Utdöda javantigrar kanske fortfarande lever – forskare vet redan var de ska leta efter dem

Idag är det bara sumatranska tigrar som lever på öarna i Indonesien. Dessa är de minsta tigrarna av alla befintliga, men samtidigt sticker de ut för sin aggressivitet. Experter tror att de alltid är redo att attackera eftersom människor förstör deras livsmiljöer och utgör ett hot mot deras liv. Nu är Sumatriska tigrar på gränsen till fullständig förstörelse – det finns inga exakta uppgifter, men det antas att det finns maximalt 500 tigrar på ön Sumatra. Om lokala invånare fortsätter att utgöra ett hot mot dem kan de drabbas av samma öde som deras släktingar, javantigrarna. De förklarades utrotade 2008 eftersom de inte hade setts på länge. Men kanske är de vid liv – relativt nyligen hittade og studerade forskare en pälsbit som helt klart tillhör ett bortglömt djur. Allt är inte förlorat ännu?

Utdöda javantigrar kan fortfarande vara vid liv - forskare vet redan var de ska leta efter dem. Javantigrar 1938. Bild: Wikipedia. Foto.

Javan tiger 1938. Bild: Wikipedia

Innehåll

  • 1 tigrar i Indonesien
  • 2 utrotning av Yaman-tigrar
  • 3 Sök efter utdöda djur
  • 4 Uppståndelse av utdöda djur

Tigrar i Indonesien

Sumatran och Javan tigrar tillhör samma art, Panthera tigris sondaica. Den enda skillnaden mellan dem är att Sumatrans befolkning uteslutande bor på ön Sumatra, och den javanesiska befolkningen lever uteslutande på ön Java.

Tigrar i Indonesien. Öarna Sumatra och Java i Indonesien. Bild: azimutour.ru. Foto.

Öarna Sumatra och Java i Indonesien. Bild: azimutour.ru

Dessa är de minsta tigrarna i världen. Deras kroppslängd är i genomsnitt 2,4 meter, och deras vikt överstiger inte 140 kg. Som jämförelse kan andra typer av tigrar bli 2,5 meter långa och väga upp till 350 kilogram.

Tigrar i Indonesien. Tigerart Panthera tigris sondaica. Bild: travelask.ru. Foto.

Tigerarten Panthera tigris sondaica. Bild: travelask.ru

Förutom deras storlek och livsmiljö skiljer sig dessa onda rovdjur inte från andra tigrar. De har vassa huggtänder, tassar med klor och en randig kropp.

Läs också:Det farligaste rovdjuret på jorden – det ger död åt alla levande varelser

Yamantigrarnas utrotning

Det finns cirka 500 sumatranska tigrar kvar, men människor har inte sett javantigrar på flera årtionden. Redan på 1950-talet fanns bara cirka 25 individer av dessa varelser kvar på ön Java. 1972 var antalet Javan-tigrar 7 individer och 1979 fanns det bara tre kvar. Forskare tror att de dog ut på 1980-talet, men Javan-tigrarna förklarades officiellt utrotade först 2008.

Utrotningen av Yaman-tigrarna. Java-tigrarna är ett av de många djur som skadats av människor. Bild: haski-mana.ru. Foto.

Javantigrar är ett av de många djur som skadas av människor. Bild: haski-mana.ru

Orsaken till utrotningen av javanska tigrar var mänsklig aktivitet. Det bor ett enormt antal människor på den här ön i Indonesien – så att de inte svälter behöver de åkrar för jordbruk. För att de skulle dyka upp var folk tvungna att hugga ner en enorm mängd skogar. Alla vilda djur på ön Java, inklusive tigrar, började leva under mycket trånga förhållanden i de återstående skogarna. Naturligtvis svälte de och letade efter mat – de lyckades attackera flera personer, så de jagades. Detta hade förvisso en betydande inverkan på antalet javantigrar.

Relaterad artikel:I Indien dödade en tiger 436 människor – fler än någon seriemördare

Söker efter utdöda djur

Under många år ansågs javanska tigrar vara utdöda. Men 2019 fanns det hopp om att de skulle vara vid liv.

I augusti samma år meddelade den lokala naturvårdaren Ripi Yanur Fajar att han hade sett en tiger i västra Java. Han rapporterade detta till forskare, och de bestämde sig för att studera mötesplatsen mellan människa och rovdjur. På ett staket hittade de faktiskt pälsen från något djur och hittade även tassavtryck.

Sök efter utdöda djur. Kanske finns det fortfarande tigrar kvar någonstans i hörnen av ön Java. Bild: bangkokbook.ru. Foto.

Kanske finns det fortfarande tigrar kvar någonstans i hörnen av ön Java. Bild: bangkokbook.ru

År 2022 skickades ullprover till laboratoriet för genetisk forskning. De jämfördes med pälsen från sumatranska tigrar från en närliggande ö, samt museiprover på päls av Javan tiger från 1930-talet. Som väntat tillhörde pälsen en tiger av arten Panthera tigris sondaica – de genetiska uppgifterna matchade 97%.

Sök efter utdöda djur. Efter studien har chanserna att javantigrar fortfarande är vid liv ökat avsevärt. Bild: DALLE-3 neurala nätverk. Foto.

Efter studien har chanserna att javantigrar fortfarande är vid liv ökat markant. Bild: DALLE-3 neurala nätverk

Idag har forskare goda skäl att tro att javanska tigrar fortfarande lever. De kan gömma sig i de återstående 30 % av öns urskogar. Men för att vara säkra på detta måste forskare bedriva mer forskning. Om tigrarna som ansågs utrotade faktiskt är vid liv måste de tas under skydd och deras befolkning återställas.

Du kommer att vara intresserad av:Ett urval av de mest skrämmande djuren i jordens historia

Utdöda djurs återuppståndelse

Fall då “utdöda” organismer plötsligt visade sig vara vid liv är inte ovanliga. Ett exempel är en historia som hände 2021. Sedan, utanför Japans kust, lyckades forskare hitta livsformer som ansågs utdöda för flera hundra miljoner år sedan. Vi pratar om sjöliljor och sexstrågade koraller, som du kan lära dig mer om genom att läsa artikeln “Organismer som utrotades för 270 miljoner år sedan hittades levande.”

Uppståndelse av utdöda djur. Sjölilja och korall. Bild: Zapalski et al., Palaeogeogr. Palaeoclimatol. Palaeoecol., 2021. Foto.

Sjölilja och koraller. Bild: Zapalski et al., Palaeogeogr. Palaeoklimatol. Palaeoecol., 2021

Om du fortfarande inte prenumererar på våra Zen- och Telegram-kanaler är det dags att fixa det! Där hittar du många intressanta saker!

Också om ämnet utdöda djur, se till att läsa artikeln av min kollega Andrei Zhukov “Levde Tasmanska tigrar faktiskt fram till 90-talet?” Du kommer att lära dig mycket intressant!


Date:

by