Antibiotika-resistent supergonoré breder sig over hele verden

Verden er endnu ikke kommet sig over COVID-19-pandemien, men der er allerede kommet alarmerende nyheder fra Kina – resultaterne af en ny undersøgelse har vist, at verden er på randen af ​​en ny pandemi, men denne gang taler vi ikke om vira, men om antibiotika-resistente bakterier, der forårsager gonoré. Den seneste rapport fra det amerikanske sundhedsministerium (CDC) fastslår således, at op til 98 % af bakterieprøver taget fra patienter med seksuelt overførte sygdomme i 13 provinser i Kina var resistente over for førstelinjeantibiotika. Ud over det faktum, at gonoré praktisk talt har været ubehandlet i mange år, er forskerne bekymrede over den stigende forekomst af en ny stamme af gonoré i Mellemriget, som er meget mere modstandsdygtig over for en af ​​de seneste effektive antibiotika end i andre lande. Vi fortæller dig, hvad der er kendt om supergonoré, og om en ny pandemi truer verden.

Antibiotika-resistent supergonoré spreder sig over hele verden. Eksperter advarer om, at den næste epidemi, der dukker op fra Kina, kan være supergonoré, hvis resistens over for antibiotika allerede er 40 gange højere end i USA og Storbritannien. Foto.

Eksperter advarer om, at den næste epidemi, der dukker op fra Kina, kan være supergonoré, som er resistent over for antibiotika er allerede 40 gange højere end i USA og Storbritannien

Indhold

  • 1 gonoré – hvad du behøver at vide
      < li>1.1 Symptomer
    • 1.2 Behandling
  • 2 Antibiotika og superbugs
  • 3 Supergonoré-epidemi
  • 4 Hvad nu?

Gonoré – hvad du behøver at vide

Gonoré er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af bakterien Neisseria gonoré. Sygdommen kan føre til langvarige helbredsproblemer og infertilitet og rammer primært kønsorganerne, endetarmen (endetarmen) og svælget. I dag er gonoré en af ​​de mest almindelige infektionssygdomme i verden, og på trods af tilgængeligheden af ​​antibiotika er den fortsat et folkesundhedsproblem på grund af stigende antibiotikaresistens.

Bemærk, at sygdommen rammer mennesker i alle aldre. og køn, men det er især almindeligt blandt unge og unge voksne i alderen 15 til 24 år. Du kan blive smittet med gonoré gennem oral, anal eller vaginal sex. Der er også kendte tilfælde af overførsel af infektion fra en mor til et barn under fødslen.

Gonoré - hvad du behøver at vide. En ny stamme af gonoré er fuldstændig resistent over for antibiotika. Billede: Dailymail.com. Foto.

En ny stamme af gonoré er fuldstændig resistent over for antibiotika. Billede: Dailymail.com

Nogle videnskabelige undersøgelser tyder også på, at gonoré kan overføres gennem fransk kysse, men mere forskning er nødvendig for korrekt at vurdere den potentielle risiko for overførsel.

Læs også: Antibiotika-resistente bakterier kan migrere i hele kroppen

Symptomer

Symptomer på gonoré tager normalt ikke lang tid om at vise sig, selvom der er tilfælde af asymptomatisk sygdom. De første tegn på sygdommen viser sig inden for 2-30 dage som smerte eller svie ved vandladning. Andre mulige symptomer omfatter hyppig vandladning, purulent udflåd fra kønsorganerne, kløe og ømhed i anus, rektal blødning eller smerter under afføring.

Oral gonoré er normalt asymptomatisk. Når symptomer opstår, kan de omfatte ondt og ondt i halsen, hævede lymfeknuder i nakken og feber.

Symptomer: Ondt i halsen og feber kan være symptomer på gonoré. Billede: shape.com. Foto.

Ondt i halsen og feber kan være symptomer på gonoré. Billede: shape.com

I sjældne tilfælde kan gonoré sprede sig til øjnene. Eksperter bemærker, at mange mennesker, der lider af gonoré, har ingen eller milde symptomer. Desuden kan de minde om symptomer på andre bakterielle infektioner, hvilket gør diagnosticering endnu sværere.

Vil du altid være opdateret med de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Behandling

I dag anbefaler eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og CDC at bruge en kombination af antibiotika til behandling af gonoré for at reducere risikoen for udvikling af resistens. Men med tiden falder effektiviteten af ​​disse kombinationer, hvilket tvinger det medicinske samfund til konstant at søge efter nye terapeutiske strategier.

Gonoré behandles med antibiotikummet ceftriaxon, hvis dosering afhænger af patientens vægt. Din sundhedsplejerske kan også ordinere yderligere medicin, såsom doxycyclin, til behandling af samtidige infektioner med klamydia.

Behandling. Den bedste måde at forhindre gonoré på er at bruge kondomer under al seksuel aktivitet. Billede: BBC. Foto.

