Att dricka alkohol tillsammans stärker relationer i par och förlänger livet

Alkohol orsakar som du vet ofta bråk och skilsmässa. Detta händer dock om en av familjemedlemmarna, vanligtvis en man, lider av alkoholism. Men om ett par dricker alkohol tillsammans, och med måtta, stärker det inte bara deras relation, utan ökar också livslängden. Några nyare studier visar dessa resultat. Men forskarna själva varnar för att ta denna information bokstavligt. Ändå är de erhållna resultaten fortfarande värda att uppmärksammas och indikerar att förhållandet mellan en man och en kvinna påverkar hälsan hos båda mycket mer än man tidigare trott.

Att dricka alkohol tillsammans stärker relationer i par och förlänger livet. Att dricka alkohol tillsammans stärker relationer och förlänger livet. Foto.

Att dricka alkohol tillsammans stärker relationer och förlänger livet

Hur att dela alkohol påverkar relationer

Forskare har länge varit intresserade av alkoholens effekt på parförhållanden. Till exempel, 1998, beskrevs begreppet “drickande partnerskap”, enligt vilket alkoholkonsumtion är förknippat med en stor mängd familjekonflikter och lidande. Tidigare gällde dock alla studier det så kallade “icke-samfälliga drickandet”, det vill säga relationer mellan par där endast en person dricker.

Bland sådana par var det mindre tillfredsställelse med äktenskapet , de var mer benägna att uppleva aggression, och bland de hade en hög skilsmässa. Men som nya studier visar förändras situationen dramatiskt när par konsumerar alkohol på ett samordnat sätt, det vill säga de dricker ungefär samma mängd alkoholhaltiga drycker i varandras sällskap. Detta för dem närmare varandra, eller leder åtminstone inte till separation, som rapporterats av ScienceAlert.

Hur att dricka alkohol tillsammans påverkar relationer. Att dricka alkohol tillsammans kan föra människor närmare varandra. Foto.

En nyligen genomförd studie involverade 4 656 äldre par som var gifta eller bodde tillsammans. Samtliga genomgick hälsodiagnostik minst tre gånger, som genomförs vartannat år för personer över 50 år.

Det måste sägas att författarna i sitt arbete fokuserade på alkoholkonsumtionens egenskaper. , och inte på vilken typ av drinkar de drack. Men om volontärerna hade konsumerat alkohol under de senaste månaderna var forskarna intresserade av den genomsnittliga mängden de drack per vecka.

Som ett resultat fann de att par som drack alkohol tillsammans levde längre än de som inte drack alkohol alls, eller bara en av dem drack alkohol. Men den största ökningen av medellivslängden kom från lätt eller måttlig konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Forskare rapporterar detta i tidskriften The Gerontologie.

Dela alkoholkonsumtion förbättrar hälsan? Äldre människor som dricker alkohol tillsammans har en längre förväntad livslängd än icke-drickande. Foto.

Äldre människor som dricker alkohol tillsammans har en längre förväntad livslängd än icke-drickare

Varför förlänger livslängden att dricka alkohol tillsammans

Med tanke på att enbart alkoholkonsumtion inte förlänger livet, kan du komma till slutsatsen att det inte alls är alkohol som påverkar hälsan. Som nämnts ovan har vissa studier visat att att dricka alkohol tillsammans förbättrar relationer hos par. Därför är det med största sannolikhet goda relationer som är orsaken till hög förväntad livslängd.

Det är sant att forskningen inte säger något om ett orsak-verkan-samband. Det är möjligt att alkohol inte har så stor inverkan på relationer, det är bara så att par som kommer bra överens med varandra föredrar att dricka alkohol tillsammans, om än i små mängder. Dessutom kan samma nivå av alkoholkonsumtion indikera hur liknande pars livsstil, intimitet och relationstillfredsställelse är.

Säkert finns det också den motsatta effekten – att dricka alkohol tillsammans stärker relationerna, eftersom det för människor närmare varandra. Även om detta inte betyder att att dricka alkohol tillsammans kommer att förbättra en dålig relation mellan en man och en kvinna. Glöm inte heller att vi talar om måttliga eller till och med små mängder alkoholhaltiga drycker. Hos personer som konsumerade stora mängder alkohol minskade den positiva effekten kraftigt.

Varför gemensam konsumtion av alkohol förlänger livet. Orsaken till livslängden ligger troligen inte i alkoholens egenskaper, utan i en god relation mellan en man och en kvinna. Foto.

Orsaken till livslängden är med största sannolikhet inte alkoholens egenskaper, utan goda relationer mellan man och kvinna

Tyvärr svarar studien inte på många frågor. Till exempel är det fortfarande oklart vad par gör när de dricker alkohol och vilken typ av alkohol de dricker. Det är mycket möjligt att företräde inte ges till starka drycker, utan till vin eller champagne, vars hälsofördelar i små mängder redan har bevisats.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Men i alla fall står det nu klart att par påverkar varandra så mycket att det påverkar deras hälsa och livslängd. Att förstå detta är nyckeln till att förbättra hälsovårdspolicyer och metoder för äldre människor, säger forskare.


Date:

by