Ett enkelt sätt att vända muskelåldrande – vem som helst kan använda det

Åldrandeprocessen har uppmärksammats av forskare i många år, för genom att förstå dess orsaker finns det en stor sannolikhet att åldrandet kommer att motverkas. Som det visade sig under de senaste decennierna inkluderar denna process många mekanismer som tillsammans leder till nedbrytning av kroppen. Dessa inkluderar förändringar i kromosomer, cellulär stress, epigenetik, etc. Alla dessa processer är mycket svåra att vända. En nyligen genomförd studie visade dock att med åldern sker förändringar även på molekylär nivå, och som det visar sig är de lätta att bekämpa.

Ett enkelt sätt att vända musklernas åldrande — vem som helst kan använda det. Forskare har berättat hur man saktar ner åldrandeprocessen. Foto.

Forskare har berättat hur man kan bromsa åldrandeprocessen

Fett som bildas i hög ålder

I tidigare studier om åldrande har fettmolekyler aldrig betraktats som en av de mekanismer som påverkar kroppens nedbrytning. Det enda man vet är att vissa fetter bidrar till vissa åldersrelaterade sjukdomar. Till exempel bidrar kolesterol till bildandet av plack i blodkärlen, vilket resulterar i utvecklingen av allvarliga hjärt-kärlsjukdomar.

Den här gången beslutade forskare att genomföra en omfattande analys baserad på vävnader från möss och människor. För att göra detta använde de en teknik som kallas lipidomics. Den kan användas för att bestämma mängden olika fetter i samma vävnad. Totalt studerade författarna till arbetet tio olika musvävnader, i vilka mer än 1 200 unika typer av lipider identifierades.

I studien fann forskare också att äldre möss alltid hade mer fett i sina vävnader som kallas bis(monoacylglycero)fosfat, eller BMP för kort. Författarna bestämde sig då för att analysera mänsklig muskelvävnad, som togs via biopsi från frivilliga i åldern 20-30 till 65-80 år. Resultatet var detsamma som hos möss – musklerna hos äldre innehåller mycket större mängder av detta fett än musklerna hos unga. Forskare rapporterar detta i tidskriften Nature Aging.

Med åldern ansamlas visst fett i muskelvävnad, vilket kan spela en viktig roll i åldrandeprocessen

Men det mest intressanta är att BMP-lipider inte bara ackumuleras i muskelvävnad med åldern, utan kan vara en drivkraften i åldrandeprocessen. Det är sant, än så länge är detta bara preliminära slutsatser. För att bekräfta dem måste forskare genomföra ytterligare forskning.

Hur blir man av med skadligt fett i musklerna

Forskare har länge upptäckt att fysisk aktivitet bromsar åldrandeprocessen. Vi har till exempel tidigare pratat om hur idrott bromsar hjärnans åldrande. Det är också känt att även korta perioder av träning avsevärt minskar risken för för tidig död. Det vill säga att idrott är nära besläktat med att öka medellivslängden.

Den aktuella studien är ytterligare en bekräftelse på detta. Forskare delade in människor i två grupper, varav en tränade en gång om dagen i en timme, och den andra ledde en stillasittande livsstil. Som det visade sig var innehållet av BMP-lipiden även hos äldre personer som idrottade mycket lägre än hos personer som levde en stillasittande livsstil.

Hur man blir av med dåligt fett i musklerna. Träning hjälper till att bli av med dåligt fett. Foto.

Motion hjälper dig att bli av med dåligt fett

En av anledningarna till detta resultat är att under fysisk aktivitet förändras sättet att lipider bryts ner i kroppen. Det är möjligt att sänkning av BMP-lipidnivåer är en av de viktiga anledningarna till att träning förlänger livet.

Som forskare själva säger har idén att vi kan vända åldrandet länge ansetts vara science fiction. Men nya upptäckter ger mycket bättre förståelse för åldrandeprocessen. Forskningsresultat tyder dessutom på att de flesta människor kan dra nytta av möjligheten att förlänga livet.

Nu vill forskarna ta reda på vad som orsakar BMP-ackumulering i första hand när vi åldras, och om andra metoder kan användas för att minska dess nivåer i vävnader. Tyvärr kan inte alla träna. Till exempel är de kontraindicerade för många på grund av hälsoproblem.

Hur man blir av med skadligt fett i musklerna. Dagliga promenader i frisk luft kan delvis ersätta sport. Foto.

Dagliga promenader i friska luften kan delvis ersätta sportaktiviteter

Det är möjligt att i framtiden Det kommer att vara möjligt att utveckla ett läkemedel som sänker BMP-nivåerna utan träning. Detta är ganska verkligt, låt oss påminna dig om att forskare nyligen har utvecklat ett läkemedel som får musklerna att växa och gör en person starkare utan träning.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte att missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Under tiden, för den som inte kan idrotta, räcker det med att åtminstone ta regelbundna promenader runt kvarteret. Det är länge bevisat att även bara promenader är väldigt bra för hälsan.


Date:

by