Need for speed: hur familjen Campbell satte världsrekord på land och vatten

Under 30- och 40-talen av förra seklet var Malcolm Campbell inte mindre känd än till exempel kungar, presidenter och ministrar av stormakt. Anledningen är att den här mannen bokstavligen var besatt av fart och satte världsrekord på land och vatten. Men det mest intressanta är att Malcolm Campbells ättlingar följde i hans fotspår och fortsatte att sätta nya rekord. Donald Campbell, en av hans söner, avslutade sitt liv tragiskt när han försökte övervinna sin egen prestation på vattnet vid Lake Coniston 1967. Pilotens kropp hittades inte och återhämtades från vattnet förrän mer än 30 år senare.

Need for speed: hur familjen Campbell satte världsrekord på land och vatten. Bluebird-bilen där Malcolm Campbell satte sitt senaste hastighetsrekord. Fotokälla: radiolemans.co. Foto.

Bluebird-bilen där Malcolm Campbell satte sitt sista hastighetsrekord. Bildkälla: radiolemans.co

Innehåll

  • 1 “Blue Bird” av Malcolm Campbell
  • 2 Spelar in Malcolm Campbells hastighet på 20-talet
  • 3 Nya rekord och förarens senaste prestationer
  • 4 Blue Bird V med en hemlig Rolls-Royce R-motor
  • 5 hastighetsrekord Malcolm Campbell på vatten
  • 6 hastighetsprestationer på vatten av Donald Campbell
  • 7 rekord av Donald Campbell på land
  • 8 Death of Donald Campbell

“Blue Bird” Malcolm Campbell

Malcolm Campbell föddes den 11 mars 1885 i Storbritannien, staden Chislehurst. Medan han studerade i Tyskland blev han aktivt intresserad av motorcyklar och motorcykelracing. Därför ägnade han sig några år efter återkomsten till England helt åt motorsport. Campbell vann tre London till Lands End Trials motorcykeltävlingar mellan 1906 och 1908.

Men redan 1910 bytte han till bilracing och kallade sin första racerbil “Blue Bird”. Från och med då gav han och hans ättlingar detta namn till alla sina racerbilar och vattenglidare. Samtidigt målade de själva bilarna blåa. Malcolm Campbell kom på detta namn under intrycket av Maurice Maeterlincks pjäs med samma namn “The Blue Bird”, som han såg på teatern.

Vid första världskrigets utbrott värvades Malcolm Campbell till militär motorcyklist och deltog i slaget vid Mons i augusti 1914. Han överfördes sedan till Royal Flying Corps. Redan före kriget hade han viss erfarenhet av att flyga på olika flygplan, inklusive ett han skapade med sina egna händer.

Malcolm Campbell i en racerbil. Bildkälla: rdrc.ru

Hastighetsrekord av Malcolm Campbell på 20-talet

På 1920-talet köpte Malcolm Campbell en Sunbeam-sportbil, som gjorde att han kunde accelerera till en rekordhastighet på 226 kilometer i timmen. Efter reparationer, underhåll och ommålning åkte Blue Bird till ön Fanø i Danmark och kunde nå en ännu högre hastighet på 234 kilometer i timmen. Denna skiva fick dock inte internationellt erkännande.

Men det stoppade inte Campbell. Efter att ha trimmat bilen och flera misslyckade försök accelererade den till 235,22 kilometer i timmen, vilket slog det officiella rekordet som tidigare satts av en Fiat-bil i Frankrike. Den här gången var hans prestation registrerad och allmänt erkänd.

När Malcolm Campbell hörde rykten om att John Godfrey Parry Thomas skulle slå sitt rekord, gjorde han ett nytt lopp och kunde accelerera sin bil till 242 kilometer i timmen , och blev den första föraren som körde 150 mph. För att hedra denna händelse skapade han flera Sunbeam-bilar med en 350 hästkrafter 18,3-litersmotor. Två av dem har överlevt till denna dag.

