Principen om anestesi och dess konsekvenser

Modern medicin är otänkbar utan bedövning. Även en sådan till synes enkel procedur som tandutdragning, utan den, kan orsaka verkligt lidande för en person, och är till och med fylld av smärtsam chock, för att inte tala om mer komplexa operationer. Men anestesi dök upp relativt nyligen – först på 40-talet av 1800-talet visade en tandläkare att eterisk gas kan användas för att få en person att “svimma ut” före operationen och inte känna smärta. Fram till detta ögonblick hade våra förfäder det svårt, eftersom det är känt att komplexa kirurgiska ingrepp började utföras för tusentals år sedan. För närvarande finns det många olika typer av anestesi, och de verkar på olika sätt. Men forskarna förstår fortfarande inte helt effekterna av många av dem.

Principen för anestesi och dess konsekvenser. Modern medicin kan inte föreställas utan bedövning, men dess effekt på människor är inte helt känd. Foto.

Modern medicin kan inte föreställas utan anestesi, men dess effekt på människor är inte helt känd< /p>< p class="toc_title">Innehåll

  • 1 Vad är lokalbedövning
  • 2 Vad är generell anestesi
    • 2.1 Hur fungerar generell anestesi
    • 2.2 Konsekvenser av generell anestesi
  • 3 Vad är spinalbedövning

Vad är lokalbedövning

Som du vet finns det två typer av anestesi – lokal och allmän. Det finns sant att det finns en annan typ av anestesi som kan klassificeras som en separat typ – spinal, men vi kommer att prata om det separat. Vid mindre operationer används oftast lokalbedövning eller sedering. Det är till exempel särskilt vanligt inom tandvården.

Till skillnad från allmänbedövning gör lokalbedövning inte en person som sover, utan leder till domningar i en viss del av kroppen, medan personen är vid medvetande. Verkningsprincipen för lokalanestetika är ganska enkel – de tillåter inte nervceller att skicka signaler till hjärnan. För att göra detta stoppar läkemedel flödet av natriumjoner genom kanaler i nervceller.

Detta jonflöde, när det är tillräckligt intensivt, gör att neuronen skickar en signal till angränsande neuroner. Som ett resultat skickar en kedja av neuroner signaler till hjärnan. Det måste sägas att blockeringen av joner sker gradvis. De minsta nervfibrerna blockeras först och sedan de större. Av denna anledning slutar en person först att känna smärta, och sedan känslan av tryck.

Vad är lokalbedövning? Lokalbedövning leder till förlust av känslighet i vissa delar av kroppen där den injiceras. Foto.

Lokalbedövning leder till känselförlust i vissa delar av kroppen där det injiceras

Lokalbedövning anses vara det säkraste, men om för mycket av det injiceras kan kramper, andningsstopp och till och med koma uppstå. Dessutom kan vissa personer uppleva en allergisk reaktion.

Vad är generell anestesi

Generella anestesimedel används vid utförande av komplexa operationer. De administreras vanligtvis antingen intravenöst som flytande mediciner eller inhaleras som en gas. Läkaren väljer själv anestesialternativet med hänsyn till olika faktorer. Till exempel är inhalationsbedövningsmedel ofta mer lämpade för barn. Hos vuxna verkar gasen mycket långsammare, så droger används.

Ofta, när en vuxen förlorar medvetandet efter att ha fått droger, används en inhalationsbedövning för att upprätthålla det nödvändiga anestesitillståndet. Men ibland klarar de sig helt utan gas.

Så fungerar generell anestesi

Allmän anestesi leder till förlust av medvetande, orörlighet, blockering av smärta och minnesförlust när det gäller detaljerna i proceduren. Även om generell anestesi är utbredd och har använts under lång tid, är de exakta mekanismerna för dess verkan dåligt förstådda, varför forskningen fortfarande pågår.

Hur narkos fungerar. Generell anestesi leder till förlust av medvetande. Foto.

Allmän anestesi leder till medvetslöshet

Troligtvis är blockerande smärta och obehag förknippat med molekylära mekanismer. Beroende på typ av läkemedel kan deras verkningsprincip variera, men de verkar alla på nyckelreceptorer i hjärnan som har en bedövande och lugnande effekt.

