Jorden begyndte at varme mere op på grund af ren luft – hvordan er det muligt?

Vi hører ofte fra videnskabsmænd, at den globale opvarmning skyldes luftforurening forårsaget af menneskelige aktiviteter. Drivhusgasser og aerosoler frigivet til luften af ​​industrier forhindrer varme i at slippe ud i rummet, hvilket får planeten til at varme op. Men en international gruppe af forskere, som omfattede forskere fra det norske meteorologiske institut, samt andre forskningscentre i Norge, Storbritannien, Tyskland og USA, kom til den konklusion, at en ren atmosfære tværtimod har forårsaget den intense opvarmning af Jorden i nyere tid. Dette fremgår af analyse baseret på satellitdata indsamlet over mange år. Det viste sig, at vores planet begyndte at absorbere og fastholde varme mest siden 2015, hvor atmosfæren begyndte at klare sig.

Jorden begyndte at varme mere op på grund af ren luft — hvordan er det muligt. Atmosfæren er for nylig blevet renset, og det har ført til opvarmning af Jorden. Foto.

Atmosfæren er for nylig blevet renset, og det har ført til opvarmning af Jorden

Hvorfor varmes Jorden op på grund af… for den “rene” atmosfære

Forskere rapporterer, at i de seneste år er atmosfæren på vores planet blevet ryddet betydeligt, og dette har forårsaget dens accelererede opvarmning. Det vides dog endnu ikke præcist, hvorfor det skete. Måske er synderen drivhusgasser, som på grund af deres kemiske strukturs særegenheder fungerer som et termisk isoleringslag mellem Jorden og rummet.

Der kan også være færre reflektorer af solenergi i atmosfæren, såsom skyer og aerosolpartikler. For at teste deres antagelser brugte forskere flere computermodeller, der tog højde for forskellige niveauer af drivhusgasser og aerosoler. Som et resultat blev det opdaget, at opvarmningen af ​​planeten med 40% kan være forbundet med et fald i mængden af ​​aerosolpartikler i atmosfæren. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Communications Earth & Miljø.

Oplysningen om, at der for nylig har været meget færre aerosoler i atmosfæren, har været kendt af forskere i lang tid, men tidligere var faldet i deres koncentration ikke forbundet med opvarmningen af ​​planeten. Nu har forskere opdaget, at aerosoler er relateret til klimafænomener. For eksempel, på grund af det faktum, at deres indhold faldt over Asien, blev monsunerne mindre intense i regionen, og temperaturerne begyndte at nå højere niveauer i de nordlige regioner. Derudover er sommerstorme blevet hyppigere og mere intense.

Hvorfor Jorden varmer op på grund af den

Aerosoler påvirker skyer, som reflekterer sollys

Hvordan aerosoler påvirker jordens klima

Aerosolpartikler skaber ikke kun en drivhuseffekt, men er også i stand til at reflektere solenergi. Derudover ændrer de skyernes egenskaber. Takket være aerosoler bliver skyer tykkere, lettere og holder længere. Derfor bidrager de også til, at mindre solenergi når Jorden.

Men aerosolpartikler er forurenende stoffer, så mange moderne industrivirksomheder bruger moderne teknologier, der renser emissioner. Derfor begyndte antallet af aerosoler at falde.

Det er sandt, at ikke alle regioner bruger moderne teknologier i produktionen. Ifølge satellitdata observeres reduktioner i aerosol-emissioner og ændringer i overskyet hovedsageligt i nordlige områder. Opvarmningen af ​​Jorden sker dog ikke kun i nord, men også i syd.

Hvordan aerosoler påvirker jordens klima. Oceaner og have absorberer solenergi aktivt. Foto.

Hav og hav absorberer aktivt solenergi

Det er meget muligt, at det skyldes, at det ikke kun er aerosoler, der påvirker optagelsen og reflektionen af ​​solenergi. Afsmeltningen af ​​is og sne, som også reflekterer sollys, spiller også en rolle heri. Derudover er der på grund af klimaopvarmningen færre skyer over havene, og mørkt vand absorberer solenergi godt. Lad os huske på, at videnskabsmænd sidste år registrerede en rekordopvarmning af verdenshavene.

Derudover spiller drivhusgasser en vis rolle i opvarmningen af ​​planeten, og det er ikke kun kulstof, men også metan. Mest sandsynligt tilføjer alle disse faktorer opvarmning, der ikke er forbundet med et fald i mængden af ​​aerosoler. Men under alle omstændigheder indikerer resultaterne, at den globale opvarmning vil stige, selv uden menneskelige aktiviteter forbundet med emissioner. Desuden, som undersøgelsen rapporterer, kan vi forvente en accelereret stigning i overfladetemperaturer allerede i dette årti.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Husk, at klimaændringer allerede er mærkbare i dag. For eksempel satte 2023 en række temperaturrekorder. Især den varmeste dag i de sidste titusinder af år blev registreret. Og det er meget muligt, at dette år bliver endnu varmere. Forudsætningerne for dette er allerede på plads, du kan finde ud af mere om dette ved at følge linket.


Date:

by