Vulkanen i Antarktis spyr ut guld till ett värde av 6 000 dollar varje dag

Antarktis är en istäckt kontinent belägen i södra delen av jorden. Även på sommaren är den genomsnittliga lufttemperaturen −25 grader Celsius. Men svår frost hindrar inte denna frusna del av planeten från att vara en plats med hög vulkanisk aktivitet. Det finns dussintals vulkaner i Antarktis, varav de flesta är vilande. Men ungefär åtta av dem är fortfarande aktiva, och tre av dem har fått utbrott under senare tid. En av de antarktiska vulkanerna ärErebus, som anses vara den sydligaste på jorden. En dag studerade forskare luften runt denna formation och fann att den varje dag kastar ut enorma mängder gulddamm. Om du uppfinner en teknik för att samla in den kan du snabbt bli rik.

En vulkan på Antarktis spyr ut guld till ett värde av $6 000 varje dag. En vulkan på Antarktis spyr ut guldpartiklar i himlen, men de är mikroskopiska. Foto.Innehåll

  • 1 vulkan Erebus i Antarktis
  • 2 Den mest aktiva vulkanen i Antarktis
  • 3 En oväntad guldkälla i Antarktis
  • 4 Plankrasch vid berget Erebus

Vulkanen Erebus i Antarktis

Vulkanen Erebus ligger på Ross Island, där det finns flera mindre vulkaner – många av dem är sedan länge utdöda. Det vulkaniskt aktiva berget upptäcktes av forskare först 1841 eftersom det ligger långt från den civiliserade världen. Upptäckaren anses vara den brittiske navigatören James Ross, efter vilken den istäckta ön är uppkallad.

Erebus fick sitt namn efter den antika grekiska guden Erebus, som personifierar evigt mörker. Höjden på vulkanen Erebus uppskattas till 3794 meter, kraterns diameter är 805 meter och dess djup är 274 meter.

Läs också: Hur många vulkaner på jorden har utbrott just nu – det finns fler än du tror

Antarktis mest aktiva vulkan

Om du tittar noga på satellitbilder av berget Erebus kommer du att märka att det finns något rött på toppen. Detta är en lavasjö som dök upp runt 1972 – från det ögonblicket började forskare övervaka vulkanens aktivitet. Den släpper regelbundet ut moln av olika gaser i luften. I vissa fall kastas stenblock av smält sten ut från öppningen, mest känd som “vulkanbomber”.

1991 studerade forskare luften runt vulkanen och blev förvånade över att finna att gasströmmar innehöll små guldkristaller som inte var större än 20 mikrometer. Forskare uppskattar att Erebus varje dag kastar 80 gram guld upp i himlen – författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science beräknade att detta är lika med $6 000. Resultaten av studien visade att gulddamm sprider sig upp till 1000 kilometer från vulkanen.

Ny vetenskaplig upptäckt:Många lervulkaner upptäcktes under Bajkalsjön

En oväntad guldkälla i Antarktis

Utifrån detta kan Antarktis kallas den gyllene kontinenten. Om någon entreprenör lyckas skapa en teknik för att fånga upp små partiklar av guld från luften, kan han bli mycket rik. Det här låter dock som något ur science fiction, eftersom mikroskopiska partiklar av metall flyger väldigt långt från varandra – om inte någon lyckas installera ett filter direkt ovanför vulkanen.

En oväntad guldkälla i Antarktis. Antarktis kan vara en rik källa till många resurser, men det är en för extrem plats. Foto.

Antarktis kan vara en rik källa till många resurser, men det är för extremt. plats

Att döma av bristen på nyheter är ingen av affärsmännen intresserade av guldbrytning i Antarktis. Det kan bero på att guldbrytning på en så avlägsen och kall kontinent kan kosta mer än själva metallen. Troligtvis är detta helt enkelt en olönsam idé, och en sådan verksamhet kommer bara att ge förluster.

Läs också:Den största guldklimpen i Ryssland, som förändrade livet för en enkel arbetare

Flygkrasch vid berget Erebus

Mount Erebus är mest känt inte för sina gyllene ångor, utan för katastrofen som är förknippad med det. I november 1979 kraschade ett DC-10 passagerarplan in i sidan av en vulkan och dödade alla 257 passagerare på flyget. Air New Zealand byggde en rutt genom Ross Island för att man ville erbjuda sina kunder en rundtur över den kalla kontinenten. Flygningen började i Auckland, Nya Zeeland, planet flög över Antarktis och återvände tillbaka till sitt hemland.

På dagen för katastrofen var vädret molnigt, men flyget var fortfarande inte inställt. För att åtminstone se något försökte kapten Jim Collins sänka planet till en höjd av 610 meter, men såg tydligen inte vulkanen. Att döma av fotografierna som togs av passagerare en tid före kollisionen var sikten bra, piloten såg helt enkelt inte den vita sluttningen mot bakgrund av Antarktis snövita vidder.

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte är det dags att fixa det!

Guld är en av de mest ädla metallerna i världen. Det bryts vanligtvis i gruvor – till exempel finns det mycket av det i det afrikanska Mponeng-brottet. Men ibland, som i fallet med berget Erebus, finns guld på de mest oväntade platserna. Visste du till exempel att partiklar av denna metall finns inuti bladen på australiensiska träd? Om inte, se till att läsa vår artikel “Australiska träd innehåller guld. Hur är detta möjligt?


Date:

by