Trollarver och deras förmåga att förvandla vanliga stenar till skydd mot rovdjur

Det finns mer än 1 miljon arter av insekter på jorden, vilket gör dem till den största klassen av djur i världen. Deras livsstil är helt olik den för däggdjur, reptiler och andra företrädare för djurvärlden. Till exempel, medan många stora djurarter föder fullformade ungar, går insektsavkommor igenom flera utvecklingsstadier. Först och främst föds insekter inuti ägg, sedan kläcks larver från dem, som förvandlas till puppor – först då bildas vuxna från dem. Larverna hos vissa insekter har unika förmågor. Till exempel skapar små caddisflugor “rustning” åt sig själva från stenar och snäckor för att skydda sig mot fiender. Om du ger dem smycken som material får du dyra smycken. Minst en person tjänar mycket pengar på detta.

Caddflylarver och deras förmåga att förvandla vanliga stenar till skydd mot rovdjur. Caddisflylarver skapar

Vem är insektsinsekter

Trollflugor är en ordning av insekter där det finns cirka 15 tusen arter. Det är möjligt att det finns flera tusen fler sorter i världen, vetenskapen vet bara inte om dem ännu. Torrflugor är så mångfaldiga att det finns ett separat vetenskapsområde för deras studier, det kallas trichopterology.

Tryckor lever överallt utom Antarktis. Forskare tror att den största mångfalden av dessa insekter är koncentrerad till Mexiko, Centralamerika och Karibien.

Vad är insekter? En vuxen fjällfluga. Bild: britannica.com. Foto.

Vuxen torffluga. Bild: britannica.com

Vuxna caddisflies ser ut som omärkliga grå fjärilar. De har ett rundat huvud med två ögon, ett par antenner och en snabel för att suga upp vätskor. Medan fjärilarnas vingar är täckta med fjäll, har caddisflies små hårstrån. Vuxna äter nästan ingenting och lever bara ett par veckor, så huvudsyftet med deras liv är reproduktion.

Läs också:De sällsynta insekterna i världen – det finns cirka 30 individer

Hus av larver av torffluga

Efter parning lägger torskhonor ägg och fäster dem på undervattensstenar och växter. Efter tre veckor kläcks äggen till larver som inte har något skydd mot den yttre miljön. Lyckligtvis lärde de sig under evolutionens gång att tillverka rustningar åt sig själva för försvar mot fiender, kamouflage och motstånd mot vattenflöde.

Hus av larver av larver.

”Nak” torflugalarv. Bild: poknok.art

Liksom fjärilslarver kan caddisflylarver utsöndra silke. De kan använda det som lim när de skapar rustningar, som också kan kallas överdrag eller hus – som du vill. Det enklaste huset de kan bygga är ett vassrör. Men vanligtvis samlar larverna mossa, löv, små skal och annat skräp för att skapa ett hållbart skal för kroppen.

Hus av torffluga larver.

En torfflugalarvs “hus”. Bild: poknok.art

Bostäder gjorda av snäckor kan väga mer än larver, men de bär dem utan problem. De är välbevarade som fossiler, vilket gör det mycket bekvämt för forskare att studera deras evolution. Att döma av fynden från paleontologer lärde sig larverna för trollflugor att skapa hus för 250 miljoner år sedan. Det här är åtminstone åldern för de äldsta exemplen på deras rustningar.

Alla borde veta detta:Fördelarna och skadorna med eldbaggar och andra insekter som lever i trädgården p >

Insektssmycken

Den franske konstnären Hubert Duprat har använt kaddisfluglarver för att skapa dyra konstverk i många år. Han föder upp dem i en speciell behållare med ädelstenar och metaller. Insekter, efter sina instinkter, skapar hem för sig själva av skrotmaterial, vilket resulterar i unika dekorationer. Med tiden kryper de ut ur sina hus, förvandlas till puppor och sedan till vuxna. Och designern har fortfarande till sitt förfogande vackra smycken som inte har några analoger.

Smycken gjorda av insekter. Larven är klädd i smycken enligt beslut av Hubert Dupre. Bild: livemaster.ru. Foto.

Larven är klädd i smycken enligt Hubert Dupres beslut. Bild: livemaster.ru

Smycken gjorda av insekter. Efter förvandlingen av larven till en puppa finns unika smycken kvar. Bild: livemaster.ru. Foto.

Efter att larven förvandlas till en puppa finns unika dekorationer kvar. Bild: livemaster.ru

Smycken gjorda av insekter. Designern använder olika smycken. Bild: livemaster.ru. Foto.

Designern använder olika smycken. Bild: livemaster.ru

Det är känt att Hubert Dupre älskade djur sedan barndomen och visste mycket väl att caddisflugor är ett utmärkt bete för öring. Han såg hur insektslarver bygger hus av stenar och med tiden bestämde han sig för att se vad som skulle hända om han ersatte vanliga stenar med ädelstenar. Experimentet visade sig vara framgångsrikt, och idag tjänar mannen mycket pengar på sin verksamhet.

Om du fortfarande inte prenumererar på våra Zen- och Telegram-kanaler är det dags att fixa det!

Larverna av caddisflugor förvånar med sin fantastiska förmåga att skapa trygga livsvillkor för sig själva. De kan lätt läggas till på vår lista över de konstigaste djuren vars existens är svår att tro. Var noga med att läsa den här artikeln, för där pratade vi om puckelryggar, jättefjällinsekter, yeti-krabbor och andra varelser som du kanske inte ens misstänker fanns.


Date:

by