Mange muddervulkaner er blevet opdaget under Bajkalsøen – hvad betyder det?

Baikalsøen er berømt for at være den dybeste i verden. Dens dybde når 1642 meter, hvilket kan sammenlignes med havets dybder. Af denne grund er bunden af ​​søen ikke særlig godt undersøgt. Men nu har forskere været i stand til at undersøge det i detaljer takket være en undervandsrobot. Bunden viste sig at være fuld af revner og deformationer forårsaget af hidtil ukendte muddervulkaner. De er placeret nær en forkastning på søbredden kendt som North Baikal-forkastningen. Dybden, hvor de blev fundet, er relativt lille – fra 100 til 165 meter, hvilket overraskede forskerne. Ifølge forskerne kan tegn på nylige udbrud tyde på, at fejlen er aktiv.

Mange muddervulkaner er blevet opdaget under Bajkalsøen — hvad betyder det? Muddervulkaner er blevet opdaget i bunden af ​​Bajkalsøen. Fotokilde: sbras.info. Foto.

Muddervulkaner er blevet opdaget i bunden af ​​Bajkalsøen. Fotokilde: sbras.info

Hvad er muddervulkaner

En muddervulkan er en geologisk formation i form af en lavning på jordens overflade eller en kegleformet forhøjning med et krater, hvorfra gasser og muddermasser bryder ud. Udbrud er ofte ledsaget af vand eller olie. De kan forekomme konstant eller periodisk.

Muddervulkaner findes oftest i vulkanske eller olieførende zoner. Nogle gange passerer de gennem lag af ler og vulkansk aske. De største muddervulkaner kan have en diameter på omkring 10 km og en højde på omkring 700 m. På trods af at de ikke er så farlige som almindelige lavavulkaner, er deres udbrud ofte ledsaget af menneskelige ofre.

Hvad er muddervulkaner. En undervandsrobot, som videnskabsmænd udforskede bunden af ​​Bajkalsøen med. Fotokilde: sbras.info. Foto.

En undervandsrobot, som videnskabsmænd udforskede bunden af ​​Bajkalsøen med. Billedkilde: sbras.info

Muddervulkaner i bunden af ​​Bajkalsøen

Robotten fandt spor af mudderudbrud to steder – i Malaya Kosa-bugten og Goryachinskaya-bugten. Begge disse steder er placeret langs den nordvestlige bred af søen. Det skal siges, at forskerne allerede vidste, at søen indeholder muddervulkaner, men alle kendte kratere er placeret på store dybder. Det aktuelle fund er placeret i umiddelbar nærhed af forkastningszonen. Tegn på nylige udbrud i bunden af ​​søen tyder på, at fejlen stadig er aktiv.

Mellem kratrene fangede robotten sprækker, der løber langs den nordvestlige bred af søen. Det vil sige, at de løber parallelt med Severobaikalsky-fejlen, som rapporteret af ansatte ved Det Russiske Videnskabsakademi (SORAN), som deltog i opdagelsen. De rapporterer også, at stærke jordskælv tidligere har fundet sted i North Baikal-depressionen.

På begge steder, hvor videnskabsmænd udførte forskning ved hjælp af et autonomt undervandsfartøj, fandt de stærkt sprækkede formationer dækket af ler, bløde sedimenter og magmatiske aflejringer. Som rapporteret i undersøgelsen flyder kraterne i den nordligste del af Goryachinskaya-bugten over med mudder. Det betyder, at udbruddene fandt sted for nylig.

Mudvulkaner i bunden af ​​Bajkalsøen. Fragmenter af en muddervulkan. Fotokilde: sbras.info. Foto.

Fragmenter af en muddervulkan. Billedkilde: sbras.info

Optagelserne viser lag af sten, der blev revet fra hinanden og løftet opad som følge af udbrud af mudder og gasmættede væsker. Nogle kampesten blev “presset ud” nedefra. Da undervandsrobotten bevægede sig til en lavere dybde, blev det klart, at hele den stejle skråning var tæt dækket af mudderkratere. Dette er meget mærkeligt, da fremkomsten af ​​muddervulkaner kræver højt tryk og høje temperaturer, så de dannes på store dybder.

Hvorfor opstod muddervulkaner under Baikal

Muddervulkanerne i Baikal-søen, som blev opdaget tidligere, fodres af gashydrater, det vil sige krystaller af vand og gas dannet under reservoirer. I områder, hvor der forekommer tektoniske processer, bliver gashydrater ustabile på grund af den ekstra varme, der skabes i jordskorpen. Som følge heraf frigives en blanding af gasser og snavs til overfladen.

De opdagede muddervulkaner opstod dog af andre årsager. Mest sandsynligt fører små bevægelser og jordskælv i Severobaikalsky-fejlen til stigningen af ​​suspensioner til bundoverfladen og deres gennembrud. De er således resultatet af fejlaktivitet.

Hvorfor opstod muddervulkaner under Bajkalsøen? Muddervulkaner vil ikke påvirke Bajkalsøens økosystem. Foto.

Mudvulkaner vil ikke påvirke Bajkalsøens økosystem

Men det er usandsynligt, at mudder vulkaner vil ændre alt i søens økosystem. De er sikkert allerede blevet en del af det, da de har eksisteret længe. Derudover opdagede forskerne, at de vrimler med amfipoder og gastropoder. Og kolonier af hvide svampe lever på nærliggende hårde overflader.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde vil du altid være opmærksom på nye videnskabelige opdagelser!

Således er muddervulkaner langt fra den farligste trussel mod Baikal. Vi fortalte dig for nylig, at videnskabsmænd er bekymrede over andre processer, der forekommer i det. De er primært relateret til klimaændringer.


Date:

by