Hvad gamle civilisationer tænkte om solformørkelser – de mest interessante muligheder

Solformørkelser forekommer 2-3 gange om året, og hver gang bliver de en af ​​de mest interessante begivenheder for astronomielskere. I dag forstår vi udmærket, hvorfor himmellegemet forsvinder i kort tid: Månen bevæger sig i kredsløb mellem Solen og Jorden, og dens skygge falder på vores planets overflade. Men for tusinder af år siden var videnskaben ikke så veludviklet, så folk kunne ikke forklare dette fænomen som andet end gudernes tricks. Nogle folk troede, at Solen holdt op med at skinne på grund af guddommelig vrede, og forsøgte at formilde den med ofre. I andre civilisationer var folk sikre på, at Solen blev ædt af et kæmpe monster, og for at skræmme den væk slog de højlydt på tromme. Dette er ikke alt det mest interessante, der kan fortælles om oldtidens folks holdning til solformørkelser.

Hvad gamle civilisationer mente om solformørkelser - de mest interessante muligheder. Gamle civilisationer troede, at solformørkelser var beskeder fra guderne. Foto.

Gamle civilisationer troede, at solformørkelser er beskeder fra guderne

Indhold< /p>

 • 1 Solformørkelser i oldtiden
 • 2 Gamle legender om solformørkelser
  • 2.1 Solformørkelser i det gamle Kina
  • 2.2 Solformørkelser blandt inkaerne og mayaerne
  • 2.3 Skandinavisk legende om en solformørkelse
  • < li>2.4 Solformørkelser i det gamle Egypten
  • 2.5 Solformørkelser i hinduismen
 • 3 Undersøgelse af sol- og måneformørkelser

< h2>Solformørkelser i oldtiden

Forfatterne af Smithsonian Magazine talte om, hvordan gamle mennesker opfattede solformørkelser. De nævnte som eksempel ordene fra astronomen Bradley Schaefer, som forklarede, at astronomiske fænomener blev fortolket af mennesker som tegn på guderne.

For tusinder af år siden, mennesker vidste ikke, at Jorden var rund i form, Månen er jordens satellit, og Solen er en stjerne. Forestil dig, at du er landmand, og himlen pludselig bliver mørk. “Du kunne kun betragte dette som gudernes tricks,” forklarede videnskabsmanden.

Gamle legender om solformørkelser

Mange gamle folk troede oprigtigt, at Solen og Månen var guder. Hvis et himmellegeme pludselig forsvandt ved højlys dag, blev det straks opfattet som et dårligt tegn. På grund af regelmæssige solformørkelser opstod der skræmmende myter og legender.

Gamle legender om solformørkelser. Mange myter og legender er blevet opfundet om solformørkelser. Foto.

Mange myter og legender er blevet opfundet om solformørkelser

Solformørkelser i det gamle Kina < /h3>

For eksempel troede man i det gamle Kina, at Solen under en formørkelse blev opslugt af en kæmpe drage. For at skræmme det enorme monster væk slog folk højt på trommer. Et par minutter senere vendte solen tilbage, og folket i Kina var sikre på, at dette skete takket være deres ritual.

Solformørkelser i det gamle Kina. Beboere i det gamle Kina troede, at solen under en formørkelse blev opslugt af en enorm drage. Foto.

Beboere i det gamle Kina troede, at Solen under en formørkelse absorberes af en enorm drage

Solformørkelser blandt inkaerne og mayaerne

For tusinder af år siden var folk som inkaerne, mayaerne , og aztekere boede i Sydamerika og så videre. Inkaerne anså Solens forsvinden for at være guden Intis vrede, så de forsøgte at formilde ham ved hjælp af ofre. Præsterne besluttede, hvilket offer de skulle bringe, for at lyset ville vende tilbage igen. Nogle gange faldt valget på folket, og folket udførte blodige ritualer.

