Varför är Döda havet så salt?

Alla vet inte att Döda havet faktiskt är en sjö, det vill säga att det inte är kopplat till andra hav och inte är en del av världshaven. Dessutom är den inte död i ordets fulla bemärkelse, eftersom bakterier och vissa andra typer av mikroorganismer lever i den. Men det är en av de saltaste vattenmassorna på planeten, som är ungefär 8-10 gånger saltare än något av de befintliga haven och haven. På grund av den höga salthalten är vattentätheten i Döda havet så hög att det är omöjligt att drunkna i det. Konsistensen av vattnet i den är mer som olivolja blandad med sand.

Varför är Döda havet så salt? Salthavet är en av de saltaste vattenmassorna på planeten. Bildkälla: planetofhotels.com. Foto.

Salthavet är en av de saltaste vattenmassorna på planeten. Bildkälla: planetofhotels.com

Hur salt är Döda havet?

Döda havet är inte den saltaste vattenmassan på jorden, men det är den andra. På första plats kommer Gaetale-dammen, som ligger i Danakil-depressionen i Etiopien. Denna reservoar har en salthalt på 43,3%, vilket är ett otroligt värde. Döda havet är underlägsen Gaetale-dammen med 9 %, eftersom salthalten i den är 34 procent.

Som jämförelse är salthalten i världshaven i genomsnitt 3,5 procent. För att förstå vilken typ av vatten som finns i denna reservoar kan du ta en burk, fyll den en tredjedel med salt och tillsätt vatten. Saltet ska lösas upp helt. På grund av denna täthet kan alla som inte ens vet hur man simmar lugnt ligga på vattnet i Döda havet och till exempel läsa en tidning.

Men det mest intressanta är att salthalten i reservoaren hela tiden ökar. Dödahavsobservatoriet upptäckte till och med att salt började falla ut på botten. Som ett resultat ackumuleras saltkristaller på botten av sjön och ackumuleras. Varje år ökar skikttjockleken med flera tum.

Hur salt är Döda havet? Saltkristaller samlas på botten av Döda havet: Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Saltkristaller samlas på botten av Döda havet: Fotokälla: iflscience.com

Saltuppbyggnaden sker på grund av en process som kallas dubbel diffus konvektion. Varmt vatten flyttar till kallare lägre lager, vilket gör att dess förmåga att hålla salt minskar. Som ett resultat av detta lägger sig saltet i form av kristaller. Denna process sker ganska snabbt, eftersom Döda havet nästan har nått gränsen för sin förmåga att hålla salt.

Varför är Döda havet mycket salt

Som nämnts ovan är Döda havet inte kopplat till andra hav och oceaner. Det betyder att vattnet som kommer in i Döda havet från Jordanfloden bara har en utväg – avdunstning. Men, som vi vet från fysiklektionerna, avdunstar rent vatten, utan de föroreningar det innehåller. Enkelt uttryckt samlas alla mineraler och salter i Döda havet, vilket gör att det blir allt saltare med tiden.

Dessutom, enligt forskare, har salthalten ökat på grund av mänskliga aktiviteter, såsom dammar och omläggningar Vatten för jordbruket har gjort att sjön får mindre vatten från ån än tidigare. Som ett resultat späder mindre sötvatten ut saltvattnet i Döda havet.

Varför är Döda havet väldigt salt? Vattnet i Döda havet är så salt att det är omöjligt att drunkna i det. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Vattnet i Döda havet är så salt att det är omöjligt att drunkna i det. Bildkälla: iflscience.com

Till allt detta bör läggas det varma klimatet i regionen, som ett resultat av vilket vattnet snabbt förångas. Dess nivå sjunker med en hastighet av cirka 1,2 meter per år, följaktligen ökar vattnets densitet ständigt. Salt ansamlas särskilt snabbt i de nedre lagren nära botten. Dessutom finns det många mineralrika källor längs Döda havets stränder.

Anledningen till det stora antalet salta källor beror på tektonisk aktivitet. Som ett resultat uppstod en stor och mycket salt reservoar. Som du kanske kan gissa kan varken fiskar eller djur existera under sådana förhållanden. Det var därför sjön fick namnet “Död”. Sedan 30-talet har det dock blivit känt att den inte är helt död. Den innehåller mikroskopiska extremofila organismer. Förresten, Döda havet — långt ifrån den mest extrema miljön där liv finns.

Varför är Döda havet mycket salt? Vattnet i Döda havet och sjöar i närheten kan bli rött. Bildkälla: dzeninfra.ru. Foto.

Till exempel existerar Archaea i antal från tusen till tio tusen per kubikmillimeter vatten. 1992 förvandlade en blomning av grönalgen Dunaliella parva bokstavligen ytan på reservoaren och gjorde den röd. Som ett resultat blev det som ett “blodigt” hav. Enligt forskare var denna färg associerad med innehållet i en stor mängd av ämnet bakterioruberin.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Tyvärr, på grund av ett minskat tillflöde av nytt vatten och aktiv avdunstning, kan Döda havet drabbas av samma öde som Aralsjön. Det vill säga, med tiden kan det helt enkelt försvinna.


Date:

by