Varför sitter knapparna på herr- och damkläder på olika sidor?

Det finns många särdrag mellan dam- och herrkläder. Till exempel framhäver damkläder ofta figuren starkt, har en utskärning på bröstet, är målade i pastellfärger och har även dekorativa element som rosetter, broderier och strass. Herrkläder domineras av raka och strikta linjer, de har mer återhållsamma färger som svart och grått, och är dessutom gjorda av slitstarka och extremt praktiska tyger. Förutom allt detta finns det ytterligare ett särdrag i kläder för olika kön som många inte uppmärksammar. Knappar på herrkläder är vanligtvis placerade på höger sida, och på damkläder är de till vänster. Varför är detta?

Varför sitter knapparna på herr- och damkläder på olika sidor. Knappar på herr- och damkläder. Foto.

Knappar på herr- och damkläder

Innehåll

  • 1 Knappar på herr- och damkläder
  • 2 Varför finns herrknappar till höger
  • 3 Varför damknappar är till vänster
  • 4 Skillnaden mellan herr- och damkläder
  • 5 Varför damkläder har små fickor

Knappar på herr- och damkläder

Knappar på herrkläder sys på väldigt bekvämt, eftersom de flesta är högerhänta – de kan enkelt knäppa sin outfit. Men kvinnor måste pyssla varje gång, eftersom det är svårt att fästa knapparna till vänster med höger hand.

Intressant fakta:Endast 15% av världens befolkning är vänsterhänta, resten av människorna är högerhänta. En mycket liten andel av människor har god kontroll över båda händerna, dessa män och kvinnor kallas ambidextrous.

Knappar på herr- och damkläder. Arrangemanget av herr- och damknappar har en lång historia. Bild: familydoctor.org. Foto.

Placeringen av herr- och damknappar har en lång historia. Bild: familydoctor.org

Sådana olägenheter verkar konstiga och stötande för kvinnor. Men det finns intressanta och ganska övertygande förklaringar till dem, som sträcker sig från historiens djup.

Varför finns knappar för män till höger

Knappar på herrkläder sys på höger sida, inte bara för att det är bekvämare att fästa dem på detta sätt. Man tror att män alltid måste vara redo att ta ett svärd under de tider då de använde eggade vapen. Den bars vanligtvis på vänster sida – om knapparna var till vänster, när man drar svärdet med höger hand, kunde fästet fastna på klädremsan. I det här fallet kan krigaren lätt dö i händerna på fienden. Sannolikheten för att ett sådant problem skulle uppstå var låg, men fortfarande närvarande.

Blacken på kläderär den del av skjortor eller klänningar som täcker. Den kan enkelt vara dekorativ eller fungera som skydd mot skav eller vind.

Varför finns herrknappar till höger. Överraskande nog har moderna herrkläder ett samband med forntida krigare. Bild: stock.adobe.com. Foto.

Overraskande nog har moderna herrkläder ett samband med antika krigare. Bild: stock.adobe.com

Det kan finnas många anledningar till att sy knappar till höger, och detta är det mest korrekta alternativet. Men varför sitter knapparna på damkläder på motsatt sida, till vänster?

Läs också:Varför yllekläder ofta orsakar klåda

Varför är kvinnors knappar till vänster

En populär version, som bekräftas av många historiker, säger att rika kvinnor tidigare inte klädde sig själva. Pigorna hjälpte dem med detta – när de stod mitt emot matte var det lättare för dem att fästa knapparna till vänster. Sådana knappar dök upp runt 1200-talet. Kanske visade närvaron av knappar på vänster sida andra hur rik ägaren till kläderna var.

Varför är kvinnors knappar till vänster? En knapp sydd på vänster sida av ett plagg var en symbol för ett rikt liv. Bild: zimamagazine.com. Foto.

En knapp sydd på klädernas vänstra sida var en symbol för en rik liv. Bild: zimamagazine.com

En annan version säger att förr i tiden red kvinnor ofta på hästar. Om knapparna var fästa till höger, skulle vinden blåsa kraftigt genom dem, och fästet till vänster fungerade på något sätt som skydd för dem. Detta antagande låter också intressant, men det är mindre trovärdigt på grund av bristen på åtminstone några bevis. När allt kommer omkring red också män på hästar – varför exponerades de inte för luft?

Du kommer att vara intresserad:Hur produceras kläder och kan det råda brist på dem?< /p>

Skillnaden mellan herr- och damkläder

Knapparna på herr- och damkläder sitter fortfarande på olika sidor. Och detta trots att män inte har kämpat med svärd på länge, och även de rikaste kvinnorna klär sig själva. Man tror att den bestående skillnaden beror på det faktum att moderna designers helt enkelt skapar nya kläder baserade på gamla modeller.

Skillnaden mellan herr- och damkläder. Moderna kläder sys ofta efter gamla mönster. Bild: masterjournal.ru. Foto.

Moderna kläder sys ofta efter gamla mönster. Bild: masterjournal.ru

Det är också känt att på 1880-talet kom damkläder in i mode, som såg så strikta och traditionella ut som möjligt. På många offentliga platser var det dock förbjudet att klä sig som man. Närvaron av knappar på vänster sida hjälpte fashionistas att bevisa att de bar damkläder. En mycket vacker version, men det första antagandet låter återigen mer övertygande.

Ta reda på mer:Varför kvinnor är bättre lämpade att flyga till Mars än män

Varför damkläder små fickor

Förutom det ovanliga arrangemanget av knappar finns det en annan funktion i damkläder – de har ofta små fickor. Det finns också många olika förklaringar till detta.

Varför finns det små fickor på damkläder? Små fickor på jeans är väldigt obekvämt för kvinnor. Bild: mir24.tv. Foto.

Små fickor på jeans är väldigt obekvämt för kvinnor. Bild: mir24.tv

Till exempel säger vissa källor att denna trend också har kommit till oss från det förflutna. Tidigare var kvinnors kläder inte tänkt att vara funktionella – de ville göra det så vackert som möjligt, och stora fickor kunde förstöra utseendet. Tidigare bar kvinnor också väskor med sig, och det fanns inget särskilt behov av rymliga fickor.

Har du prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Det är dags att fixa det!

Det finns också ett antagande om att klädtillverkare specifikt gör det så att kvinnor inte har någonstans att ställa sina saker och de köper väskor. Och frånvaron av fickor gör att du kan spara på tyget, men det här är redan en mycket kontroversiell version.


Date:

by