Vad forntida civilisationer tyckte om solförmörkelser – de mest intressanta alternativen

Solförmörkelser inträffar 2-3 gånger om året, och varje gång blir de en av de mest intressanta händelserna för astronomiälskare. Idag förstår vi mycket väl varför himlakroppen försvinner för en kort tid: Månen rör sig i omloppsbana mellan solen och jorden, och dess skugga faller på vår planets yta. Men för tusentals år sedan var vetenskapen inte så välutvecklad, så människor kunde inte förklara detta fenomen som något annat än gudarnas knep. Vissa folk trodde att solen slutade skina på grund av gudomlig vrede och försökte blidka den med uppoffringar. I andra civilisationer var folk säkra på att solen äts upp av ett enormt monster, och för att skrämma bort det slog de högt på trumman. Detta är inte allt det mest intressanta som kan berättas om forntida folks inställning till solförmörkelser.

Vad forntida civilisationer tyckte om solförmörkelser - de mest intressanta alternativen. Forntida civilisationer trodde att solförmörkelser var meddelanden från gudarna. Foto.

Forntida civilisationer trodde att solförmörkelser är meddelanden från gudarna

Innehåll< /p>

 • 1 Solförmörkelser i antiken
 • 2 Forntida legender om solförmörkelser
  • 2.1 Solförmörkelser i det antika Kina
  • 2.2 Solförmörkelser bland inkafolket och mayaborna
  • 2.3 Skandinavisk legend om en solförmörkelse
  • < li>2.4 Solförmörkelser i det antika Egypten
  • 2.5 Solförmörkelser i hinduismen
 • 3 Studie av sol- och månförmörkelser

< h2>Solförmörkelser i antiken

Författarna till Smithsonian Magazine talade om hur forntida människor uppfattade solförmörkelser. De tog som exempel astronomen Bradley Schaefers ord, som förklarade att astronomiska fenomen tolkades av människor som tecken på gudarna.

För tusentals år sedan, människor visste inte att jorden var rund till formen, månen är jordens satellit och solen är en stjärna. Föreställ dig att du är en bonde och himlen plötsligt blir mörk. “Du kan bara betrakta detta som gudarnas knep”, förklarade vetenskapsmannen.

Forntida legender om solförmörkelser

Många forntida folk trodde uppriktigt att solen och månen var gudar. Om en himlakropp plötsligt försvann mitt på ljusa dagen, uppfattades detta omedelbart som ett dåligt tecken. På grund av regelbundna solförmörkelser uppstod skrämmande myter och legender.

Forntida legender om solförmörkelser. Många myter och legender har uppfunnits om solförmörkelser. Foto.

Många myter och legender har uppfunnits om solförmörkelser

Solförmörkelser i det antika Kina < /h3>

Till exempel, i det forntida Kina trodde man att solen under en förmörkelse svaldes upp av en gigantisk drake. För att skrämma bort det enorma monstret slog folk på trummor högt. Några minuter senare kom solen tillbaka, och folket i Kina var säkra på att detta hände tack vare deras ritual.

Solförmörkelser i det antika Kina. Invånarna i det antika Kina trodde att solen under en förmörkelse slukades upp av en enorm drake. Foto.

Invånare i det antika Kina trodde att solen under en förmörkelse absorberas av en enorm drake

Solförmörkelser bland inkafolket och mayaborna

För tusentals år sedan, folk som inkafolket, mayafolket , och aztekerna bodde i Sydamerika och så vidare. Inkafolket ansåg att solens försvinnande var guden Intis vrede, så de försökte blidka honom med hjälp av offer. Prästerna bestämde vilket offer de skulle göra för att ljuset skulle komma tillbaka igen. Ibland föll valet på folket, och folket utförde blodiga ritualer.

Solförmörkelser bland inkafolket och mayaborna. Inkafolket förknippade solförmörkelser med guden Inti's knep. Foto.

Inkafolket förknippade solförmörkelser med guden Intis tricks

Läs också: Hur de forntida mayastammarna förutspådde solförmörkelser – svaret är enklare än du tror

Skandinavisk legend om en solförmörkelse

De skandinaviska vikingarna trodde att stjärnan höll på att försvinna eftersom de enorma vargarna Skoll och Hati försökte äta upp den. De är söner till den ännu större vargen Fenrir, som måste komma ikapp och äta upp solen under den stora striden mellan gudarna och deras motståndare. Naturligtvis låter de skandinaviska myterna mycket mer komplexa, och detta är en mycket kort sammanfattning av vad som står i den äldre Edda.

Skandinavisk legend om en solförmörkelse. Vikingarna trodde att under förmörkelser utspelar sig en episk strid på himlen. Foto.

Vikingarna trodde att under förmörkelser utspelar sig en episk strid på himlen

Solförmörkelser i det antika Egypten

I det antika Egypten trodde man att solguden Ra varje natt kämpar med ormen Apep, som vill svälja solen och kasta världen i mörker. Egyptierna ansåg att solförmörkelser var en tillfällig seger för monstret. Denna legend är känd tack vare ritningarna på väggarna i forntida egyptiska tempel.

Solförmörkelser i det antika Egypten. I det gamla Egypten trodde man också att en strid pågick på himlen. Foto.

I det antika Egypten trodde man också att det fanns en strid på himlen

< strong>Se till att läsa:Ett urval av vetenskapliga fotografier som kommer att överraska alla

Solförmörkelser i hinduismen

I forntida tider trodde invånarna i Indien att solen försvann i munnen på demonen Rahu. I hinduisk konst avbildas han som en drake utan kropp, som åker vagn med åtta svarta hästar.

Solförmörkelser i hinduismen. I Indien associerades förmörkelser med demonen Rahu. Foto.

I Indien associerades förmörkelser med demonen Rahu

Alla borde veta detta:

strong> Vem var den allra första vetenskapsmannen i mänsklighetens historia

Studier av sol- och månförmörkelser

Naturligtvis genom historien om mänskligheten har människor sett tusentals solförmörkelser. Men innan skrivandet uppfanns kunde de inte lämna några register om dem.

Studier av sol- och månförmörkelser. Med tiden lärde sig mänskligheten den sanna orsaken till solförmörkelser. Foto.

Med tiden har mänskligheten lärt sig den verkliga orsaken till solförmörkelser

Men i den amerikanska delstaten New Mexico finns en Chaco Canyon med sniderier i form av en cirkel. Forskare är benägna att tro att forntida människor skildrade förmörkelsen de såg 1097 på detta sätt. Dessutom såg invånarna på denna plats förmörkelser under efterföljande år. Ungefär samtidigt flyttade de till andra platser – kanske fruktade de gudarnas vrede och sprang iväg.

Denna [solförmörkelse] kan vara den här typen av händelse som får dig att säga: “Okej, det här är en dålig plats, vi måste flytta”, förklarade astronomen Tyler Nordgren.

Den första vetenskapliga förklaringen till solförmörkelser gavs först den 5:e århundradet f.Kr. av den antika grekiske filosofen Anaxagoras. Han blev den första personen som insåg att sol- och månförmörkelser på något sätt är relaterade till skuggor. Det finns också en version om att den antike grekiske matematikern Thales från Miletos var den första som förklarade solförmörkelsernas natur.

Visste du att vi har en chatt på Telegram? Kom in och se vad som händer där!

Sol- och månförmörkelser är väl studerade idag, men forskare avslöjar fortfarande nya detaljer. Till exempel har vi nyligen lärt oss varför moln skingras på himlen under en solförmörkelse. Se till att läsa för att vidga dina vyer!


Date:

by