År 2024 kommer den första synliga supernovaexplosionen på 80 år att inträffa – hur man ser på det

En supernova är en stjärna som i slutet av sin evolutionära utveckling plötsligt exploderar och avger starkt ljus i rymden. Utan någon överdrift är detta ett av de mest kraftfulla fenomen som kan hända i universum. Som ett resultat av explosionen börjar supernovan lysa mycket starkare än miljarder vanliga stjärnor i galaxen. Explosionerna av vissa supernovor kan ses på natthimlen, men människor i den nuvarande generationen har aldrig sett denna storslagna händelse. År 2024, från maj till september, borde astronomiälskare titta igenom sina teleskop oftare. Faktum är att under denna period kan stjärnan Tau, som ligger tre ljusår från oss, blossa upp i stjärnbilden Corona Borealis.

År 2024 kommer den första synliga supernovaexplosionen på 80 år att inträffa - hur man ser på det. År 2024 kommer astronomiälskare att kunna se en supernovaexplosion. Foto.

År 2024 kommer astronomiälskare att kunna se en supernovaexplosion

Innehåll

  • 1 supernovaexplosion synlig från jorden
  • 2 När exploderar en supernova
  • 3 Supernova Tau-explosion
  • 4 Hur man hittar stjärnbilden Corona Borealis

Supernovaexplosion synlig från jorden

Senast människor kunde märka en supernovaexplosion var den 9 oktober 1604. Då blinkade Kepler Supernova (SN 1604), som ligger i vår galax, i stjärnbilden Ophiuchus, på himlen. Trots det faktum att det var beläget på ett avstånd av 20 tusen ljusår kunde europeiska, kinesiska och koreanska forskare se blixten – åtminstone lämnade de register över denna händelse. Johannes Kepler gjorde ett stort bidrag till studiet av denna supernova, varför den är uppkallad efter honom.

En supernovaexplosion synlig från jorden. Keplers supernova. Bild: nasa.gov. Foto.

Keplers supernova. Bild: nasa.gov

Kepler Supernova-explosionen kunde ses på himlen med blotta ögat. Hon såg ut som en ljus prick på himlen som inte försvann på ett helt år. Den lämnade efter sig moln som forskare kan hitta i stjärnbilden Ophiuchus än idag.

Läs också: Den närmaste supernovan till jorden orsakade en massutrotning för 2,6 miljoner år sedan

< h2>När kommer en supernova att bryta ut

Ingen forskare kan exakt förutsäga när nästa supernovaexplosion kommer att inträffa. De kan bara nämna en mycket lång tidsperiod inom vilken en astronomisk händelse kan inträffa. Till exempel kan Betelgeuse, en ljus stjärna i stjärnbilden Orion, få ett utbrott under de kommande tusen åren. Men det finns inga mer exakta prognoser på nuvarande nivå av teknikutveckling.

När en supernova bryter ut. Betelgeuse kan också få ett utbrott när som helst. Bild: rg.ru. Foto.

Betelgeuse kan också blossa upp när som helst. Bild: rg.ru

Supernovaexplosion Tau

Inom en snar framtid kommer vi inte att se en supernovaexplosion, varefter den kommer att upphöra att existera. Men forskare tror att från maj till september 2024 kan en liknande händelse inträffa i stjärnbilden Corona Borealis.

I denna konstellation finns två objekt som kallas Tau – en röd jätte och en vit dvärg. De kretsar runt varandra, och den andra har så kraftfull gravitation att den hela tiden drar ämnen från den första till sig själv. På 80 jordår lyckas den fylla på med så mycket väte att en termonukleär explosion inträffar. På något sätt skadar det inte jätten och dvärgen, och den här processen händer om och om igen.

Tau supernovaexplosion. Samspelet mellan två Tau-objekt som föreställts av en konstnär. Bild: sciencealert.com. Foto.

Interaktionen mellan två Tau-objekt som föreställts av konstnären. Bild: sciencealert.com

Denna explosion är så kraftfull att det astronomiska fenomenet anses vara en supernovaexplosion. För första gången sågs denna explosion på ett avstånd av 3 tusen ljusår av en forskare från södra Tyskland. När han observerade stjärnbilden Corona Borealis märkte han att en av de svaga stjärnorna blev ljusare och en vecka senare återgick till sitt ursprungliga tillstånd. Detta var en av de termonukleära explosionerna av Tau-stjärnan. Därefter observerades denna händelse vart 80:e år. Senast Tau exploderade var 1946, och nyligen har astronomer märkt nya tecken på en nära förestående explosion.

Du kommer att vara intresserad:Är det sant att Saturnus ringar kommer att försvinna 2025

Hur man hittar stjärnbilden Corona Northern

Supernovaexplosionen kommer att vara synlig för blotta ögat och kommer att visas som en ljus stjärna på himlen. För att hitta den måste du först förstå var stjärnbilden Corona Borealis ligger. Den ligger till vänster om Ursa Major och ser ut som en liten båge med sju stjärnor. Tau ligger i den vänstra kanten – om du med jämna mellanrum tittar på detta område kommer du sommaren 2024 att märka att stjärnan har blivit ljusare. Efter ungefär en vecka slocknar den igen och kommer endast att synas genom kikare eller ett teleskop.

Hur man hittar stjärnbilden Northern Crown. Stjärnbilden Northern Crown på natthimlen. Bild: skygazer.ru. Foto.

Stjärnbilden Corona Borealis på natthimlen. Bild: skygazer.ru

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa viktiga nyheter! Det är gratis!

För att snabbt hitta planeter, stjärnor och andra rymdobjekt på himlen är det bäst att använda speciella applikationer. En av de mest populära är Stellarium, som finns på Android och iOS. Genom att starta den kan du rikta din smartphonekamera mot natthimlen och se vad som är var och direkt på skärmen. För att lära dig mer om det här verktyget och ladda ner det, ta en titt på vår artikel “Hur övervakar man ISS medan du är på jorden?”


Date:

by