“Demon Core”: hvordan den tredje atombombe beregnet til Japan dræbte to videnskabsmænd

I 1945 forberedte USA atombomber, der blev kastet over Hiroshima og Nagasaki. Oprindeligt var det planlagt at ramme mange flere byer, men Japan underskrev en overgivelseshandling. Derfor begyndte forskerne at bruge ladningen fra den tredje atombombe til eksperimenter. Efterfølgende blev det kaldt “dæmonkernen”, eller “dæmonladningen”. Kernen var en kugle af radioaktivt plutonium, som i det øjeblik blev kaldt “Rufus”. Dens vægt er 6,2 kg og dens diameter er 8,9 centimeter. Men under eksperimenterne skete der to ulykker på én gang, som endte med forskernes død. Dette var årsagen til navnet på kernen.

Dæmonkernen, der dræbte to atomfysikere. Billedkilde: trauma.ru

“Dæmonkerne” – hvad er det

“Dæmonladningen”, ligesom ladningen, der blev brugt ved bombningen af ​​Nagasaki, bestod af tre dele: den omfattede to plutonium-gallium-halvkugler og en ring, der forhindrede udstødningsstrålestrømme mellem halvkugler. I deres eksperimenter brugte forskerne også reflektorer, der omgav kernen og reflekterede neutroner tilbage i det nukleare materiale, hvilket øgede intensiteten af ​​fission. Da plutonium let korroderer, blev kuglen belagt med nikkel.

“Dæmonkernen” havde kun en lille margin af “sikker fission”-periode, før radioaktiviteten steg og blev superkritisk. Dette skyldes, at når fissionsreaktionen begynder, stiger dens hastighed hurtigt. Derfor kan enhver ydre påvirkning, for eksempel kompression af kernen, øge reaktiviteten og føre til en ukontrolleret kædereaktion.

Ulykke relateret til “dæmonkernen”

I 1945 gennemførte kernefysiker Harry Daghlian et eksperiment med en neutronreflektor på dæmonkernen. På et tidspunkt tabte han ved et uheld en mursten på kernen, som følge heraf blev den kritisk og udløste en dødelig strøm af neutronstråling.

Lægerne kæmpede for videnskabsmandens liv i tre måneder, men han døde i sidste ende af strålesyge, fordi han var for alvorligt beskadiget. Men på trods af sin kollegas død fortsatte den anden videnskabsmand Louis Zlotin sit arbejde.

Ulykke relateret til

Harry Daghlian efter et mislykket eksperiment til venstre og Louis Zlotin til højre. Fotokilde: kulturologia.ru

“Kilder dragens hale” – et farligt eksperiment

Zlotin ville finde ud af, hvor tæt kernen er på superkritik. For at gøre dette udførte han et eksperiment, der involverede langsomt at sænke en neutronreflektor over kernen. Da neutronerne blev reflekteret ind i kernen, steg kritikaliteten. Sideløbende hermed foregik målinger af aktivitet inde i kernen.

Under eksperimenterne var det vigtigt, at reflektoren ikke rørte “dæmonkernen”, da det kunne føre til uforudsigelige konsekvenser. Derfor blev der brugt afstandsstykker mellem reflektoren og kernen. Louis Zlotin var dog af en eller anden grund ikke fortrolig med protokollen. Som et resultat, som en talentfuld fysiker, udviklede han sin egen metode til at øge kritikaliteten, som krævede mindre tid, men var mere farlig. Især nægtede han at bruge pakninger.

I stedet for afstandsstykker brugte Louis Zlotin en flad skruetrækker til at skabe det nødvendige mellemrum mellem kernen og reflektoren. Under hele forsøget manipulerede han skruetrækkeren med den ene hånd. Eksperimentet var vellykket, og videnskabsmanden gentog det flere gange. På grund af faren fik dette eksperiment tilnavnet “kildre dragens hale”, da den berømte fysiker Richard Feynman sammenlignede sådanne handlinger i form af fare og mod med at provokere en drage.

Et farligt eksperiment af Louis Zlotin. Billedkilde: trauma.ru

Forskeren begik dog i sidste ende en fejl – den 21. maj 1946, da han demonstrerede eksperimentet for flere mennesker i Los Alamos videnskabelige laboratorium, gled skruetrækkeren kun. Og selvom reflektoren ikke rørte kernen fuldstændigt, kom den meget tæt på kernen, hvilket resulterede i, at kernen gik i en superkritisk tilstand.

Et blink af blåt lys brød ud fra kernen, og så udbrød der en stærk brand. Louis Slotin fjernede hurtigt reflektorerne fra kernen, hvilket fik reaktionen til at stoppe. Han nåede dog selv at modtage en kraftig dosis stråling, som dræbte ham i løbet af ni dage. De mennesker, der var til stede i laboratoriet, modtog også en stor dosis stråling, men takket være placeringen af ​​videnskabsmandens krop og hans hurtige reaktion lykkedes det dem at overleve.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler . På denne måde vil du altid være opmærksom på nye videnskabelige opdagelser!

Således dræbte “djævelens kerne” to mennesker, hvorefter eksperimenter med den stoppede. Men hvis Japan ikke havde overgivet sig, ville mange flere mennesker være døde af det, ligesom bomber, der kun efterlod skygger af mennesker. Atomprøvesprængninger fortsatte dog, ikke kun i USA, men også i andre lande. De forårsagede også sygdom og endda død hos mange mennesker.


Date:

by