I 2024 vil den første synlige supernovaeksplosion i 80 år finde sted – sådan skal man se det

En supernova er en stjerne, der i slutningen af ​​sin evolutionære udvikling pludselig eksploderer og udsender skarpt lys ud i rummet. Uden nogen overdrivelse er dette et af de mest magtfulde fænomener, der kan ske i universet. Som et resultat af eksplosionen begynder supernovaen at lyse meget kraftigere end milliarder af almindelige stjerner i galaksen. Eksplosionerne af nogle supernovaer kan ses på nattehimlen, men folk fra den nuværende generation har aldrig været vidne til denne storslåede begivenhed. I 2024, fra maj til september, bør astronomielskere kigge gennem deres teleskoper oftere. Faktum er, at i denne periode kan stjernen Tau, som er placeret tre lysår væk fra os, blusse op i stjernebilledet Corona Borealis.

I 2024 vil den første synlige supernovaeksplosion i 80 år ske - hvordan man ser på det. I 2024 vil astronomielskere kunne se en supernovaeksplosion. Foto.

I 2024 vil astronomielskere kunne se en supernovaeksplosion

Indhold

  • 1 supernovaeksplosion synlig fra Jorden
  • 2 Hvornår eksploderer en supernova
  • 3 Supernova Tau-eksplosion
  • 4 Sådan finder du stjernebilledet Corona Borealis

Supernova-eksplosion synlig fra Jorden

Sidste gang folk kunne bemærke en supernovaeksplosion var den 9. oktober 1604. Så blinkede Kepler Supernovaen (SN 1604), som er placeret i vores galakse, i stjernebilledet Ophiuchus, på himlen. På trods af det faktum, at det var placeret i en afstand af 20 tusind lysår, var europæiske, kinesiske og koreanske forskere i stand til at se blitzen – i det mindste efterlod de optegnelser om denne begivenhed. Johannes Kepler ydede et stort bidrag til studiet af denne supernova, hvorfor den er opkaldt efter ham.

En supernovaeksplosion synlig fra Jorden. Keplers supernova. Billede: nasa.gov. Foto.

Keplers supernova. Billede: nasa.gov

Kepler Supernova-eksplosionen kunne ses på himlen med det blotte øje. Hun lignede en lys prik på himlen, der ikke forsvandt i et helt år. Det efterlod skyer, som videnskabsmænd kan finde i stjernebilledet Ophiuchus selv i dag.

Læs også: Den nærmeste supernova på Jorden forårsagede en masseudryddelse for 2,6 millioner år siden

< h2>Hvornår vil en supernova bryde ud

Ingen videnskabsmand kan præcist forudsige, hvornår den næste supernovaeksplosion vil finde sted. De kan kun nævne en meget lang tidsperiode, inden for hvilken en astronomisk begivenhed kan forekomme. For eksempel kan Betelgeuse, en lysende stjerne i stjernebilledet Orion, bryde ud i løbet af de næste tusind år. Men der er ingen mere præcise prognoser på det nuværende niveau af teknologisk udvikling.

Når en supernova bryder ud. Betelgeuse kan også bryde ud når som helst. Billede: rg.ru. Foto.

Betelgeuse kan også blusse op når som helst. Billede: rg.ru

Supernovaeksplosion Tau

I den nærmeste fremtid vil vi ikke se en supernovaeksplosion, hvorefter den ophører med at eksistere. Men forskere mener, at fra maj til september 2024 kan en lignende begivenhed forekomme i stjernebilledet Corona Borealis.

I denne konstellation er der to objekter kaldet Tau – en rød kæmpe og en hvid dværg. De kredser om hinanden, og den anden har så kraftig tyngdekraft, at den hele tiden trækker stoffer fra den første over på sig selv. På 80 jordår lykkes det at forsyne sig med så meget brint, at der sker en termonuklear eksplosion. På en eller anden måde skader det ikke kæmpen og dværgen, og denne proces sker igen og igen.

Tau-supernovaeksplosion. Samspillet mellem to Tau-objekter som forestillet af en kunstner. Billede: sciencealert.com. Foto.

Interaktionen mellem to Tau-objekter, som kunstneren forestiller sig. Billede: sciencealert.com

Denne eksplosion er så kraftig, at det astronomiske fænomen betragtes som en supernovaeksplosion. For første gang blev denne eksplosion set i en afstand af 3 tusinde lysår af en forsker fra det sydlige Tyskland. Mens han observerede stjernebilledet Corona Borealis, bemærkede han, at en af ​​de svage stjerner blev lysere, og en uge senere vendte tilbage til sin oprindelige tilstand. Dette var en af ​​de termonukleare eksplosioner af Tau-stjernen. Efterfølgende blev denne begivenhed observeret hvert 80. år. Sidste gang Tau eksploderede var i 1946, og for nylig har astronomer bemærket nye tegn på en forestående eksplosion.

Du vil være interesseret:Er det rigtigt, at Saturns ringe vil forsvinde i 2025

Sådan finder du stjernebilledet Corona Northern

Supernovaeksplosionen vil være synlig med det blotte øje og vil fremstå som en lysende stjerne på himlen. For at finde den skal du først forstå, hvor stjernebilledet Corona Borealis er placeret. Den er placeret til venstre for Ursa Major og ligner en lille bue med syv stjerner. Tau ligger i venstre kant – hvis du med jævne mellemrum ser på dette område, vil du i sommeren 2024 bemærke, at stjernen er blevet lysere. Efter cirka en uge går den ud igen og vil kun være synlig gennem en kikkert eller et teleskop.

Sådan finder man stjernebilledet Northern Crown. Konstellationen Northern Crown på nattehimlen. Billede: skygazer.ru. Foto.

Konstellationen Corona Borealis på nattehimlen. Billede: skygazer.ru

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af vigtige nyheder! Det er gratis!

For hurtigt at finde planeter, stjerner og andre rumobjekter på himlen er det bedst at bruge specielle applikationer. En af de mest populære er Stellarium, som er tilgængelig på Android og iOS. Ved at starte den kan du pege dit smartphone-kamera mod nattehimlen og se, hvad der er hvor og lige på skærmen. For at lære mere om dette værktøj og downloade det, tag et kig på vores artikel “Hvordan overvåger du ISS, mens du er på Jorden?”


Date:

by