Havtornsbär hjälper dig att gå ner i vikt och förbättra din hälsa – forskare har kallat dem en superfood

Havtorn (Hippophae rhamnoides) är en vanlig växt som på grund av sin motståndskraft mot olika väderförhållanden finns i hela Europa och den tempererade zonen i Asien. Dess ljusa orange bär har en inte särskilt trevlig sur-bitter smak, så inte alla gillar det. Men forskare rekommenderar att du lägger till havtorn i din kost och till och med kallar det en superfood, eftersom bären innehåller många användbara ämnen och har helande egenskaper. Och även om detta blev känt för vetenskapen relativt nyligen, har det använts inom folkmedicinen som medicin under lång tid.

Havtornsbär hjälper dig att gå ner i vikt och förbättra din hälsa — forskare har kallat dem en superfood. Havtorn innehåller många användbara ämnen. Fotokälla: www.yamdiet.com. Foto.

Havtorn innehåller många användbara ämnen. Bildkälla: www.yamdiet.com

Havtorn i folkmedicin

Havtorn är en stor och taggig buske som ger bär på sensommaren, även om endast honbuskar bär frukt. Eftersom växten finns i en mängd olika terräng, inklusive bergs- och kustområden, anses dess bär vara ett folkmedicin i en mängd olika kulturer.

Havtorn finns i olika regioner i Europa och Asien. Bildkälla: agro-ra.ru

Till exempel, i Tibet och Mongoliet används havtorn för olika åkommor, från hosta till matsmältningsproblem. I Ryssland används havtorn som ett botemedel mot förkylningar. I den indiska regionen i Himalaya används det för att behandla hudsjukdomar, och i länderna i Centralasien — högt blodtryck.

Varför är havtornsbär hälsosamma

På grund av detta bärs popularitet som folkmedicin har forskare länge varit intresserade av det och analyserat dess sammansättning. Som du kanske kan gissa, med tanke på den syrliga smaken, är bäret rikt på C-vitamin, som vi redan har pratat om. Men detta är långt ifrån dess enda funktion. Havtorn innehåller även vitaminerna A, H, B1, B2, D, E, B3, B6 och B9. Den innehåller 20 olika mineraler, samt flavonoider, aminosyror, fenoler, betakaroten, folsyra och organiska syror.

En studie från 2019 som undersökte fördelarna med havtornsolja från bärens frön och fruktkött fann att den är rik på omega-7-fettsyror. Dessa fettsyror stödjer hälsan och minskar inflammation i slemhinnorna i matsmältningskanalen, ögonen och könsorganen. Det är sant att det fortfarande finns en begränsad mängd uppenbara bevis på fördelarna med själva oljan.

Havtornsolja kan ha en antiinflammatorisk effekt. Bildkälla: www.kp.ru

Den nya studien gav inte mindre intressanta resultat. I den undersökte forskare bärens näringsprofil och deras potential i kampen mot diabetes och fetma.

Hur havtornsbär kan hjälpa dig att gå ner i vikt

I det senaste arbetet använde författarna en ny, mer exakt och effektiv teknik för att bestämma bärens näringssammansättning. Som ett resultat upptäckte de att havtorn är rikt på fenolsyror, flavonoider och tanniner, som har antioxidantegenskaper. Låt oss komma ihåg att antioxidanter är föreningar som neutraliserar fria radikaler, det vill säga instabila molekyler som kan skada celler.

Ytterligare forskning visade att havtornsbärsextrakt skyddade supercoiled DNA och lågdensitetslipoproteinkolesterol från skador. Den oxiderade formen av detta kolesterol, det vill säga skadad av fria radikaler, leder till bildandet av plack i artärerna. Plack är kända för att orsaka hjärt-kärlsjukdomar.

Hur havtornsbär hjälper dig att gå ner i vikt. Havtorn har ämnen som hjälper dig att gå ner i vikt. Foto.

Havtorn har ämnen som hjälper dig att gå ner i vikt

Dessutom har bären antidiabetiska egenskaper och anti-fetma potential. Anledningen är att bärextraktet hämmar två enzymer som spelar en viktig roll vid båda sjukdomarna. Det är därför som New York Post kallade havtornsbär “en konstig frukt som kan hjälpa dig att gå ner i vikt.”

Tänk dock på att vi bara pratar om potentiella fördelar. Mer forskning behövs för att bären ska bli erkänd som ett läkande medel. Dessutom behövs kliniska prövningar för att visa hur stark effekt de har. Om forskare lyckas bekräfta resultatet kan mediciner skapas baserade på havtorn.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Det här hindrar dig dock inte från att lägga till havtorn i din kost nu, utan att vänta på ytterligare forskning. När allt kommer omkring kommer det aldrig att vara överflödigt att fylla på kroppen med vitaminer och andra användbara mikroelement. Men glöm inte heller andra grönsaker och frukter, som avokado, vars fördelar vi pratade om tidigare.


Date:

by