“Demon Core”: hur den tredje kärnvapenbomben avsedd för Japan dödade två forskare

1945 förberedde USA kärnvapenbomber som släpptes över Hiroshima och Nagasaki. Från början var det planerat att drabba många fler städer, men Japan skrev under en kapitulationshandling. Därför började forskare använda laddningen från den tredje atombomben för experiment. Därefter kallades det “demonkärnan”, eller “demonladdningen”. Kärnan var en boll av radioaktivt plutonium, som i det ögonblicket kallades “Rufus”. Dess vikt är 6,2 kg och diametern är 8,9 centimeter. Men under experimenten inträffade två olyckor på en gång, som slutade med forskarnas död. Detta var anledningen till namnet på kärnan.

Demonkärnan som dödade två kärnfysiker. Bildkälla: trauma.ru

“Demonkärna” – vad är det

“Demonladdningen”, liksom laddningen som användes vid bombningen av Nagasaki, bestod av tre delar: den inkluderade två plutonium-galliumhalvklot och en ring som förhindrade utstötande jetströmmar mellan halvklot. I sina experiment använde forskare också reflektorer som omgav kärnan och reflekterade neutroner tillbaka in i kärnmaterialet, vilket ökade intensiteten av fission. Eftersom plutonium lätt korroderar belades sfären med nickel.

“Demonkärnan” hade bara en liten marginal av “säker fission”-period innan radioaktiviteten ökade och blev superkritisk. Detta beror på att när fissionsreaktionen väl börjar, ökar dess hastighet snabbt. Därför kan eventuell yttre påverkan, till exempel komprimering av kärnan, öka reaktiviteten och leda till en okontrollerad kedjereaktion.

Olycka relaterad till “demonkärnan”

1945 genomförde kärnfysikern Harry Daghlian ett experiment med en neutronreflektor på demonkärnan. Vid något tillfälle tappade han av misstag en tegelsten på kärnan, som ett resultat av att den blev kritisk och släppte ut en dödlig ström av neutronstrålning.

Läkare kämpade för vetenskapsmannens liv i tre månader, men han dog till slut av strålsjuka eftersom han var för allvarligt skadad. Men trots sin kollegas död fortsatte den andre vetenskapsmannen Louis Zlotin sitt arbete.

Olycka relaterad till

Harry Daghlian efter ett misslyckat experiment till vänster och Louis Zlotin till höger. Bildkälla: kulturologia.ru

“Tickling the dragon's tail” – ett farligt experiment

Zlotin ville ta reda på hur nära kärnan är superkritisk. För att göra detta genomförde han ett experiment som gick ut på att långsamt sänka en neutronreflektor över kärnan. Eftersom neutronerna reflekterades in i kärnan ökade kritikaliteten. Parallellt med detta skedde mätningar av aktivitet inuti kärnan.

Under experimenten var det viktigt att reflektorn inte rörde vid “demonkärnan”, eftersom det kunde leda till oförutsägbara konsekvenser. Därför användes distanser mellan reflektorn och kärnan. Louis Zlotin var dock av någon anledning inte insatt i protokollet. Som ett resultat, som en begåvad fysiker, utvecklade han sin egen metod för att öka kritikaliteten, som krävde mindre tid men var farligare. I synnerhet vägrade han att använda packningar.

Istället för distanser använde Louis Zlotin en platt skruvmejsel för att skapa det nödvändiga utrymmet mellan kärnan och reflektorn. Under hela experimentet manipulerade han skruvmejseln med en hand. Experimentet var framgångsrikt, och forskaren upprepade det flera gånger. På grund av faran fick detta experiment smeknamnet “att kittla drakens svans”, eftersom den berömda fysikern Richard Feynman jämförde sådana handlingar i termer av fara och mod med att provocera en drake.

Ett farligt experiment av Louis Zlotin. Bildkälla: trauma.ru

Men vetenskapsmannen gjorde till slut ett misstag – den 21 maj 1946, när han demonstrerade experimentet för flera personer i Los Alamos vetenskapliga laboratorium, halkade skruvmejseln bara. Och även om reflektorn inte helt berörde kärnan, kom den väldigt nära kärnan, vilket resulterade i att kärnan gick in i ett superkritiskt tillstånd.

En blixt av blått ljus utbröt från kärnan, och då utbröt en kraftig brand. Louis Slotin tog snabbt bort reflexerna från kärnan, vilket fick reaktionen att stanna. Han lyckades dock själv få en kraftig stråldos som dödade honom inom nio dagar. Människorna som var närvarande i laboratoriet fick också en stor dos strålning, men tack vare positionen för forskarens kropp och hans snabba reaktion lyckades de överleva.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler . På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Djävulens kärna dödade alltså två personer, varefter experiment med den upphörde. Men om Japan inte hade kapitulerat skulle många fler människor ha dött av det, som bomber som bara lämnade efter sig skuggor av människor. Men kärnvapenproven fortsatte, inte bara i USA, utan även i andra länder. De orsakade också sjukdom och till och med död för många människor.


Date:

by