Månen vände ut och in för 4,2 miljarder år sedan – hur det gick till

Jordens naturliga satellit uppstod för ungefär 4,5 miljarder år sedan som ett resultat av en kosmisk katastrof. Kom ihåg att en planet i storlek jämförbar med Mars kraschade in i jorden, vilket resulterade i att smält material kastades ut i rymden. Ganska snabbt grupperade den sig, vilket resulterade i att månen bildades. Gradvis svalnade den, blev fast och blev så småningom som vi känner den. Men enligt en nyligen genomförd studie var utvecklingen av satelliten faktiskt mer komplex, till exempel beskrev anställda vid University of Arizona den som en “äventyrsroman.”

Månen vände ut och in för 4,2 miljarder år sedan - hur det hände. Vid någon tidpunkt sjönk månens yttre lager ner i dess djup och det inre lagret steg ut. Foto.

Vid någon tidpunkt sjönk månens yttre skikt ner i dess djup och det inre skiktet steg utåt

Hur månen bildades

Det finns många olika versioner av hur satelliten kunde ha bildats från ögonblicket av en kosmisk katastrof till uppkomsten av jord-månesystemet. För inte så länge sedan berättade vi att det bara tog några timmar att bilda månen. Men efter detta inträffade ett antal andra händelser som ännu är helt okända. Ändå har det under de senaste decennierna varit möjligt att få viss information om satellitens historia.

Till exempel, ganska nyligen fick forskare veta att månen visade sig vara äldre än man tidigare trott. Nu, genom att studera stenprover som samlades in under Apollo-uppdraget, har forskare upptäckt att månen vid någon tidpunkt “vänt ut och in”.

Hur månen bildades. Månen bildades inom några timmar. Foto.

Månen bildades inom några timmar

Det måste sägas att forskare hade gissat om detta länge, men det fanns få fysiska bevis som kunde bekräfta denna händelse och kasta ljus över den.

Varför månen vände ut och in

Studier av månens basaltiska lavastenar har visat att de innehåller stora mängder titan. Dessutom har satellitobservationer visat att titanrika vulkaniska bergarter huvudsakligen är koncentrerade till månens närsida. Som ett resultat har forskare en fråga: hur kom dessa stenar till den närmaste sidan av månen, och varför finns de inte i andra delar av satelliten?

University of Arizona forskare föreslår att svaret ligger i historien om månens bildning. Till en början var den helt täckt av ett hett hav av magma. Med tiden frös ytan, det vill säga en fast skorpa och mantel bildades. Detta skapade täta material som ilmenit, ett mineral rikt på järn och titan. Men samtidigt förblev den inre delen av satelliten flytande och lättare. Eftersom de tunga mineralerna var tätare än manteln nedan skapade de gravitationsinstabilitet och sjönk gradvis djupare in i månens inre. I det här fallet hamnade den inre, flytande delen av satelliten på ytan.

Det hårda, täta materialet på månens yta sjönk under den lättare manteln. Bildkälla: www.livescience.com

Om alla dessa processer verkligen inträffade, uppstår frågan: sjönk det täta materialet omedelbart, det vill säga i en “droppe”, eller sjönk det gradvis i separata delar ? Och om de täta skikten sjönk ner i månens tarmar, varför reste sig några av dem och transporterade titan till månens närmaste sida?

Var kom titan ifrån på månens yta< /h2>

Personalen vid Peking University har utvecklat modeller som svarar på frågorna som ställs. De antyder att månen drabbades av ett kraftfullt slag, vilket resulterade i en förskjutning av ett tätt lager rikt på titan. När detta skikt hamnade på den närmaste sidan av satelliten, bildade det arkliknande avlagringar och kaskaderade ner till djupet. Som ett resultat bildades titanrika plattor under skorpan.

För att bekräfta denna teori undersökte teamet data om månens gravitationella anomalier som upptäckts av NASA med hjälp av sina dubbla GRAIL-satelliter. Faktum är att information om månens gravitationsfält gjorde det möjligt för forskare att “se” under satellitens yta. Som det visade sig bekräftar data från GRAIL-satelliterna helt den annonserade modellen.

Data som erhållits av den dubbla GRAIL-rymdfarkosten bekräftade forskarnas antaganden om månens bildning. Bildkälla: www.livescience.com

Forskare kunde också ta reda på när månen vände ut och in. Studien, som publicerades i tidskriften Nature Geoscience, fann att det ilmenitrika lagret sjönk innan uppkomsten av gamla månslagsbassänger. Det betyder att sättningen av täta lager skedde senast för 4,22 miljarder år sedan. Det är mycket möjligt att det var denna händelse som utlöste vulkanismen, som inträffade under lång tid.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Därmed är månens tidiga historia dold under dess yta. Det är mycket möjligt att det i framtiden kommer att vara möjligt att avslöja det fullt ut. Men detta kommer att hända efter att människor inte bara kan återvända till satellitens yta utan också stanna kvar på den.


Date:

by