Havtornbær vil hjælpe dig med at tabe dig og forbedre dit helbred – videnskabsmænd har kaldt dem en superfood

Havtorn (Hippophae rhamnoides) er en almindelig plante, der på grund af sin modstandsdygtighed over for forskellige vejrforhold findes i hele Europa og den tempererede zone i Asien. Dens lyse orange bær har en ikke særlig behagelig sur-bitter smag, så ikke alle kan lide det. Forskere anbefaler dog at tilføje havtorn til din kost og endda kalde det en superfood, da bærene indeholder mange nyttige stoffer og har helbredende egenskaber. Og selvom dette blev kendt for videnskaben for relativt nylig, har det været brugt i folkemedicinen som medicin i lang tid.

Havtornbær vil hjælpe dig med at tabe dig og forbedre dit helbred — videnskabsmænd har kaldt dem en superfood. Havtorn indeholder mange nyttige stoffer. Fotokilde: www.yamdiet.com. Foto.

Havtorn indeholder mange nyttige stoffer. Fotokilde: www.yamdiet.com

Havtorn i folkemedicin

Havtorn er en stor og tornet busk, der producerer bær i sensommeren, selvom kun hunbuske bærer frugt. Da planten findes i en bred vifte af terræn, herunder bjergrige og kystnære områder, betragtes dens bær som et folkemiddel i en lang række kulturer.

Havtorn findes i forskellige regioner i Europa og Asien. Fotokilde: agro-ra.ru

For eksempel i Tibet og Mongoliet bruges havtorn til forskellige lidelser, fra hoste til fordøjelsesproblemer. I Rusland bruges havtorn som et middel mod forkølelse. I den indiske region i Himalaya bruges det til behandling af hudsygdomme, og i landene i Centralasien — hypertension.

Hvorfor er havtornbær sunde

På grund af denne bærs popularitet som folkemedicin, har forskere længe været interesseret i det og analyseret dets sammensætning. Som du måske kan gætte, er bæret i betragtning af den sure smag rig på C-vitamin, som vi allerede har talt om. Men dette er langt fra dens eneste funktion. Havtorn indeholder også vitaminerne A, H, B1, B2, D, E, B3, B6 og B9. Den indeholder 20 forskellige mineraler, samt flavonoider, aminosyrer, phenoler, beta-caroten, folsyre og organiske syrer.

En undersøgelse fra 2019, der undersøgte fordelene ved havtornolie fra bærrenes frø og frugtkød, fandt, at den er rig på omega-7 fedtsyrer. Disse fedtsyrer understøtter sundheden og reducerer betændelse i slimhinderne i fordøjelseskanalen, øjnene og kønsorganerne. Sandt nok er der stadig en begrænset mængde åbenlyse beviser for fordelene ved selve olien.

Havtornolie kan have en anti-inflammatorisk effekt. Fotokilde: www.kp.ru

Den nye undersøgelse gav ikke mindre interessante resultater. I den undersøgte forskerne bærenes ernæringsmæssige profil og deres potentiale i kampen mod diabetes og fedme.

Hvordan havtornbær kan hjælpe dig med at tabe dig

I nyere arbejde brugte forfatterne en ny, mere nøjagtig og effektiv teknologi til at bestemme bærs ernæringsmæssige sammensætning. Som et resultat opdagede de, at havtorn er rig på phenolsyrer, flavonoider og tanniner, som har antioxidantegenskaber. Lad os huske, at antioxidanter er forbindelser, der neutraliserer frie radikaler, det vil sige ustabile molekyler, der kan beskadige celler.

Yderligere forskning viste, at havtornbærekstrakt beskyttede supercoiled DNA og low-density lipoprotein kolesterol mod skade. Den oxiderede form af dette kolesterol, det vil sige beskadiget af frie radikaler, fører til dannelsen af ​​plak i arterierne. Plaques er kendt for at forårsage hjerte-kar-sygdomme.

Hvordan havtornbær vil hjælpe dig med at tabe dig. Havtorn har stoffer, der hjælper dig med at tabe dig. Foto.

Havtorn har stoffer, der hjælper dig med at tabe dig

Derudover har bærrene anti-diabetiske egenskaber og anti-fedme potentiale. Årsagen er, at bærekstraktet hæmmer to enzymer, der spiller en vigtig rolle i begge sygdomme. Det er derfor, New York Post kaldte havtornbær “en mærkelig frugt, der kan hjælpe dig med at tabe dig.”

Husk dog, at vi kun taler om potentielle fordele. Mere forskning er nødvendig for at bærrene kan blive anerkendt som et helbredende middel. Derudover er der brug for kliniske forsøg for at vise, hvor stærk effekten de har. Hvis det lykkes forskerne at bekræfte resultatet, kan der skabes medicin baseret på havtorn.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Dette forhindrer dig dog ikke i at tilføje havtorn til din kost nu uden at vente på yderligere forskning. Efter alt vil det aldrig være overflødigt at genopfylde kroppen med vitaminer og andre nyttige mikroelementer. Men glem heller ikke andre grøntsager og frugter, såsom avocadoer, hvis fordele vi talte om tidligere.


Date:

by