Malcolm Campbells hastighetsrekord på 20-talet. Racern Henry Seagrave (vänster). Bildkälla: techinsider.ru. Foto.

racern Henry Seagrave (vänster). Bildkälla: techinsider.ru

Rekordet höll dock inte länge. Redan nästa år överträffade Henry Seagrave maxhastigheten i en bil med en motor på tusen hästkrafter. Naturligtvis drev detta Malcolm Campbell till nya prestationer. Under de kommande tio åren förberedde han sig för ett nytt rekord.

I början av 27 skapades Napier-Campbell Blue Bird för detta, det vill säga den tredje versionen av Blue Bird med en tolva -cylindrig Napier Lion-motor med en effekt på cirka 450 hästkrafter naturligt sugen och med en volym på 22,3 liter. Sjöflygplanet Supermarine S.5 var förresten utrustat med en liknande motor.

I den här bilen accelererade Malcolm Campbell till 314 kilometer i timmen. Henry Seagraves racer nådde dock snart en hastighet på 320 kilometer i timmen i en Sunbeam-bil med en 1000-hästkraftsmotor. Sedan byggde Campbell om sin bil och installerade en ny, kraftfullare motor, på vilken han accelererade till 333 km/h den 28 februari. Men detta rekord förblev obrutet i ungefär två månader.

Malcolm Campbells hastighetsrekord på 20-talet. Malcolm Campbell i en av sina Blue Bird-racingbilar. Bildkälla: avto.review. Foto.

Malcolm Campbell i en av sina Blue Bird-racingbilar. Bildkälla: avto.review

År 29 bestämde sig åkaren för att hitta en mer lämplig väg för nya prestationer, eftersom sandstranden där tidigare rekord sattes inte var tillräckligt förutsägbar enligt hans åsikt. Som ett resultat valde han botten av den torra sjön Vernoikpan som rutt.

Nya rekord och racerförarens senaste prestationer

På sin födelsedag, när Malcolm Campbell fyllde 44, fick han veta att hans rekord hade slagits av Henry Seagrave, som accelererade till 372,47 km/h i en Golden Arrow. På den nya afrikanska banan kunde Blue Bird inte uppnå samma resultat. Det är sant att han satte världsrekord på avstånd på fem och tio mil och körde dem i en hastighet av 341 km/h.

Men Henry Seagrave, Campbells främsta rival, dog snart. Tragedin inträffade sommaren 1930 när han försökte sätta ytterligare ett rekord på vattnet, medan Campbell själv arbetade för att övervinna rekordet på land i Afrika. Trots rivaliteten mellan de två förarna tog Campbell sin kollegas död hårt.

Nya rekord och racerförarens senaste prestationer. En av versionerna av Blue Bird-bilen som Malcolm Campbell körde på 30-talet. Fotokälla: www.reddit.com. Foto.

En av versionerna av Blue Bird-bilen som Malcolm Campbell körde när han var 30 år. Bildkälla: www.reddit.com

Också oroad över att det nya rekordet skulle kunna slås av amerikanerna (Henry Seagrave var brittisk), accelererade Malcolm Campbell till 396 km/h och nådde ett år senare en hastighet på 404 km/h. Dessa händelser fick stor respons i pressen, och föraren själv adlades och blev Sir Malcolm Campbell.

Need for speed: hur familjen Campbell satte världsrekord på land och vatten. Nya rekord och racerförarens senaste prestationer. Foto.

För nya rekord använde Malcolm Campbell 1931 Campbell-Napier-Railton Blue Bird IV, som hade en uppdaterad Napier Lion VIID-motor som utvecklade 1 350 hästkrafter. Det var den första överladdade motorn som någonsin använts i en sådan bil. Dessutom installerades en aerodynamisk stabilisator på bilen för första gången.

Blue Bird V med en hemlig Rolls-Royce R-motor

33 behövde Campbell en ny kraftfull motor, så han ansökte till flygministeriet och fick tillstånd att använda den hemliga Rolls-Royce R-motorn, som installerades på Supermarine S.6 sjöflygplan. Dess effekt var 2300 hk och dess motorkapacitet var 36,7 liter. Motorn gick på bränsle speciellt utvecklat för den i form av en blandning av bensen, metanol, aceton och tetraetylbly. Karossformen på den nya bilen ändrades också kraftigt denna gång.

