Många lervulkaner har upptäckts under Bajkalsjön – vad betyder detta?

Bajkalsjön är känd för att vara den djupaste i världen. Dess djup når 1642 meter, vilket är jämförbart med havets djup. Av denna anledning är sjöns botten inte särskilt väl studerad. Men nu har forskare kunnat undersöka det i detalj tack vare en undervattensrobot. Botten visade sig vara full av sprickor och deformationer orsakade av tidigare okända lervulkaner. De ligger nära ett förkastning vid sjöstranden som kallas North Baikal Fault. Djupet där de hittades är relativt litet – från 100 till 165 meter, vilket förvånade forskarna. Enligt forskarna kan tecken på senaste utbrott tyda på att felet är aktivt.

Många lervulkaner har upptäckts under Bajkalsjön — vad betyder detta? Lervulkaner har upptäckts på botten av Bajkalsjön. Fotokälla: sbras.info. Foto.

Lera vulkaner har upptäckts på botten av Bajkalsjön. Bildkälla: sbras.info

Vad är lervulkaner

En lervulkan är en geologisk formation i form av en fördjupning på jordens yta eller en konformad höjd med en krater från vilken gaser och lermassor bryter ut. Utbrott åtföljs ofta av vatten eller olja. De kan förekomma konstant eller periodvis.

Mudvulkaner finns oftast i vulkaniska eller oljeförande zoner. Ibland passerar de genom lager av lera och vulkanisk aska. De största lervulkanerna kan ha en diameter på cirka 10 km och en höjd av cirka 700 m. Trots att de inte är lika farliga som vanliga lavavulkaner, åtföljs deras utbrott ofta av mänskliga offer.

Vad är lervulkaner. En undervattensrobot med vilken forskare utforskade botten av Bajkalsjön. Bildkälla: sbras.info. Foto.

En undervattensrobot med vilken forskare utforskade Bajkalsjöns botten. Bildkälla: sbras.info

Lervulkaner på botten av Bajkalsjön

Roboten hittade spår av lerutbrott på två ställen – i Malaya Kosa Bay och Goryachinskaya Bay. Båda dessa platser ligger längs sjöns nordvästra strand. Det måste sägas att forskare redan visste att sjön innehåller lervulkaner, men alla kända kratrar ligger på stora djup. Det aktuella fyndet ligger i nära anslutning till förkastningszonen. Tecken på senaste utbrott på sjöns botten tyder på att förkastningen fortfarande är aktiv.

Mellan kratrarna fångade roboten sprickor som löper längs sjöns nordvästra strand. Det vill säga, de löper parallellt med Severobaikalsky-felet, som rapporterats av anställda vid den ryska vetenskapsakademin (SORAN), som deltog i upptäckten. De rapporterar också att starka jordbävningar tidigare inträffat i North Baikal-depressionen.

På båda platserna, där forskare utförde forskning med hjälp av ett autonomt undervattensfordon, fann de mycket spruckna formationer täckta med lera, mjuka sediment och magmatiska avlagringar. Som rapporterats i studien, i den nordligaste delen av Goryachinskayabukten, svämmar kratrarna över av lera. Det betyder att utbrotten inträffade nyligen.

Lervulkaner på botten av Bajkalsjön. Fragment av en lervulkan. Bildkälla: sbras.info. Foto.

Fragment av en lervulkan. Bildkälla: sbras.info

Filmen visar lager av sten som slets isär och lyftes uppåt som ett resultat av utbrott av lera och gasmättade vätskor. Några stenblock “klämdes ut” underifrån. När undervattensroboten flyttade till ett grundare djup stod det klart att hela den branta sluttningen var tätt täckt av lerkratrar. Detta är mycket märkligt, eftersom uppkomsten av lervulkaner kräver högt tryck och höga temperaturer, så de bildas på stora djup.

Varför uppstod lervulkaner under Baikal

Leravulkanerna i Bajkalsjön, som upptäcktes tidigare, matas av gashydrater, det vill säga kristaller av vatten och gas som bildas under reservoarer. I regioner där tektoniska processer sker blir gashydrater instabila på grund av den extra värme som skapas i jordskorpan. Som ett resultat frigörs en blandning av gaser och smuts till ytan.

De upptäckta lervulkanerna uppstod dock av andra skäl. Troligtvis leder små rörelser och jordbävningar i Severobaikalsky-felet till uppkomsten av suspensioner till bottenytan och deras genombrott. De är alltså resultatet av felaktivitet.

Varför uppstod lervulkaner under Bajkalsjön? Lervulkaner kommer inte att påverka Bajkalsjöns ekosystem. Foto.

Lervulkaner kommer inte att påverka Bajkalsjöns ekosystem

Men det är osannolikt att lera vulkaner kommer att förändra allt i sjöns ekosystem. De har nog redan blivit en del av det, eftersom de har funnits länge. Dessutom upptäckte forskare att de kryllar av amfipoder och gastropoder. Och kolonier av vita svampar lever på närliggande hårda ytor.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Därmed är lervulkaner långt ifrån det farligaste hotet mot Baikal. Vi berättade nyligen att forskare är bekymrade över andra processer som sker i den. De är främst relaterade till klimatförändringar.


Date:

by