Våra mormödrar hade rätt – kombucha hjälper dig att gå ner i vikt och är bra för hälsan

Kombucha är en sötsyrlig kolsyrad dryck, vars grund är symbiosen mellan jästsvampar och acetobakterier. Det är välkänt för dem som levde under sovjettiden eller minns det tidiga 90-talet, eftersom det var särskilt populärt i Sovjetunionen. Tidigare trodde man att det inte bara släcker törst perfekt, utan också är mycket bra för hälsan. Sant, tills nyligen fanns det väldigt lite vetenskapliga data om kombucha. Man kan till och med stöta på påståenden om att det inte finns några hälsofördelar med denna dryck alls. Men nu hittar forskare fler och fler bevis för att våra mormödrar hade rätt om kombucha – det har hälsofördelar, och mer än en.

Våra mormödrar hade rätt - kombucha hjälper dig att gå ner i vikt och är bra för hälsan. Kombucha är en populär dryck i Sovjetunionen. Foto.

Kombucha är en populär dryck i Sovjetunionen

Är Kombucha hjälpa dig att gå ner i vikt?

Vi har tidigare pratat om vad kombucha är och vilka fördelar det kan ha. Men samtidigt fanns det inte mycket bevis på dess effektivitet som läkande medel. Som vi redan har sagt, antogs det att kombucha är ett probiotikum.

Ny forskning bekräftar dessa antaganden. Till exempel innehåller drycken mjölksyramikrober, som en studie fann förbättrad fettbearbetning hos möss. Men tills nyligen var det inte klart om kombucha kunde ge tillräckligt med mikrober för att ha en positiv effekt på hälsan. En annan nyligen genomförd studie på spolmaskar visade dock att det finns tillräckligt med nyttiga mikrober för att kolonisera även den mänskliga tarmen.

Men det mest intressanta är att maskarna som fick en stor mängd bakterier hade “omprogrammerat” fettomsättningen. Det vill säga att de upplevde en betydande minskning av fettreserverna, men samtidigt upptäcktes inga störningar i upptaget av näringsämnen. Effekten var förknippad med en ökning av mängden proteiner som bryter ner fetter som produceras i tarmarna. Det vill säga, studien korrelerar med arbete som undersökte effekten av nyttiga bakterier på möss.

Kombucha hjälper dig att gå ner i vikt? Kombucha hjälper dig att bli av med fett. Foto.

Kombucha hjälper dig att tappa fett

Att dricka kombucha kan alltså vara ett alternativ till fasta hos människor, eftersom nytt fett slutar samlas. Det vill säga att det hjälper att bli av med övervikt utan att ändra din kost. Därför kan vi med stor sannolikhet säga att drycken verkligen kan hjälpa dig att gå ner i övervikt. Men för att dra definitiva slutsatser är det fortfarande nödvändigt att genomföra kliniska studier som involverar ett stort antal frivilliga.

Det måste sägas att för närvarande är mycket lite allmänt känt om effekterna av probiotika på hälsan. Man kan säga att forskarna bara har ytlig kunskap om detta. Till exempel finns det lite data om hur mikrober tar sig in i tarmarna, vad som exakt förändrar mikrobiomets sammansättning och hur det kan regleras på konstgjord väg. Även om studier redan har visat att probiotika har en positiv effekt på immunförsvaret och hjälper mot mag-tarmbesvär.

Vad är mer bra för kombucha

Vissa studier har visat att drycken kan vara till nytta för människans tarmar. Tänk dock på att kombucha tillagas på olika sätt. I synnerhet använder de olika mikrobiella starter och använder också olika tekniker. Men matlagningstekniken är mycket viktig, till exempel om temperaturregimen överträds kan alla nyttiga bakterier dö innan de kommer in i kroppen.

Vad mer är Kombucha bra för? Kombucha har visat fördelar för tarmens mikroflora och immunitet. Foto.

Kombucha har visat fördelar för tarmens mikroflora och immunitet

Dessutom utfördes de flesta studier på djur. Det är därför inte förvånande att resultaten ofta är motsägelsefulla. Kanske beror detta på att vissa studier har visat att det inte finns någon nytta av kombucha alls.

När det gäller kliniska studier, fann en utförd 2023 att kombucha i kombination med en kolhydratrik måltid minskade fastande blodsockernivåer efter fyra veckors regelbunden konsumtion. Enkelt uttryckt har den antidiabetiska egenskaper. Låt oss komma ihåg att incidensen av diabetes nyligen har börjat öka över hela världen.

Vad är kombucha bra för? Antalet personer med diabetes ökar kraftigt i världen, men kombucha kan förhindra detta. Foto.

Antalet personer med diabetes ökar kraftigt i världen, men kombucha kan förhindra detta

En annan klinisk studie visade att konsumtion av kombucha tillsammans med andra fermenterade livsmedel ökade mikrobiomdiversiteten och ledde till lägre inflammatoriska markörer.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Därför är kombucha en dryck som du inte bör vägra, eftersom det redan finns tillräckligt med bevis för dess fördelar. Detta gäller särskilt för överviktiga personer. Men stor konsumtion av rent vatten hjälper inte att bli av med subkutant fett, det kan du läsa mer om på länken.


Date:

by