Blue Bird V med en hemlig Rolls-Royce R-motor. Bird V-bil. Bildkälla: Wikipedia. Foto.

Bird V-bil. Fotokälla: Wikipedia

Det första rekordet för denna bil, som sattes i februari 1933, var 438 km/h. Men under loppet identifierades ett problem – slirning av bakhjulen, vilket ledde till en hastighetsförlust. Två år senare, efter att ha förfinat designen, förbättrade Campbell sin prestanda till 445,5 kilometer i timmen. Och i september 1935 accelererade han sin bil till 489 km/h. Detta var hans sista rekord som fanns.

Malcolm Campbells hastighetsrekord på vatten

Efter att ha uppnått betydande framgångar på land, bestämde sig racerföraren för att uppnå liknande framgång på vatten och överträffa amerikanerna. Blue Bird K3 segelflygplan byggdes på samma Rolls-Royce R-motor som vägde mer än 700 kg. Fartygets längd var 7 meter och bredden 2,9 meter. Detta gjorde det möjligt att ge erforderlig deplacement på 2243 kg.

Segelflygplanet hade ett skrov med en köl och en platt botten. Skrovet var tillverkat av plywood, och i händelse av en krasch tillhandahöll formgivarna flera tiotusentals pingisbollar insydda i påsar. Sådana flöten gav en reserv av flytkraft.

Malcolm Campbells hastighetsrekord på vatten. Blue Bird K4-sportbåten som satte världshastighetsrekord. Bildkälla: Wikipedia. Foto.

Blue Bird K4-sportbåten som satte världshastighetsrekord . Bildkälla: Wikipedia

Campbell var dock inte nöjd med sin hastighetsklassning på 130 miles per timme, som ett resultat av vilket han började bygga ett nytt segelflygplan. Till skillnad från det tidigare fordonet hade den nya båten en trepunkts hydrodynamisk design och tre kölar. Vid maximal hastighet kom båten i kontakt med vattnet vid endast 3 punkter. På så sätt minskade det hydrodynamiska motståndet.

Under segelflygplanets botten uppstod en lyftkraft, som sökte lyfta båten från vattnet. Men i händelse av separation blev flygningen kaotisk och kantad av en olycka.

På den nya Blue Bird K4-hyveln nådde Malcolm Campbell sitt mål att sätta ett absolut rekord och accelererade till 141 mph på Lake Coniston. Detta hände sommaren 1939. Detta var slutet på hans racingkarriär. Han levde ytterligare 9 år och dog 1948 vid 64 års ålder av sjukdomar.

Malcolm Campbells hastighetsrekord på vatten. Donald Campbell, son till Malcolm Campbell. Bildkälla: rus.team. Foto.

Donald Campbell, son till Malcolm Campbell. Bildkälla: rus.team

Att uppnå hastighet på vattnet av Donald Campbell

Mot sin fars vilja gick Donald Campbell i hans fotspår. Sommaren 1949, på Malcolm Campbells båt Blue Bird K4, bestämde han sig för att slå det rekord som hans far satte. Sant, han misslyckades med detta, han kom bara nära den omhuldade hastigheten. Men han stannade inte där.

Efter att ha modifierat Bluebird K4, i september 1951, lyckades Campbell Jr. accelerera sitt sjöflygplan till 270 km/h. Det är sant att detta rekord ledde till att båten förstördes. Dessutom höjde amerikanen Stanley Sayres redan nästa år rekordet till 286 km/h.

Det måste sägas att en annan brittisk racerförare, John Cobb, vid den här tiden testade sitt Crusader jet-sjöflygplan. Men 1952 dog han under testning. Campbell Jr. blev upprörd över denna händelse, men bestämde sig för att lämna tillbaka det brittiska mästerskapet och byggde ett nytt sjöflygplan, Bluebird K7, som drivs av en jetmotor. På den här båten kunde han slå 7 världsrekord från 1955 till och med 1964. Senaste rekordet var 444,71 km/h.