Solformørkelser blandt inkaerne og mayaerne. Inkaerne associerede solformørkelser med guden Inti's tricks. Foto.

Inkaerne associerede solformørkelser med guden Inti's tricks

Læs også: Hvordan de gamle maya-stammer forudsagde solformørkelser – svaret er enklere, end du tror

Skandinavisk legende om en solformørkelse

De skandinaviske vikinger troede, at stjernen var ved at forsvinde, fordi de enorme ulve Skoll og Hati forsøgte at spise den. De er sønner af den endnu større ulv Fenrir, som skal indhente og spise Solen under det store slag mellem guderne og deres modstandere. Selvfølgelig lyder de skandinaviske myter meget mere komplekse, og dette er en meget kort opsummering af, hvad der står i den ældre Edda.

Skandinavisk legende om en solformørkelse. Vikingerne troede, at der under formørkelser finder et episk slag sted på himlen. Foto.

Vikingerne troede, at der under formørkelser finder et episk slag sted på himlen

Solformørkelser i det gamle Egypten

I det gamle Egypten troede man, at solguden Ra hver nat kæmper med slangen Apep, der vil sluge Solen og kaste verden ned i mørke. Egypterne anså solformørkelser for at være en midlertidig sejr for uhyret. Denne legende er kendt takket være tegningerne på væggene i gamle egyptiske templer.

Solformørkelser i det gamle Ægypten. I det gamle Ægypten troede man også på, at et slag fandt sted på himlen. Foto.

I det gamle Egypten troede folk også, at der var en kamp på himlen

< strong>Sørg for at læse:Et udvalg af videnskabelige fotografier, der vil overraske alle

Solformørkelser i hinduismen

I oldtiden troede indbyggerne i Indien, at Solen forsvandt i munden på dæmonen Rahu. I hinduistisk kunst er han afbildet som en drage uden krop, der kører på en stridsvogn med otte sorte heste.

Solformørkelser i hinduismen. I Indien blev formørkelser forbundet med dæmonen Rahu. Foto.

I Indien blev formørkelser forbundet med dæmonen Rahu

Alle burde vide dette:

strong> Hvem var den allerførste videnskabsmand i menneskehedens historie

Undersøgelse af sol- og måneformørkelser

Selvfølgelig gennem hele historien om menneskeheden har mennesker set tusindvis af solformørkelser. Men før skriften blev opfundet, kunne de ikke efterlade nogen optegnelser om dem.

Undersøgelse af sol- og måneformørkelser. Med tiden lærte menneskeheden den sande årsag til solformørkelser. Foto.

Med tiden lærte menneskeheden den sande årsag til solformørkelser

I den amerikanske stat New Mexico er der dog en Chaco Canyon med udskæringer i form af en cirkel. Forskere er tilbøjelige til at tro, at gamle mennesker skildrede formørkelsen, de så i 1097, på denne måde. Også beboerne på dette sted så formørkelser i de efterfølgende år. Omtrent på samme tid flyttede de til andre steder – måske frygtede de gudernes vrede og stak af.

Denne [solformørkelse] kunne være den slags begivenhed, der får dig til at sige: “Okay, det er et dårligt sted, vi skal flytte,” forklarede astronomen Tyler Nordgren.

Den første videnskabelige forklaring på solformørkelser blev først givet i den 5. århundrede f.Kr. af den antikke græske filosof Anaxagoras. Han blev den første person til at indse, at sol- og måneformørkelser på en eller anden måde er relateret til skygger. Der er også en version om, at den antikke græske matematiker Thales fra Milet var den første til at forklare solformørkelsernes natur.

Vidste du, at vi har en chat på Telegram? Kom ind og se, hvad der sker der!

Sol- og måneformørkelser er godt undersøgt i dag, men videnskabsmænd afslører stadig nye detaljer. For eksempel har vi for nylig lært, hvorfor skyer forsvinder på himlen under en solformørkelse. Sørg for at læse for at udvide din horisont!


Date:

by