är fortfarande ett mysterium.

Tro inte att något beror på relationen mellan ägaren och hunden. Det finns inga bevis för någon grymhet mot djur i någon av fallstudierna, och i vissa fall rapporterar vittnen till och med om mycket goda relationer – ägarna älskade sina husdjur och hundarna var hängivna dem.

Rasen spelar tydligen ingen roll heller. Bland de beskrivna fallen finns både blandare och renrasiga hundar av medelstora och stora storlekar. Bland dem finns labradorer, golden retrievers och till och med beaglar. Mindre raser förekommer inte i sådana rapporter. Förresten, forskare har tidigare funnit att en hunds karaktär inte alls beror på rasen.

Varför äter hundar sina ägare. Beaglar är den minsta rasen som åt sina ägares lik. Foto.

Beagle — den minsta rasen av de som åt sina ägares lik

Enligt ett av antagandena är orsaken till detta beteende hos hundar deras psykologiska tillstånd. Kanske försöker husdjuret till en början hjälpa den avlidne ägaren genom att slicka hans ansikte, och när detta inte ger några resultat blir djurets beteende mer frenetisk. I ett tillstånd av panik kan en hund börja bita sin ägare.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Det måste sägas att hundar i allmänhet känner sina ägare väl, och till och med förstår när de är stressade. Det är fullt möjligt att de också bestämmer död och panik. Men för närvarande är detta bara en varning, eftersom det inte finns någon forskning om detta ämne ännu.


Date:

by