Vad är kittlande och varför är vi rädda för det?

Känslan av kittlande har varit bekant för var och en av oss sedan barndomen, men den är svår att beskriva med ord. Den kan vara så stark att den är omöjlig att motstå. Allt vi kan göra när vi är kittliga är att göra reflexrörelser och skratta. Men skratt från kittlande är inte alltid förknippat med glädje och nöje. Denna känsla kan inte helt kallas behaglig, dessutom finns det berättelser om att människor i forna tider torterades till döds genom kittlande. Forskare har för närvarande genomfört en hel del forskning för att ta reda på vilken typ av känsla, men ingen konsensus har uppstått i denna fråga. Dessutom förblir många frågor obesvarade, som varför människor inte kan kittla sig själva och varför vi skrattar när vi är kittliga.

Vad är kittlande och varför är vi rädda för det? Kittlande är en känsla som var och en av oss har varit bekant med sedan barndomen. Foto.

Kittlande är en känsla som var och en av oss har varit bekant med sedan barndomen

Innehåll

  • 1 Vad är kittling och varför är vi rädda för det
  • 2 Är kittlande nödvändigt för social interaktion?
  • 3 Varför skrattar folk när de är kittliga< /li>
  • 4 Varför vi inte kan kittla oss själva

Vad är kittlande och varför är vi rädda för det

Först och främst noterar vi att forskare delar upp kittling i två typer – knismesis och gargalesis. Den första typen uppstår som ett resultat av en lätt beröring på huden, som påminner om en insekt som kryper på huden. Med sådant kittlande vill man borsta bort insekten och klia sig på huden. Detta kittlande kan kallas mild, vilket inte orsakar skratt.

Den andra typen är gargalesis, som uppstår med en starkare påverkan på vissa delar av människokroppen. Det är detta kittlande som orsakar skratt, men det är inte alltid trevligt. Allt beror på hur intensivt kittlandet är, hur länge det varar och vem som gör kittlingen. Ibland orsakar sådant kittlande negativa känslor och kan vara obehagligt och till och med smärtsamt.

Enligt en hypotes är kittling en skyddande reaktion av kroppen, som människor ärvt från djur av lägre klass. Det låter dig snabbt upptäcka en insekt på huden och ta bort den. Det vill säga, kittling är ett märkligt svar från kroppen på att beröra områden med ett stort antal nervändar och blodkärl. Detta är i själva verket en gränsreaktion på kontakt, som ligger mellan smekning och smärta.

Vad är kittlande och varför är vi rädda för det? Kittling kan vara en känsla som vi ärvt under evolutionen - tack vare det borstade våra förfäder bort insekter. Foto.

Men det finns också andra teorier. Till exempel, i mitten av 1800-talet, hävdade den skotske forskaren James Simpson att ökad känslighet hos kroppen i vissa områden utvecklas före ett barns födelse. Denna känsla hjälper honom att behålla rätt position i livmodern.

I början av 1900-talet föreslog den amerikanske zoologen Louis Robinson en annan version, enligt vilken de områden som är mest känsliga för kittling finns i områden som är sårbara för strid. . När ett barn kittlas skyddar det dessa platser och får på så sätt stridserfarenhet, det vill säga lär sig att skydda utsatta delar av kroppen.

Är kittling nödvändigt för social interaktion?

Det är mycket möjligt att kittlande, den sorten som orsakar skratt, hjälpte våra förfäder och till och med i dag hjälper oss att kommunicera. Faktum är att inte bara människor, utan också apor kittlar varandra. Schimpanser kittlar bebisarnas halsar och de ler och skrattar som svar. Unga apor, ett år gamla, erbjuder sina halsar att bli kittlade. Dessutom är en begäran att kittla en av de allra första kommunikationssignalerna som de behärskar.

Är kittlande nödvändigt för social interaktion? Apor gillar också att kittla varandra. Foto.

Apor gillar också att kittla varandra

Människor kittlar också medvetet en baby, inte bara för att roa honom, utan ibland för att väcka uppmärksamhet. Bebisar börjar vanligtvis titta på sin mammas ansikte och le. Men de kanske inte tycker om känslan av att bli kittlade så mycket som själva den sociala interaktionen.

Varför skrattar folk när de är kittliga

Den huvudsakliga obesvarade frågan är varför kittling orsakar skratt. Om kittlande var en del av vår evolution är det en signal om fara. Fara är alltid förknippad med rädsla, men skratt under rädsla är ett sällsynt fenomen som uppstår som ett resultat av svår nervös spänning. Som vi vet har många djur ett annat försvarssystem – smärta. Det signalerar vävnadsskada och utvecklingen av patologiska processer. Men smärta orsakar inte skratt.

En studie visade att kittling är associerad med aktiviteten i två delar av hjärnan samtidigt – en ansvarig för behagliga förnimmelser och den andra för en reflexmässig skyddsfunktion. Vissa forskare menar att kittlande och tillhörande skratt är ett förspel till gråt av obehag eller smärta. Dessutom liknar många spontana, okontrollerade rörelser en reaktion på svår smärta.

Varför skrattar folk när de är kittliga. Den exakta orsaken till skratt orsakad av kittling är fortfarande okänd. Foto.

Den exakta orsaken till skratt orsakad av kittling är fortfarande okänd

Intressant nog, under ett skrattanfall, undertrycks talcentra i en persons hjärna. Det är därför som det är så svårt att få fram ett enda ord i det ögonblick när vi är kittliga. Men om vi antar att kittling är en av mekanismerna för social interaktion, så faller allt på plats. Skratt gör kommunikationen lättare. Kanske är det därför bara kittlande, av alla möjliga reaktioner på beröring, orsakar skratt.

Varför kan vi inte kittla oss själva

Om du försöker kittla dig själv, kommer detta försök att sluta i misslyckande . Allt handlar om lillhjärnan, som exakt bestämmer positionen för våra lemmar. Eftersom fara eller till exempel en kommunikationssignal inte kan komma från vår egen hand, framkallar inte hjärnan en känsla av kittlande.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Slutligen noterar vi att inte bara människor och apor upplever kittling, utan även många andra djur. Och några av dem skrattar till och med. Det gäller till exempel råttor. Om du har det här djuret hemma kan du få det att skratta som ett experiment.


Date:

by