Varför kom inte sommaren 1816?

Vi förknippar sommaren med varmt väder, frodig grönska och blå himmel. Det kommer varje år och det verkar inte vara på något annat sätt. Det fanns dock ett år under första hälften av 1800-talet då sommaren inte inträffade i vissa områden på norra halvklotet. Året 1816 kallades “året utan sommar”. Det obehagliga med denna händelse var inte bara frånvaron av den vanliga värmen under sommarmånaderna, utan också många negativa konsekvenser. Den onormala kylan orsakade ett katastrofalt skördebrott. Våren 1817 tiodubblades spannmålspriserna och svält utbröt i många länder. Men bara mer än hundra år senare började folk gissa orsakerna till denna händelse.

Varför kom inte sommaren 1816? 1816 kom inte sommaren i Västeuropa och USA. Bildkälla: artchive.ru. Foto.

1816 kom inte sommaren i Västeuropa och USA. Bildkälla: artchive.ru

”Ett år utan sommar” — vad är det

Vintern 1815 till 1816 var densamma som vanligt. Men i mars fortsatte temperaturen att vara vintrig, till exempel i många amerikanska delstater var det svår frost under denna period. Visst kan mars vara kall, men den följdes av lika kalla april och maj. Dessutom hade de med sig en onaturlig mängd regn och hagel. Troligtvis insåg folk redan då att något onaturligt hände med vädret.

I juni och juli var det frost i Amerika, och till och med snö föll i vissa städer, inklusive New York. Floder förblev frusna i Pennsylvania på midsommar. Snö föll även i norra Europa. Tyskland led av kraftiga stormar, med många floder som svämmade över sina stränder. På Irland slutade det inte regna på åtta veckor i sträck. USA:s president John Quincy Adams, som då var ambassadör i Storbritannien och bosatt i London, skrev i sina dagböcker att isande nederbörd tillsammans med åska hindrade honom från att lämna sitt hus i början av juli.

Men sommaren var inte saknas överallt. Till exempel, i det ryska imperiet var temperaturen ännu högre än vanligt. I Asien har nedgången i globala temperaturer stört monsunsäsongen, vilket lett till torka.

Snö föll i många europeiska städer sommaren 1816. Bildkälla: BigPicture.ru

Det måste sägas att det finns en hel del skriftliga uppgifter om sommaren 1816, och det finns också många roliga incidenter förknippade med det. Till exempel tillbringade den engelska författaren Mary Shelley sommaren med vänner i en villa nära Genèvesjön. Vädret var så dåligt att semesterfirare ofta inte kunde lämna. Så de bestämde sig för att komma på läskiga historier att berätta för varandra.

Som ett resultat skrev Mary Shelley historien “Frankenstein, eller den moderna Prometheus”, och John Polidori skrev “den första vampyrberättelsen.” Händelserna från 1816 återspeglas också i Byrons dikter, där han ofta nämner dyster himmel och konstant dåligt väder.

Varför inträffade “året utan sommar”

Under lång tid förblev den plötsliga globala avkylningen 1816 ett mysterium. Det var först 1920 som den amerikanske vetenskapsmannen William Humphreys föreslog att “året utan sommar” var associerat med utbrottet av Mount Tambora i april 1815, som ligger på den indonesiska ön Sumbawa. Det var ett mycket kraftfullt utbrott som dödade mer än 70 tusen människor. Detta var det största antalet offer i mänsklighetens historia på grund av ett vulkanutbrott.

Varför inträffade

Orsaken till den kalla sommaren var ett vulkanutbrott på södra halvklotet

< p>Enligt forskare var vulkanens kraft sju på vulkanutbrottsskalan. Utsläppet av aska till atmosfären var 150 kubikkilometer. Förmodligen var det han som orsakade uppkomsten av vulkanvinter på norra halvklotet. Dessutom märktes denna effekt i flera år.

Kom ihåg att vulkanvinter inträffar av samma anledning som kärnvapenvinter, som inträffar efter ett kärnvapenkrig – små lätta partiklar av aska stiger upp i stratosfären och förblir där under lång tid, vilket blockerar solljus, vilket i slutändan leder till avkylning. Dessutom kan en temperatursänkning också inträffa på grund av frigörandet av svaveldioxid. Tillsammans med vatten bildar den svavelsyra, som reflekterar solenergin och hindrar den från att värma planeten.

Varför inträffade

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Och även om det inte finns någon information om detta utbrott i skriftliga källor, var dess inverkan på vädret inte mindre än Tamboras. Som ett resultat av den kombinerade verkan av båda utbrotten blev åren 1810-1819 de kallaste på åtminstone de senaste 550 åren. Slutligen noterar vi att mänskligheten behöver kunskap om sådana händelser inte bara för att tillfredsställa nyfikenhet. De varnar oss för vad som kan hända i framtiden, inte bara på grund av ett vulkanutbrott, utan även kärnvapenkrig om det händer. Du kan läsa mer om detta på länken.


Date:

by