Princippet om anæstesi og dets konsekvenser

Moderne medicin er utænkelig uden bedøvelse. Selv en sådan tilsyneladende simpel procedure som tandudtrækning, uden det, kan forårsage reel lidelse for en person og er endda fyldt med smertefuldt chok, for ikke at nævne mere komplekse operationer. Men anæstesi dukkede op for relativt nylig – først i 40'erne af det 19. århundrede viste en tandlæge, at æterisk gas kan bruges til at få en person til at “besvime” før operationen og ikke føle smerte. Indtil dette øjeblik havde vores forfædre en hård tid, fordi det er kendt, at komplekse kirurgiske indgreb begyndte at blive udført for tusinder af år siden. I øjeblikket findes der mange forskellige former for anæstesi, og de virker på forskellige måder. Men forskerne forstår stadig ikke helt virkningerne af mange af dem.

Anæstesiprincippet og dets konsekvenser. Moderne medicin kan ikke forestilles uden bedøvelse, men dets virkning på mennesker er ikke fuldt ud kendt. Foto.

Moderne medicin kan ikke forestilles uden bedøvelse, men dens virkning på mennesker er ikke fuldt ud kendt< /p>< p class="toc_title">Indhold

  • 1 Hvad er lokalbedøvelse
  • 2 Hvad er generel anæstesi
    • 2.1 Hvordan virker generel anæstesi
    • 2.2 Konsekvenser af generel anæstesi
  • 3 Hvad er spinal anæstesi

Hvad er lokalbedøvelse

Som du ved, er der to typer bedøvelse – lokal og generel. Sandt nok er der en anden type anæstesi, der kan klassificeres som en separat type – spinal, men vi vil tale om det separat. Ved mindre operationer anvendes oftest lokalbedøvelse eller sedation. Det er fx særligt almindeligt i tandplejen.

I modsætning til generel anæstesi får lokalbedøvelse ikke en person til at sove, men fører til følelsesløshed i en bestemt del af kroppen, mens personen er ved bevidsthed. Virkningsprincippet for lokalbedøvelse er ret simpelt – de tillader ikke nerveceller at sende signaler til hjernen. For at gøre dette stopper lægemidler strømmen af ​​natriumioner gennem kanaler i nerveceller.

Denne strøm af ioner, når den er intens nok, får neuronen til at sende et signal til naboneuroner. Som et resultat sender en kæde af neuroner signaler til hjernen. Det skal siges, at blokeringen af ​​ioner sker gradvist. De mindste nervetråde blokeres først, og derefter de større. Af denne grund holder en person først op med at føle smerte og derefter følelsen af ​​pres.

Hvad er lokalbedøvelse? Lokalbedøvelse fører til tab af følsomhed i visse dele af kroppen, hvor den injiceres. Foto.

Lokalbedøvelse fører til tab af følesans i visse dele af kroppen, hvor det injiceres

Lokalbedøvelse anses for at være det sikreste, men hvis der injiceres for meget af det, kan der opstå kramper, åndedrætsstop og endda koma. Derudover kan nogle mennesker opleve en allergisk reaktion.

Hvad er generel anæstesi

Generelle anæstetika bruges ved udførelse af komplekse operationer. De indgives normalt enten intravenøst ​​som flydende medicin eller inhaleres som en gas. Lægen vælger selv anæstesimuligheden under hensyntagen til forskellige faktorer. For eksempel er inhalationsbedøvelse ofte mere egnet til børn. Hos voksne virker gassen meget langsommere, så der bruges medicin.

Ofte, når en voksen mister bevidstheden efter at have fået medicin, bruges en inhalationsbedøvelse for at opretholde den nødvendige bedøvelsestilstand. Nogle gange klarer de sig dog helt uden gas.

Sådan virker generel anæstesi

Generel anæstesi fører til tab af bevidsthed, immobilitet, blokering af smerte og hukommelsestab med hensyn til detaljerne i proceduren. Selvom generel anæstesi er udbredt og har været brugt i lang tid, er de nøjagtige mekanismer for dens virkning dårligt forstået, hvorfor forskningen stadig er i gang.

Sådan virker generel anæstesi. Generel anæstesi fører til tab af bevidsthed. Foto.

Genel anæstesi fører til tab af bevidsthed

Mest sandsynligt er blokerende smerte og ubehag forbundet med molekylære mekanismer. Afhængigt af typen af ​​lægemiddel kan deres virkningsprincip variere, men de virker alle på nøglereceptorer i hjernen, som har en bedøvende og beroligende effekt.

