Uddøde Javan-tigre er muligvis stadig i live – videnskabsmænd ved allerede, hvor de skal lede efter dem

I dag lever kun sumatranske tigre på øerne i Indonesien. Disse er de mindste tigre af alle eksisterende, men samtidig skiller de sig ud for deres aggressivitet. Eksperter mener, at de altid er klar til at angribe, fordi folk ødelægger deres levesteder og udgør en trussel mod deres liv. Nu er Sumatran-tigre på randen af ​​fuldstændig ødelæggelse – der er ingen nøjagtige data, men det antages, at der er maksimalt 500 tigre på øen Sumatra. Hvis lokale beboere fortsætter med at udgøre en trussel mod dem, kan de lide samme skæbne som deres slægtninge, Java-tigrene. De blev erklæret uddøde i 2008, fordi de ikke var blevet set i lang tid. Men måske er de i live – relativt for nylig fandt og studerede forskere et stykke pels, der tydeligvis tilhører et glemt dyr. Er alt ikke tabt endnu?

Uddøde Javan-tigre er muligvis stadig i live - videnskabsmænd ved allerede, hvor de skal lede efter dem. Javan-tigre i 1938. Billede: Wikipedia. Foto.

Javan tiger i 1938. Billede: Wikipedia

Indhold

  • 1 tigre i Indonesien
  • 2 udryddelse af Yaman-tigre
  • 3 Søg efter uddøde dyr
  • 4 Genopstandelse af uddøde dyr

Tigre i Indonesien

Sumatran og Javan tigere tilhører samme art, Panthera tigris sondaica. Den eneste forskel mellem dem er, at Sumatran-befolkningen udelukkende lever på øen Sumatra, og den javanesiske befolkning udelukkende lever på øen Java.

Tigre i Indonesien. Øerne Sumatra og Java i Indonesien. Billede: azimutour.ru. Foto.

Øerne Sumatra og Java i Indonesien. Billede: azimutour.ru

Disse er de mindste tigre i verden. Deres kropslængde er i gennemsnit 2,4 meter, og deres vægt overstiger ikke 140 kg. Til sammenligning kan andre typer tigre blive 2,5 meter lange og veje op til 350 kg.

Tigre i Indonesien. Tigerart Panthera tigris sondaica. Billede: travelask.ru. Foto.

Tigerarten Panthera tigris sondaica. Billede: travelask.ru

Bortset fra deres størrelse og habitat er disse onde rovdyr ikke anderledes end andre tigre. De har skarpe hugtænder, kløede poter og en stribet krop.

Læs også:Det farligste rovdyr på Jorden – det bringer død til alle levende ting

Udryddelsen af ​​Yaman-tigre

Der er omkring 500 Sumatran-tigre tilbage, men folk har ikke set Javan-tigre i flere årtier. Allerede i 1950'erne var der kun omkring 25 individer af disse væsner tilbage på øen Java. I 1972 var antallet af Javan-tigre 7 individer, og i 1979 var der kun tre tilbage. Forskere mener, at de uddøde i 1980'erne, men Javan-tigre blev først officielt erklæret uddøde i 2008.

Udryddelsen af ​​Yaman-tigrene. Java-tigre er et af de mange dyr, der er skadet af mennesker. Billede: haski-mana.ru. Foto.

Javantigre er et af de mange dyr, der er skadet af mennesker. Billede: haski-mana.ru

Årsagen til udryddelse af javanske tigre var menneskelig aktivitet. Der bor et enormt antal mennesker på denne ø i Indonesien – for at de ikke skal sulte, har de brug for marker til landbruget. For at de skulle dukke op, var folk nødt til at fælde en enorm mængde skove. Alle de vilde dyr på øen Java, inklusive tigre, begyndte at leve under meget trange forhold i de resterende skove. Selvfølgelig sultede de og ledte efter mad – det lykkedes dem at angribe flere mennesker, så de blev jagtet. Dette havde bestemt en betydelig indvirkning på antallet af javanske tigre.

Relateret artikel:I Indien dræbte en tiger 436 mennesker – mere end nogen seriemorder

Søger efter uddøde dyr

I mange år blev javanske tigre betragtet som uddøde. Men i 2019 var der håb om, at de kunne være i live.

I august samme år meddelte den lokale naturbevarende Ripi Yanur Fajar, at han havde set en tiger i det vestlige Java. Han rapporterede dette til videnskabsmænd, og de besluttede at studere mødestedet mellem mennesket og rovdyret. På det ene hegn fandt de faktisk pelsen af ​​et dyr og fandt også poteaftryk.

Søg efter uddøde dyr. Måske er der stadig tigre tilbage et sted i hjørnerne af øen Java. Billede: bangkokbook.ru. Foto.

Måske er der stadig tigre tilbage et sted i hjørnerne af øen Java. Billede: bangkokbook.ru

I 2022 blev uldprøver sendt til laboratoriet til genetisk forskning. De blev sammenlignet med pelsen fra sumatranske tigre fra en nærliggende ø, samt museumsprøver af javansk tigerpels fra 1930'erne. Som forventet tilhørte pelsen en tiger af arten Panthera tigris sondaica – de genetiske data matchede 97%.

Søg efter uddøde dyr. Efter undersøgelsen er chancerne for, at Javan-tigre stadig er i live, steget markant. Billede: DALLE-3 neurale netværk. Foto.

Efter undersøgelsen er chancerne for, at javanske tigre stadig er i live, steget markant. Billede: DALLE-3 neurale netværk

I dag har videnskabsmænd god grund til at tro, at javanske tigre stadig er i live. De gemmer sig muligvis i de resterende 30 % af øens urskove. Men for at være sikre på dette, er forskere nødt til at udføre mere forskning. Hvis de tigre, der blev betragtet som uddøde, faktisk er i live, skal de tages under beskyttelse og deres bestand genoprettes.

Du vil være interesseret i:Et udvalg af de mest skræmmende dyr i Jordens historie

Opstandelse af uddøde dyr

Tilfælde, hvor “uddøde” organismer pludselig viste sig at være i live, er ikke ualmindelige. Et eksempel er en historie, der skete i 2021. Så ud for Japans kyst lykkedes det forskerne at finde livsformer, der blev betragtet som uddøde for flere hundrede millioner år siden. Vi taler om søliljer og seksstrålede koraller, som du kan lære mere om ved at læse artiklen “Organismer uddøde for 270 millioner år siden fundet i live.”

Opstandelse af uddøde dyr. Sølilje og koraller. Billede: Zapalski et al., Palaeogeogr. Palaeoclimatol. Palaeoecol., 2021. Foto.

Løliljer og koraller. Billede: Zapalski et al., Palaeogeogr. Palaeoklimatol. Palaeoecol., 2021

Hvis du stadig ikke abonnerer på vores Zen- og Telegram-kanaler, er det tid til at ordne det! Der vil du finde en masse interessante ting!

Også om emnet uddøde dyr, sørg for at læse artiklen af ​​min kollega Andrei Zhukov “Levede Tasmanske tigre faktisk indtil 90'erne?” Du vil lære en masse interessante ting!


Date:

by