Varför kan inte folk höra sin egen snarkning?

Alla har säkert stött på en annan persons snarkning åtminstone flera gånger i livet och hört hur högt det kan vara. Men varför väcker det alla runt omkring honom, utom den som snarkar? Det kan antas att människor har en blockerad reaktion på snarkning, det vill säga att hjärnan inte uppfattar det, vilket gör att snarkaren själv inte hör detta ljud. Å ena sidan är detta sant, men vissa människor vaknar fortfarande upp av sin snarkning. Faktum är att orsaken är mer komplex, och den kan variera från person till person. Även inom samma person kan förmågan att väckas av sin egen snarkning variera från natt till natt.

Varför hör inte folk sin egen snarkning? Människor hör som regel inte sin egen snarkning, och det finns flera anledningar till detta. Foto.Människor hör som regel inte sin egen snarkning, och det finns flera anledningar till detta

Varför gör det människor snarkar i sömnen

h2>

Snarkning uppstår när luft inte kan passera genom näsan eller munnen ordentligt. På grund av det faktum att en persons muskler är helt avslappnade under sömnen, leder flödet av inandningsluft till vibrationer i de övre luftvägarna, vilket orsakar ett karakteristiskt ljud. På vetenskapligt språk kallas detta fenomen rhonchopati. Det är vanligt och drabbar 57 % av männen och 40 % av kvinnorna i världen.

Även om snarkning är ett högt och irriterande ljud, är det oftast ofarligt för individen. Men ibland är snarkning ett symptom på ett farligt syndrom som kallas apné, vilket kan leda till döden. Denna typ av snarkning resulterar i upprepade andningsuppehåll och kvävning hela natten.

Snarkning uppstår som ett resultat av vibrationer i de övre luftvägarna på grund av luftflöde. Bildkälla: remedium.ru

Varför sover folk när de snarkar

Förmågan att inte reagera på din egen snarkning — detta är ett av den mänskliga hjärnans mysterier. En studie visade att ljudvolymen under snarkning når 110 dB. Som jämförelse har dansmusik i en klubb eller en fungerande traktor från 1 meters avstånd samma volymnivå. Det verkar som att det är omöjligt att sova i sådant ljud, men personen själv reagerar inte på detta ljud.

Men, som nämnts ovan, ibland vaknar människor fortfarande av snarkning. Enligt forskare är effekten av buller på sömnen sannolikt multifaktoriell. Det vill säga, det finns flera faktorer på vilka förmågan att vakna eller inte vakna av snarkning beror på.

Kanske den viktigaste av dessa faktorer — hjärnans förmåga att analysera buller även i sömn, som rapporterats av Live Scince. Denna förmåga utvecklades i oss under evolutionen och hjälpte våra förfäder att överleva. Tack vare det kunde de särskilja vitt brus, det vill säga ljudet av vind eller regn, från hotfulla ljud, till exempel de som görs av rovdjur.

Den mänskliga hjärnan reagerar inte på sin egen snarkning, eftersom detta ljud inte utgör en fara

Tidigare berättade vi att i en dröm kan vår hjärna till och med analysera och förstå några ord. Till exempel kan en person höra sitt namn i en dröm och vakna, även om det inte uttalas särskilt högt, men samtidigt inte reagera på högre ljud.

Tack vare denna funktion kan vi sova i bullriga miljöer, som på ett tåg eller på ett flygplan, men samtidigt fortsätta att övervaka situationen omkring oss genom att reagera på några andra ljud. Det är fullt möjligt att hjärnan också uppfattar snarkning som ett konstant ljud som inte utgör någon fara.

Varför vaknar människor ibland av sin egen snarkning

Så, om en person kan “stänga av” från sitt eget snarkande, varför reagerar han ibland fortfarande på det? Troligtvis spelar uppvakningströskeln en viss roll i detta, det vill säga en persons tendens att vakna ur sömnen vid ett eller annat tillfälle. När väckningströskeln är låg kan en person vakna även av ett lätt ljud, men om det är högt kan inget ljud väcka honom.

Oftast vaknar människor under den snabba sömnfasen

Tröskeln för uppvaknande beror också på många faktorer. En av dem är sömnfasen. Under REM-sömn, känd som “snabb ögonrörelse”, är tröskeln för sömnupphetsning lägre än under icke-REM-sömn. Samtidigt intensifieras snarkningen under REM-fasen av sömnen. På grund av denna kombination av båda faktorerna hör människor ibland sig själva snarka.

Andra faktorer kan också påverka sömntröskeln. Till exempel, om sömnen är orolig och ytlig, vaknar en person av alla mindre ljud, inklusive sin egen snarkning. Som praxis visar, vaknar människor oftast av sin egen snarkning i ögonblicket för att somna, det vill säga precis i det ögonblick då sömnen ännu inte är djup. Om en person inte har sovit på länge och går till sängs mycket trött, är hans tröskel för uppvaknande mycket sannolikt mycket hög. Följaktligen kan en person i det här fallet snarka hårt och inte reagera på ljudet han själv gör.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna !

Låt oss slutligen påminna dig om att snarkning inte är det värsta som ibland kan hända en person i en dröm. Tidigare berättade vi att människor ofta dör i sömnen, men snarkning är inte skyldig till detta. Du kan lära dig mer om orsakerna till detta och sätt att minska risken för att dö i sömnen genom att följa länken.


Date:

by