Ett av de mest använda bedövningsmedlen är propofol. Det fungerar genom att öka aktiviteten hos en kemisk signalsubstans som kallas gamma-aminosmörsyra (GABA). GABA hämmar neuronerna den ansluter till. Genom att förstärka effekten av GABA i olika delar av hjärnan leder läkemedlet till förlust av medvetande.

Kloroform och isofluran fungerar olika. En studie gjord på fruktflugor visade att dessa läkemedel dödar insekterna genom att förstöra fettavlagringar i membranen i deras hjärnceller. Samtidigt frigörs proteiner som utlöser olika kedjereaktioner inne i cellerna. Ett av dessa proteiner undertrycker den elektriska och kemiska aktiviteten hos celler, vilket gör hjärnan medvetslös. Förmodligen har dessa läkemedel en liknande effekt på människor.

Hur narkos fungerar. Forskare arbetar med att skapa läkemedel som snabbt tar en person ut ur narkosen. Foto.

Forskare arbetar med att skapa läkemedel som snabbt tar en person ut ur anestesin

Samtidigt Än idag är det inte helt känt hur generell anestesi får en person att somna, liksom hur nervkretsar återupptar sitt arbete efter anestesi. Det är dock känt att anestesi påverkar inte bara människor, utan även växter.

Effekter av generell anestesi

De vanligaste effekterna av generell anestesi är andningsdepression, minnesstörning, sömnstörningar, huvudvärk, hallucinationer, hörsel- och talnedsättning. Många av dem kvarstår bara under de första timmarna efter att de vaknat. Men det finns farligare komplikationer. Vi har till exempel också tidigare pratat om hur användandet av anestesi under förlossningen kan provocera fram psykisk ohälsa.

Den farligaste komplikationen från anestesi är hjärtstopp under operation. Det finns sant att det inte finns några fullständiga bevis för att det är anestesi som orsakar hjärtstopp. En studie visade dock att risken för hjärtstopp statistiskt sett inte beror på typen av anestesi, utan den är högre när man använder generell anestesi.

Konsekvenser av generell anestesi. Den farligaste komplikationen av anestesi är hjärtstillestånd. Foto.

Den farligaste komplikationen av anestesi är hjärtstopp

När en patient läggs i narkos sjunker blodtrycket och förblir lågt under hela narkosen. En överdos av bedövningsmedel framkallar ett tryckfall till en kritiskt låg nivå. Dessutom kan anestesi orsaka olika livshotande förändringar i hjärtats funktion. Men för att minska risken för farliga konsekvenser använder läkare en elektrokardiograf för att övervaka organets funktion och vid behov vidta nödvändiga åtgärder i tid, till exempel genom att minska dosen av ämnet.

Men risken att inte vakna efter narkos är en myt, eftersom detta inte kan ske på grund av narkos. Tragiska konsekvenser är möjliga, men de uppstår av andra skäl. Som regel orsakas koma av försämrad syretillförsel till hjärnan.

Vad är spinalbedövning

Spinalbedövning är en kompromiss mellan allmän och lokalbedövning. Det låter dig utföra komplexa operationer, men har samtidigt ett antal fördelar – personen är medveten, han kräver inte observation i post-anestesiperioden, dessutom har det färre kontraindikationer och negativa konsekvenser.

Vad är spinalbedövning. Spinalbedövning är säkrare än allmän. Bildkälla: 24health.by. Foto.

Spinalbedövning är säkrare än generell anestesi. Bildkälla: 24health.by

Spinalbedövning utförs genom att en viss dos lokalbedövning injiceras i cerebrospinalvätskan. Som ett resultat blockeras impulsöverföringen i nivå med spinalnervens rötter. I det här fallet är personen faktiskt förlamad i nedre bålen och nedre extremiteterna.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Av denna anledning är användningen av spinalbedövning mycket begränsad. Det används när operation behöver utföras på underkroppen, till exempel vid kejsarsnitt. Kanske kommer ytterligare forskning inom anestesiområdet att göra anestesi ännu mindre farlig och skadlig. Men för detta måste forskare till fullo förstå hur befintliga läkemedel fungerar.


Date:

by