Hvorfor kom sommeren ikke i 1816?

Vi forbinder sommer med varmt vejr, frodigt grønt og blå himmel. Det kommer hvert år, og det ser ud til, at det ikke kan være anderledes. Der var dog et år i første halvdel af det 19. århundrede, hvor sommeren ikke fandt sted i nogle områder på den nordlige halvkugle. Året 1816 blev kaldt “året uden sommer”. Ubehageligheden ved denne begivenhed var ikke kun fraværet af den sædvanlige varme i sommermånederne, men også mange negative konsekvenser. Den unormale kulde forårsagede en katastrofal afgrødesvigt. I foråret 1817 blev kornpriserne tidoblet, og der udbrød hungersnød i mange lande. Men først mere end hundrede år senere begyndte folk at gætte årsagerne til denne begivenhed.

Hvorfor kom sommeren ikke i 1816? I 1816 kom sommeren ikke i Vesteuropa og USA. Billedkilde: artchive.ru. Foto.

I 1816 kom sommeren ikke i Vesteuropa og USA. Billedkilde: artchive.ru

“Et år uden sommer” — hvad er det

Vinteren fra 1815 til 1816 var den samme som den plejer. Men i marts fortsatte temperaturen med at forblive vinterlig, for eksempel var der i mange amerikanske stater hård frost i denne periode. Marts kan selvfølgelig være kold, men den blev efterfulgt af lige så kolde april og maj. Desuden medbragte de en unaturlig mængde regn og hagl. Allerede dengang indså folk højst sandsynligt, at der skete noget unaturligt med vejret.

I juni og juli var der frost i Amerika, og endda sne faldt i nogle byer, herunder New York. Floder forblev frosne i Pennsylvania i midsommer. Sne faldt også i Nordeuropa. Tyskland led af kraftige storme, hvor mange floder løb over deres bredder. I Irland holdt det ikke op med at regne i otte uger i træk. USA's præsident, John Quincy Adams, som dengang var ambassadør i Storbritannien og boede i London, skrev i sine dagbøger, at frostregn ledsaget af torden forhindrede ham i at forlade sit hus i begyndelsen af ​​juli.

Sommeren var dog ikke fraværende overalt. For eksempel var temperaturen i det russiske imperium endnu højere end normalt. I Asien har faldet i globale temperaturer forstyrret monsunsæsonen, hvilket har ført til tørke.

Sne faldt i mange europæiske byer i sommeren 1816. Billedkilde: BigPicture.ru

Det skal siges, at der er mange skriftlige data om sommeren 1816, og der er også mange sjove hændelser forbundet med det. For eksempel tilbragte den engelske forfatter Mary Shelley sommeren med venner i en villa nær Genevesøen. Vejret var så dårligt, at feriegæster ofte ikke var i stand til at tage af sted. Så de besluttede at finde på uhyggelige historier at fortælle hinanden.

Som et resultat skrev Mary Shelley historien “Frankenstein, eller den moderne Prometheus”, og John Polidori skrev “den første vampyrhistorie.” Begivenhederne i 1816 afspejles også i Byrons digte, hvori han ofte nævner dyster himmel og konstant dårligt vejr.

Hvorfor skete “året uden sommer”

I lang tid forblev den pludselige globale afkøling i 1816 et mysterium. Det var først i 1920, at den amerikanske videnskabsmand William Humphreys foreslog, at “året uden en sommer” var forbundet med april 1815-udbruddet af Mount Tambora, der ligger på den indonesiske ø Sumbawa. Det var et meget kraftigt udbrud, der dræbte mere end 70 tusinde mennesker. Dette var det største antal ofre i menneskehedens historie på grund af et vulkanudbrud.

Hvorfor skete

Årsagen til den kolde sommer var et vulkanudbrud på den sydlige halvkugle

< p>Ifølge videnskabsmænd var vulkanens kraft syv på vulkanudbrudsskalaen. Emissionen af ​​aske til atmosfæren var 150 kubikkilometer. Formentlig var det ham, der forårsagede begyndelsen af ​​vulkansk vinter på den nordlige halvkugle. Desuden kunne denne effekt mærkes i flere år.

Husk på, at vulkansk vinter opstår af samme grund som nuklear vinter, der opstår efter en atomkrig – små lette askepartikler stiger op i stratosfæren og forbliver der i lang tid, hvilket blokerer for sollys, hvilket i sidste ende fører til afkøling. Derudover kan et temperaturfald også forekomme på grund af frigivelsen af ​​svovldioxid. Sammen med vand danner den svovlsyre, som reflekterer solenergien og forhindrer den i at opvarme planeten.

Hvorfor skete

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Og selv om der ikke er oplysninger om dette udbrud i skriftlige kilder, var dets indflydelse på vejret ikke mindre end Tamboras. Som et resultat af den kombinerede virkning af begge udbrud blev årene 1810-1819 de koldeste i mindst de sidste 550 år. Endelig bemærker vi, at menneskeheden har brug for viden om sådanne begivenheder, ikke kun for at tilfredsstille nysgerrigheden. De advarer os om, hvad der kan ske i fremtiden, ikke kun på grund af et vulkanudbrud, men også atomkrig, hvis det sker. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by