Donald Campbells prestationer i vattenhastighet. Donald Campbells Bluebird K7 sportbåt. Bildkälla: ginacampbell.co.uk. Foto.

Donald Campbells Bluebird K7 sportbåt. Bildkälla: ginacampbell.co.uk

Donald Campbells landrekord

Efter att ha nått framgång på vattnet började Donald Campbell 1956 bygga en ny bil. Han lockade flera företag till sitt projekt, som Dunlop, BP, Lucas Automotive, Smiths Industries, Rubery Owen och andra. Som ett resultat, på våren 1960, dök Bluebird-Proteus CN7-maskinen upp. Testerna ägde rum på Bonneville salt flats.

Under ett av loppen tappade föraren kontrollen och kraschade med en hastighet av 360 miles per timme. Men tack vare maskinens speciella design dog han inte, även om han lades in på sjukhus med en skallskada. Rubery Owen tog på sig uppgiften att restaurera bilen och slutförde uppgiften framgångsrikt.

Donald Campbells landrekord. Donald Campbells Bluebird-Proteus CN7 sportbil. Foto.

Donald Campbell Bluebird-Proteus CN7 sportbil

Efter ett långt urval av rutter bestämde sig Donald Campbell för att dra fördel av ett platt område på en av Australiens torra sjöar. Som ett resultat, i slutet av 62, skickades den återställda Bluebird CN7 till Australien. Loppet gick dock inte av på grund av vädret.

Våren 1964 åkte Donald Campbell återigen till Australien, men på grund av att banan fortfarande var blöt var det först i mitten av juli som han gjorde ett lopp och satte ett hastighetsrekord på 648,73 km/h.

Donald Campbells död

Donald Campbell satte upp ett mål – att sätta ett hastighetsrekord på vatten och på land på ett år. Senast han lyckades var 1964. För att nå sitt mål började han bygga ett nytt sjöflygplan, Blue Bird K7, med vilket han planerade att sätta ett överljudshastighetsrekord.

Need for speed: hur familjen Campbell satte världsrekord på land och vatten. Donald Campbells död. Foto.

Segelflygplanet var ganska kompakt och utrustat med Bristol Siddeley BS.605 raketjetmotorer, som användes i militära flygplan. Våren 66 började Campbell övervinna det nya rekordet, men på grund av dåligt väder var det inte möjligt att genomföra tester – mycket skräp kom in i luftintagen och in i motorn.

I december, när vädret blev bättre, gjorde han flera lopp med hastigheter över 400 km/h, men han var inte nöjd med detta resultat. Båten modifierades och
nya testkörningar började den 4 januari 1967. I den första av dem körde Campbell i en hastighet av cirka 459 km/h.

Under det andra racet nådde racern en hastighet på 480 km/h, men på grund av växlande väder eller vågor kom båten från vattnet och kraschade. Räddningspersonalen kom snabbt till olycksplatsen, men kunde inte hitta vare sig förarens kropp eller själva båten. Endast en manglad flöte återstod på ytan.

Donald Campbells död. Blue Bird K7-båten som Donald Campbell dog på. Bildkälla: www.bbc.com. Foto.

Blue Bird K7-båten som Donald Campbell dog på. Bildkälla: www.bbc.com

Först den 8 mars 2001 var det möjligt att hitta och höja det deformerade skelettet av båten från sjöns botten, och två månader senare resterna av Donald Campbell själv hittades. Som ett resultat begravdes han den 12 september 2001. Blue Bird K7-båten restaurerades från vraket och finns för närvarande på museet.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Därefter slog Gina Campbell, dotter till Donald Campbell, damrekordet i vatten. 1984 nådde hon hastigheter på 122,86 mph på Agfa Bluebird. Och Campbells brorson satte hastighetsrekord i en elbil. Slutligen konstaterar vi att jakten på hastighet fortsätter – idrottare satte nya rekord på land och vatten, om än inte lika ofta som för ett halvt sekel sedan. Till exempel, 1997 sattes ett hastighetsrekord på 1227 kilometer i timmen på jorden, vilket inte har slagits till denna dag.


Date:

by