Et af de mest anvendte bedøvelsesmidler er propofol. Det virker ved at øge aktiviteten af ​​en kemisk neurotransmitter kendt som gamma-aminosmørsyre (GABA). GABA hæmmer de neuroner, den forbinder til. Ved at forstærke virkningen af ​​GABA i forskellige dele af hjernen, fører stoffet til tab af bevidsthed.

Chloroform og isofluran virker forskelligt. En undersøgelse udført på frugtfluer viste, at disse stoffer dræber insekterne ved at ødelægge fedtaflejringer i membranerne i deres hjerneceller. Samtidig frigives proteiner, der udløser forskellige kædereaktioner inde i cellerne. Et af disse proteiner undertrykker cellernes elektriske og kemiske aktivitet, hvilket gør hjernen bevidstløs. Formentlig har disse lægemidler en lignende virkning på mennesker.

Sådan virker generel anæstesi. Forskere arbejder på at skabe lægemidler, der hurtigt bringer en person ud af anæstesi. Foto.

Forskere arbejder på at skabe lægemidler, der hurtigt bringer en person ud af anæstesi

Samtidigt Den dag i dag er det ikke helt kendt, hvordan generel anæstesi får en person til at falde i søvn, samt hvordan nervekredsløb genoptager deres arbejde efter anæstesi. Det er dog kendt, at anæstesi ikke kun påvirker mennesker, men også planter.

Effekter af generel anæstesi

De mest almindelige virkninger af generel anæstesi er respirationsdepression, hukommelsessvækkelse, søvnforstyrrelser, hovedpine, hallucinationer, høre- og talebesvær. Mange af dem fortsætter kun i de første timer efter at være vågnet. Men der er mere farlige komplikationer. For eksempel har vi også tidligere talt om, hvordan brug af anæstesi under fødslen kan fremkalde psykisk sygdom.

Den farligste komplikation fra anæstesi er hjertestop under operationen. Sandt nok er der ikke noget fuldstændigt bevis for, at det er anæstesi, der forårsager hjertestop. En undersøgelse viste dog, at statistisk set afhænger risikoen for hjertestop ikke af typen af ​​anæstesi, men den er højere, når man bruger generel anæstesi.

Konsekvenser af generel anæstesi. Den farligste komplikation fra anæstesi er hjertestop. Foto.

Den farligste komplikation fra anæstesi er hjertestop

Når en patient lægges i bedøvelse, falder blodtrykket og forbliver lavt under hele bedøvelsens varighed. En overdosis bedøvelse fremkalder et trykfald til et kritisk lavt niveau. Derudover kan anæstesi forårsage forskellige livstruende ændringer i hjertets funktion. Men for at reducere risikoen for farlige konsekvenser bruger læger en elektrokardiograf til at overvåge organets funktion og om nødvendigt træffe de nødvendige foranstaltninger rettidigt, for eksempel ved at reducere dosis af stoffet.

Men risikoen for ikke at vågne efter bedøvelse er en myte, da dette ikke kan ske pga. bedøvelse. Tragiske konsekvenser er mulige, men de opstår af andre årsager. Koma er som regel forårsaget af nedsat ilttilførsel til hjernen.

Hvad er spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er et kompromis mellem generel og lokalbedøvelse. Det giver dig mulighed for at udføre komplekse operationer, men har samtidig en række fordele – personen er ved bevidsthed, han kræver ikke observation i perioden efter anæstesi, desuden har det færre kontraindikationer og negative konsekvenser.

Hvad er spinal anæstesi. Spinal anæstesi er sikrere end generel. Fotokilde: 24health.by. Foto.

Spinalbedøvelse er sikrere end generel anæstesi. Fotokilde: 24health.by

Spinalbedøvelse udføres ved at indsprøjte en vis dosis lokalbedøvelse i cerebrospinalvæsken. Som et resultat blokeres impulstransmission på niveau med spinalnerverødderne. I dette tilfælde er personen faktisk lammet i den nedre torso og underekstremiteter.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde vil du altid være opmærksom på nye videnskabelige opdagelser!

Af denne grund er brugen af ​​spinal anæstesi stærkt begrænset. Det bruges, når der skal udføres operation på underkroppen, såsom under et kejsersnit. Måske vil yderligere forskning inden for anæstesi gøre anæstesi endnu mindre farlig og skadelig. Men for dette skal forskerne fuldt ud forstå, hvordan eksisterende lægemidler virker.


Date:

by