Elon Musk kommer att lansera en självkörande Tesla-taxi sommaren 2024. Kommer han att förändra världen igen?

En gång i tiden kunde hästkärror betraktas som taxitjänster och då dök det upp bilar med mätare. Nu, för att beställa en bil och komma till önskad plats, behöver du bara välja din plats och punkten dit du vill åka på din smartphone – efter att ha tryckt på bara en knapp kommer taxin redan att vänta på dig. Detta är mycket bekvämt, men taxitjänster kan förbättras ytterligare genom att sätta bilar på vägen med ett autopilotsystem. De kommer att kunna kommunicera med varandra och enkelt kringgå trafikstockningar och andra hinder. 2020 ville Teslas vd Elon Musk lansera en autonom taxitjänst, men detta förhindrades av coronavirus-pandemin och många andra problem, inklusive de som vi inte känner till. I april 2024 meddelade miljardären plötsligt alla att tjänsten skulle lanseras om några månader.

Elon Musk kommer att lansera Tesla förarlös taxi sommaren 2024. Kommer han att förändra världen igen? Tesla förarlös taxi kan dyka upp så tidigt som 2024. Bild: habr.com. Foto.

Tesla förarlös taxi kan dyka upp så tidigt som 2024. Bild: habr.com

Tesla förarlös taxi 2024

Den nya generationens taxitjänst kommer att heta Robotaxi och lanseras den 8 augusti 2024. För tillfället är detta allt som är känt om Elon Musks nya projekt, men även dessa detaljer orsakade en uppsjö av diskussioner på Internet.

Ingen vet exakt vilken typ av bilar som kommer att användas som taxibilar. Biografin om Elon Musk, som skrevs av den amerikanske journalisten Walter Isaacson, säger att dessa bilar externt kommer att likna Cybertruck-pickuper. Du kan redan hitta bilder av dessa bilar på Internet, men de ritades alla av amatördesigners. Med tanke på att Cybertrucken fortfarande kritiseras för att vara för futuristisk till utseendet och inte resistent mot rost, önskar jag att företaget hade gjort ett bättre jobb med utseendet på sin taxi.

Tesla förarlös taxi 2024. Tesla förarlös taxikoncept. Bild: gearrice.com. Foto.

Tesla förarlöst taxikoncept. Bild: gearrice.com

Det finns också uppgifter om att Tesla-bilar som redan tillhör någon kommer att användas som taxibilar. Företagsrepresentanter har då och då nämnt att de vill släppa mjukvara som gör det möjligt för bilägare att tillåta sin bil att användas som taxi. Naturligtvis skulle de för en sorts biluthyrning få en procentandel av resornas kostnad. Företaget hade för avsikt att inkludera alla bilar tillverkade efter 2016 i detta program.

Stora nyheter för 2024:Elbilen Xiaomi SU7 med autopilot är överlägsen Tesla på alla fronter, och kostar nästan lika mycket som Lada Vesta

Tesla autopilot

Vi vet inte vilka bilar som kommer att användas som Tesla taxibilar. Vi vet inte heller hur väl de är lämpliga för autonom körning på stadsvägar.

Tesla utsätts för hård kritik, inte bara på grund av Cybertruck-truckens löjliga utseende. Det finns ännu allvarligare problem, till exempel på grund av fel i driften av autopiloten, en del människor dör på vägarna. 2020 berättade vi hur en Tesla-bil med autopilot rammade en polisbil och en månad senare försökte en annan bil gömma sig för polisen. 2021 uppstod en stor skandal när två män dog, enligt uppgift på grund av autopilot.

Autopilot av Tesla-bilar. Det finns många bilder på Internet med Tesla-bilar inblandade i en olycka. Bild: businessinsider.com. Foto.

Det finns många bilder på Internet på Tesla-bilar som är inblandade i olyckor. Bild: businessinsider.com

I sitt nuvarande tillstånd kräver Tesla Autopilot konstant övervakning. Många människor förstår inte detta, så de slår på det och blir distraherade av den stora displayen i kabinen – detta är den största faran med autopiloten, skapad under ledning av Elon Musk. Om företaget släpper en robottaxi med den nuvarande versionen av systemet kommer folk att föreställa sig att råka ut för en olycka. Det är dock möjligt att företaget förbereder en uppdatering och taxin blir säkrare.

Det är värt att komma ihågatt Tesla ville lansera en taxitjänst 2020

Vilka obemannade fordon finns taxibilar redan

Elon Musk gillar att göra högljudda uttalanden och sedan missa deadlines, så nyheten bör tas med stor skepsis. Även om tjänsten lanseras 2024 kommer den med största sannolikhet att vara i testläge och bara i en stad. Detta är vad många företag som utvecklar autonoma taxibilar gör (ja, Tesla är långt ifrån en pionjär på detta område). Till exempel har Waymo autonom taxi varit i drift i vissa delstater i USA under lång tid. Och i Ryssland testar Yandex en autonom taxi.

Vilka förarlösa taxibilar finns redan. Waymo förarlös taxi. Bild: bloomberg.com. Foto.

Waymo förarlös taxi. Bild: bloomberg.com

För att inte missa lanseringen av Tesla taxi, prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Det finns redan mer än 100 tusen av oss!

Tesla utvecklar inte bara en autonom taxi, utan även robotar. Dessa människoliknande maskiner är kända som Tesla Bot och Optimus och förväntas kunna fungera i fabriker i framtiden. Med tanke på att många anställda på Elon Musks fabriker är missnöjda med sina jobb ser idén att ersätta dem med robotar väldigt bra ut. Om du vill lära dig mer om Tesla-robotar, läs vår artikel “Tesla håller på att förvandlas till en tillverkare av Optimus-robotar: de kommer snart att dyka upp i fabriker.”


Date:

by