Australien handlede aktivt for 3.000 år siden, længe før koloniseringen.

På øen Great Barrier Reef har arkæologer opdaget snesevis af fragmenter af gammelt keramik i en alder fra 2.000 til 3.000 år. Dette er det ældste keramik nogensinde opdaget i Australien. Fundet taler om tusinder af års keramikfremstillingspraksis af oprindelige folk på Jiigurru Island, også kendt som Lizard Island. Lad os huske, at britiske kolonister først ankom til Australien i 1788. Imidlertid havde aboriginerne noget teknologi længe før dette, men efter koloniseringen gik den tabt. Desuden antyder videnskabsmænd, at de lokale indbyggere på øen var aktivt engageret i handel for tusinder af år siden.

Australien handlede aktivt for 3000 år siden, længe før dets kolonisering. Under udgravninger i Australien blev der opdaget fragmenter af keramik, der går tilbage 3000 år. Fotokilde: www.sciencealert.com. Foto.

Under udgravninger i Australien blev fragmenter af keramik, der daterer 3000 år tilbage, opdaget . Fotokilde: www.sciencealert.com

Aboriginerne i Australien var højt udviklede

Arkæologer brugte sammen med repræsentanter for Dingaal og Ngurrumungu aboriginerne mere end to år på at udgrave under den brændende sol for at opdage spor af de lokale indbyggeres gamle civilisation. Som følge heraf stødte de blandt resterne af skaldyr, fisk og skildpaddeknogler samt forkullede plantematerialer på mange skår, det vil sige fragmenter af keramiske produkter.

Det skal siges, at dette ikke er det første sådanne fund. Keramiske fragmenter blev fundet på Jiigurru tilbage i 2006 i en af ​​tidevandslagunerne. Det var dog ikke muligt at datere fundet på det tidspunkt, da det daglige tidevand eroderede skårene. Som følge heraf stod forskerne tilbage med kun håb om, at de en dag ville være i stand til at finde fragmenter af keramik, og deres oprindelse og alder kunne fastslås.

Forskerne fortsatte deres arbejde og stødte på spor af liv af gamle mennesker omkring 4000 år gamle, men der var ingen keramik her. Fundet bestod hovedsageligt af skaller. Men forskerne holdt ikke op med at søge, og lykken vendte sig i 2017, da en af ​​de arkæologistuderende fandt det første skår kun 40 centimeter fra jordens overflade.

Aboriginerne i Australien var højt udviklede. Stedet, hvor forskere opdagede keramiske skår. Fotokilde: www.sciencedirect.com. Foto.

Webstedet, hvor forskere opdagede keramiske skærver. Fotokilde: www.sciencedirect.com

Arkæologer siger, at deres opdagelser ikke kun åbner et nyt kapitel i australsk, melanesisk og stillehavsarkæologi, men også ændrer forståelsen af ​​Australiens aboriginalsamfund. Den videnskabelige opdagelse modsiger kolonialistiske stereotyper om disse mennesker.

Da man begyndte at fremstille keramik i Australien

Ifølge radiocarbondatering er alderen på de dybeste lag af den udgravede masse cirka 6510 –5790 år. Det betyder, at folk bosatte Jiigurra tidligere end andre øer i den nordlige del af Great Barrier Reef.

Forskerne fandt også ud af, at stedets befolkning eksploderede for omkring 3.000 år siden. På dette tidspunkt begyndte keramik at dukke op, og havskaller begyndte at samle sig. Ifølge forskerne blev keramik aktivt produceret, brugt og kasseret af lokale beboere i omkring tusinde år mere.

Da keramik begyndte at blive lavet i Australien. Keramiske skærver opdaget i Australien. Fotokilde: Quaternary Science Reviews. Foto.

Keramiske skærver opdaget i Australien. Billedkilde: Quaternary Science Reviews

Jiigurru keramik er det ældste nogensinde opdaget i Australien. Skårene er flere hundrede år ældre end to dusin lerskår fundet på en ø i Torres-strædet mellem spidsen af ​​det australske fastland, Cape York og Papua Ny Guinea i 2006, siger forskere. Forfatterne rapporterer dette i publikationen Quaternary Science Reviews.

Der var et handelsnetværk i Australien

Analyse viste, at Jiigurru-keramik blev produceret lokalt ved hjælp af ler, kalksand og feldspat. Disse materialer ligner strandsand på øen. Undersøgelsen viste også, at fragmenterne tilhørte små, tyndvæggede kar. Sådanne fartøjer var nemme at transportere, da de var lette. Derudover er risikoen for skader på små keramik mindre end på store potter.

Der var et handelsnetværk i Australien. Aboriginerne i Australien kan have haft handelsforbindelser med andre folk. Foto.

Aboriginerne kan have haft handelsforbindelser med andre folk

Forskere antyder, at aboriginerne havde et udbredt handelssystem, som bl.a. kulturelle udvekslinger med keramiksamfundene i Papua Ny Guinea. Det er kendt, at indbyggerne i Jiigurru var søfarende. Mest sandsynligt udveksler de teknologier, varer og ideer med andre øsamfund.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde vil du altid være opmærksom på nye videnskabelige opdagelser!

Med tiden gik viden om keramik tabt, men årsagerne er stadig ukendte. Dette kan være sket før britisk kolonisering, eller det kan have været forbundet med fordrivelse og fragmentering af samfund. Men under alle omstændigheder tyder fundet på, at lokalbefolkningen i Australien var mere udviklet, end man almindeligvis tror. Lad os huske på, at ifølge et af fundene brugte de australske aboriginerne boomerangs. Du kan læse mere om dette, og hvad en boomerang er, på linket.


Date:

by