Datorspel är bra för hjärnan – här är vad forskare säger

Föräldrar klagar ofta över att deras barn spenderar mycket tid på att spela datorspel. Det finns till och med en åsikt att många videospel påverkar barns psyke negativt och gör dem mer våldsamma. Faktum är att det ännu inte finns några vetenskapliga bevis för denna effekt av spel på barn, men det finns bevis för att de har en positiv effekt på hjärnan. I synnerhet visades detta resultat av en nyligen genomförd studie av forskare som fann att videospel förbättrar mentala förmågor, inklusive uppmärksamhet och minne. Nästan 90 personer deltog i studien, varav hälften spelade ständigt dataspel.

Datorspel har visat sig vara bra för hjärnan — det är vad forskare säger. Datorspel förbättrar mentala förmågor — detta har nu bevisats. Foto.

Datorspel förbättrar mentala förmågor — nu har det bevisats

Fördelarna och konsekvenserna av datorspel

Forskare har länge studerat spels inverkan på barn och ungdomar. En studie visade till exempel att spel inte skadar psyket, som man tidigare trott. Den här gången bestämde sig University of Limerick för att ta reda på hur spel påverkar kognitiva förmågor.

88 ungdomar deltog i studien. Alla deltagare fick tre uppgifter som bedömde olika aspekter av deras mentala förmågor. Dessa inkluderade ett test för att bedöma exekutiv funktion och arbetsminne, och en labyrintbaserad övning för att bedöma visuospatiala förmågor.

Som ett resultat fann forskarna att datorspelare slutförde uppgifter 12-17% snabbare än de som inte spelade spel. Som forskarna själva säger har spelare vissa kognitiva fördelar jämfört med den allmänna befolkningen, särskilt när det gäller uppmärksamhet och minne. Forskare rapporterar detta i British Journal of Psychology.

Fördelar och konsekvenser med datorspel. Dataspelälskare presterade bättre på uppgifter som speglar deras mentala förmågor. Foto.

Datorspelare presterade bättre på uppgifter som speglade deras mentala förmågor

Tränar datorspel mentalt uthållighetsspel

Forskarna begränsade sig inte till de erhållna resultaten och bestämde sig för att testa den så kallade mentala uthålligheten, det vill säga hur länge spelälskare kan engagera sig i mental aktivitet och inte tröttna. För att göra detta fick frivilliga en extra uppgift som krävde koncentration under lång tid och orsakade kognitiv trötthet. Det senare yttrar sig i form av nedsatt prestationsförmåga.

Efter upprepade tester fann forskare ingen skillnad mellan spelare och andra deltagare. Det vill säga, mental trötthet var ungefär densamma, eller snarare, minskningen av produktiviteten var densamma. Det betyder att spel inte tränar mental uthållighet.

Varför datorspel förbättrar mentala förmågor

Det kan inte sägas att de erhållna resultaten kom som en överraskning, eftersom datorspel tränar olika mentala förmågor. Till exempel tränar fans av actionfilm sin rumsliga fantasi. De flyttar tredimensionella föremål och kommer ihåg sin position i rymden. Dessutom måste spelare snabbt byta uppmärksamhet.

Datorspel förbättrar rumsligt tänkande

Enligt vissa experter förbättras den rumsliga orienteringen bland spelälskare snabbt, och resultaten är inte sämre än efter speciell fysisk träning. Vissa studier har visat att att spela videospel leder till mer intensiv och effektiv neuronal kommunikation. Det är detta som ökar förmågan att koncentrera sig och känna igen mönster.

Det är sant att inte alla spel har samma effekt på mentala förmågor. När det gäller rumsligt tänkande klarar sig skyttefans bäst. Fans av rollspel och pussel hade sämre resultat. Men deras andra förmågor kommer sannolikt att förbättras.

Shooter-spel är det bästa för att utveckla rumsligt tänkande

Vissa studier tyder också på att videospel är en typ av social interaktion, så de har samma fördelar som offlinespel. Till skillnad från filmer och tv låter de dig interagera med systemet i spelet, samt tävla online med andra människor.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte gör det. missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Vissa studier på råttor har visat att lekfulla slagsmål aktiverar tillväxtfaktorer i de delar av hjärnan som ansvarar för social aktivitet. Som ett resultat är dessa områden bättre utvecklade. Man kan anta att människors spel har samma effekt. Det betyder att tv-spel kan leda till samma konsekvenser. Men för att bekräfta detta behövs ytterligare forskning. Men vi kan med tillförsikt säga att datorspel bidrar till utvecklingen av kreativa förmågor. Du kan läsa mer om detta på länken.

Slutligen konstaterar vi att du inte ska spela datorspel för länge. Att sitta under långa stunder är skadligt för hälsan. Dessutom har långvarig användning av datorn en negativ inverkan på synen. Därför måste tiden som spenderas framför en bildskärm eller smartphoneskärm begränsas i alla fall.


Date:

by