Australien handlade aktivt för 3 000 år sedan, långt före koloniseringen.

På ön Stora barriärrevet har arkeologer upptäckt dussintals fragment av forntida keramik med en ålder från 2 000 till 3 000 år. Detta är den äldsta keramik som någonsin upptäckts i Australien. Fyndet talar om tusentals år av keramiktillverkning av ursprungsbefolkningen på Jiigurru Island, även känd som Lizard Island. Låt oss komma ihåg att brittiska kolonister anlände till Australien först 1788. Aboriginerna hade dock en del teknik långt innan detta, men efter koloniseringen gick den förlorad. Dessutom antyder forskare att de lokala invånarna på ön var aktivt engagerade i handel för tusentals år sedan.

Australien handlade aktivt för 3 000 år sedan, långt innan koloniseringen. Under utgrävningar i Australien upptäcktes fragment av keramik från 3000 år tillbaka. Fotokälla: www.sciencealert.com. Foto.

Under utgrävningar i Australien upptäcktes fragment av keramik från 3000 år tillbaka i tiden . Bildkälla: www.sciencealert.com

Aboriginerna i Australien var högt utvecklade

Arkeologer, tillsammans med representanter för Dingaal och Ngurrumungu aboriginerna, tillbringade mer än två år med att gräva under den gassande solen för att upptäcka spår av de lokala invånarnas antika civilisation. Som ett resultat kom de bland resterna av skaldjur, fisk och sköldpaddsben, såväl som förkolnade växtmaterial, på många skärvor, det vill säga fragment av keramiska produkter.

Det måste sägas att detta inte är det första sådana fyndet. Keramiska fragment hittades på Jiigurru redan 2006 i en av tidvattenlagunerna. Det gick dock inte att datera fyndet vid den tiden, eftersom det dagliga tidvattnet urholkade skärvorna. Som ett resultat lämnades forskarna med bara hopp om att de en dag skulle kunna hitta fragment av keramik, och deras ursprung och ålder kunde fastställas.

Forskarna fortsatte sitt arbete och stötte på spår av livet av forntida människor omkring 4000 år gammal, men det fanns ingen keramik här. Fyndet bestod huvudsakligen av snäckor. Men forskarna slutade inte leta, och turen vände sin väg 2017, när en av arkeologistudenterna hittade den första skärvan bara 40 centimeter från jordens yta.

Aboriginerna i Australien var högt utvecklade. Webbplatsen där forskare upptäckte keramiska skärvor. Fotokälla: www.sciencedirect.com. Foto.

Sajten där forskare upptäckte keramiska skärvor. Bildkälla: www.sciencedirect.com

Arkeologer säger att deras upptäckter inte bara öppnar ett nytt kapitel i australiensisk, melanesisk och stillahavsarkeologi, utan också förändrar förståelsen av Australiens aboriginska gemenskap. Den vetenskapliga upptäckten motsäger kolonialistiska stereotyper om dessa människor.

När keramik började tillverkas i Australien

Enligt radiokoldatering är åldern för de djupaste lagren av den utgrävda massan cirka 6510 –5790 år. Det betyder att människor bosatte sig i Jiigurra tidigare än andra öar i norra delen av Stora barriärrevet.

Forskarna fann också att platsens befolkning exploderade för cirka 3 000 år sedan. Vid denna tidpunkt började keramik dyka upp och snäckskal började samlas. Enligt forskarna producerades, användes och kasserades keramik aktivt av lokala invånare i ytterligare cirka tusen år.

När keramik började tillverkas i Australien. Keramiska skärvor upptäcktes i Australien. Fotokälla: Quaternary Science Reviews. Foto.

Keramiska skärvor upptäckta i Australien. Bildkälla: Quaternary Science Reviews

Jiigurru-keramik är den äldsta som någonsin upptäckts i Australien. Skärvorna är flera hundra år äldre än två dussin lerskärvor som hittades på en ö i Torressundet mellan spetsen av det australiska fastlandet, Cape York och Papua Nya Guinea 2006, säger forskare. Författarna rapporterar detta i publikationen Quaternary Science Reviews.

Det fanns ett handelsnätverk i Australien

Analyser visade att Jiigurru-keramik tillverkades lokalt med lera, kalksand och fältspat. Dessa material liknar strandsand på ön. Studien visade också att fragmenten tillhörde små, tunnväggiga kärl. Sådana fartyg var lätta att transportera eftersom de var lätta. Dessutom är risken för skador på små keramik mindre än på stora krukor.

Det fanns ett handelsnätverk i Australien. Aboriginerna i Australien kan ha haft handelsförbindelser med andra folk. Foto.Aboriginerna kan ha haft handelsförbindelser med andra folk

Forskare antyder att aboriginerna hade ett utbrett handelssystem, som bl.a. kulturella utbyten med keramiksamhällena i Papua Nya Guinea. Det är känt att invånarna i Jiigurru var sjöfarare. Troligtvis utbyter de teknik, varor och idéer med andra ösamhällen.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Med tiden gick kunskapen om keramik förlorad, men orsakerna är fortfarande okända. Detta kan ha inträffat före brittisk kolonisering, eller kan ha varit förknippat med fördrivning och fragmentering av samhällen. Men i alla fall tyder fyndet på att lokalbefolkningen i Australien var mer utvecklad än vad man brukar tro. Låt oss komma ihåg att, enligt ett av fynden, använde Australiens aboriginer bumeranger. Du kan läsa mer om detta, och vad en bumerang är, på länken.


Date:

by