Jorden började värmas upp mer på grund av ren luft – hur är detta möjligt?

Vi hör ofta från forskare att den globala uppvärmningen beror på luftföroreningar orsakade av mänskliga aktiviteter. Växthusgaser och aerosoler som släpps ut i luften av industrier förhindrar värme från att fly ut i rymden, vilket gör att planeten värms upp. En internationell grupp forskare, som inkluderade forskare från det norska meteorologiska institutet, liksom andra forskningscentra i Norge, Storbritannien, Tyskland och USA, kom dock fram till att en ren atmosfär tvärtom har orsakat den intensiva uppvärmningen av jorden på senare tid. Detta bevisas av analys baserad på satellitdata som samlats in under många år. Som det visade sig började vår planet absorbera och behålla värme mest sedan 2015, när atmosfären började klarna.

Jorden började värmas upp mer på grund av ren luft — hur är detta möjligt. Atmosfären har nyligen klarnat, och detta har lett till uppvärmning av jorden. Foto.

Atmosfären har nyligen rensat upp, och detta har lett till uppvärmning av jorden

Varför värms jorden upp på grund av… för den “rena” atmosfären

Forskare rapporterar att under de senaste åren har atmosfären på vår planet rensat avsevärt, och detta har orsakat dess accelererade uppvärmning. Det är dock ännu inte känt exakt varför detta hände. Kanske är boven växthusgaserna, som på grund av deras kemiska strukturs egenheter fungerar som ett värmeisoleringsskikt mellan jorden och rymden.

Det kan också finnas färre reflektorer av solenergi i atmosfären, som moln och aerosolpartiklar. För att testa sina antaganden använde forskare flera datormodeller som tog hänsyn till olika nivåer av växthusgaser och aerosoler. Som ett resultat upptäcktes det att uppvärmningen av planeten med 40 % kan vara förknippad med en minskning av mängden aerosolpartiklar i atmosfären. Forskare rapporterar detta i tidskriften Communications Earth & Miljö.

Informationen om att det nyligen har funnits mycket färre aerosoler i atmosfären har varit känd för forskare under lång tid, men tidigare var minskningen av deras koncentration inte associerad med uppvärmningen av planeten. Nu har forskare upptäckt att aerosoler är relaterade till klimatfenomen. Till exempel, på grund av att deras innehåll minskade över Asien, blev monsunerna mindre intensiva i regionen, och temperaturerna började nå högre nivåer i de norra regionerna. Dessutom har sommarstormarna blivit vanligare och intensivare.

Varför jorden värms upp på grund av den

Aerosoler påverkar moln, som reflekterar solljus

Hur aerosoler påverkar jordens klimat

Aerosolpartiklar skapar inte bara en växthuseffekt, utan är också kapabla att reflektera solenergi. Dessutom förändrar de molnens egenskaper. Tack vare aerosoler blir molnen tjockare, lättare och håller längre. Följaktligen bidrar de också till att mindre solenergi når jorden.

Men aerosolpartiklar är föroreningar, så många moderna industriföretag använder modern teknik som renar utsläpp. Det var därför antalet aerosoler började minska.

Det är sant att inte alla regioner använder modern teknik i produktionen. Enligt satellitdata observeras minskningar av aerosolutsläpp och förändringar i molnighet främst i nordliga regioner. Men uppvärmningen av jorden sker inte bara i norr, utan även i söder.

Hur aerosoler påverkar jordens klimat. Hav och hav absorberar aktivt solenergi. Foto.

Hav och hav absorberar aktivt solenergi

Det är mycket möjligt att detta beror på att det inte bara är aerosoler som påverkar absorptionen och reflektionen av solenergi. Smältningen av is och snö, som också reflekterar solljus, spelar också en roll i detta. Dessutom, på grund av klimatuppvärmningen, finns det färre moln över haven, och mörkt vatten absorberar solenergi väl. Låt oss komma ihåg att forskare förra året registrerade en rekorduppvärmning av världshaven.

Dessutom spelar växthusgaser en viss roll för att värma planeten, och detta är inte bara kol, utan också metan. Troligtvis lägger alla dessa faktorer till uppvärmning som inte är förknippad med en minskning av mängden aerosoler. Men i alla fall tyder resultaten på att den globala uppvärmningen kommer att öka även utan mänskliga aktiviteter kopplade till utsläpp. Dessutom, som studien rapporterar, kan vi förvänta oss en accelererad ökning av yttemperaturerna redan detta årtionde.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Kom ihåg att klimatförändringarna märks redan idag. Till exempel satte 2023 ett antal temperaturrekord. I synnerhet registrerades den varmaste dagen under de senaste tiotusentals åren. Och det är fullt möjligt att det här året blir ännu varmare. Förutsättningarna för detta finns redan, du kan ta reda på mer om detta genom att följa länken.


Date:

by