Den bedste måde at forebygge gonoré på er at bruge kondom under enhver seksuel aktivitet. Billede: BBC

Denne terapi kan dog ikke vende nogen skade, som infektionen kan have forårsaget på kroppen før behandling eller beskytte mod fremtidig gonoréinfektion. Nå, den vigtigste måde at bekæmpe sygdommen på er prævention mod kønssygdomme. Og selvom gonoré i øjeblikket kan helbredes, bliver sygdommen mere og mere resistent over for antibiotika. Nogle former for gonoré, der har udviklet høje niveauer af resistens over for antibiotika, omtales almindeligvis som «supergonoré».

Gå ikke glip af: Bakterier udviklede resistens over for antibiotika længe før de blev opdaget< /p>

Antibiotika og superbugs

Vi har gentagne gange talt om truslen fra antibiotika-resistente bakterier. Og hvis vira konstant udvikler sig, såsom influenzavirus eller coronavirus, så er situationen med bakterier noget anderledes. Det skyldes, at bakterier smitter både mennesker og dyr, og de opståede infektioner behandles med antibiotika, som bakterierne gradvist bliver resistente over for.

I praksis kan denne situation føre til en ekstrem stigning i dødeligheden af ​​tidligere helbredelige og behandlelige sygdomme. Det har nået det punkt, hvor antibiotikaresistens i et stort antal bakterier er steget til alarmerende høje niveauer i hele verden. En af disse bakterier viste sig desværre at være supergonoré.

Antibiotika og superbugs. Tilfælde af supergonoré (opkaldt efter en «superbug» — infektion, som der ikke findes nogen kur mod) bliver i stigende grad registreret i Kina. Billede: criver.com. Foto.

I Kina registreres i stigende grad tilfælde af supergonoré (såkaldt i analogi med «superbug» — infektionen, som der ikke findes nogen kur mod).
Billede: criver.com

Bemærk, at bakteriel resistens over for antibiotika udvikler sig gennem flere mekanismer, herunder ændringer i bakteriens genetiske materiale eller ændringer i antibiotikummets virkningsmekanisme. Desværre opstår sådanne tilfælde oftere og oftere som følge af mutationereller erhvervelse af resistensgener fra andre bakterier.

Du kan læse mere om, hvordan mikrober bremset af ét antibiotikum udvikler resistens over for andre her

På verdensplan dør omkring 700.000 mennesker hvert år af alle typer antibiotika-resistente infektioner. Dette tal forventes at stige til 10 millioner dødsfald om året i 2050, medmindre der træffes hurtige foranstaltninger for at kontrollere spredningen af ​​disse patogener.

Supergonoré-epidemi

Nå, op til 98% af bakterieprøver taget fra STD-patienter i 13 provinser i Kina er resistente over for førstevalgs antibiotika, ifølge en ny CDC-rapport. Det, der bekymrer forskerne mest, er niveauet af forekomst i Mellemriget af en ny stamme af gonoré, som er 40 gange mere resistent over for antibiotika end i USA, Canada og Storbritannien.

Arbejdet begyndte i 2022 , da forskere tilknyttet det amerikanske CDC i Kina, indsamlede mere end 2.800 bakterieprøver fra patienter med gonoré. Mere end 97 % af prøverne var resistente over for lægemidlet ciprofloxacin, mens 78 % af tilfældene var resistente over for behandling med penicillin (et andet meget brugt antibiotikum).

Super gonoré-epidemi. Bakterierne, der forårsager gonoré, er blevet så succesfuldt besejret af antibiotika, at ceftriaxon fortsat er den eneste anbefalede behandling. Billede: buzzfeed.com. Foto.

Bakterierne, der forårsager gonoré, har haft så stor succes i kampen mod antibiotika, at ceftriaxon fortsat er kun anbefalet behandling .
Billede: buzzfeed.com

Rapporten sagde, at cirka 17 procent af prøverne var resistente over for azithromycin og cefixim, mens otte procent var refraktære over for den nuværende standard for pleje, ceftriaxon. Således steg procentdelen af ​​stammer af gonorébakterier resistente over for ceftriaxon fra 2,9 % til 8,1 %, hvilket væsentligt overstiger de tal, der er registreret i andre lande.

Du kan være interesseret i: Der er et udbrud af mycoplasma lungebetændelse i Kina. Hvad er det for en sygdom?

For eksempel, i Storbritannien i 2022, viste kun 0,21% af stammerne reduceret modtagelighed for ceftriaxon. CDC-data viser, at i USA mellem 2016 og 2020 havde kun omkring 0,2% af stammerne højere resistens over for ceftriaxon. I Canada forblev ceftriaxonresistensraterne relativt stabile på omkring 0,6 % fra 2017 til 2021.

Resultaterne fremhæver det presserende behov for en omfattende tilgang til bekæmpelse af antibiotika-resistente N. gonorrhoeae i Kina, herunder at identificere faktorer, der bidrager til så høje niveauer af resistens, sagde rapportens forfattere.

Ifølge til amerikanske medier rapporterer i Landet efterforsker to tilfælde af supergonoré identificeret i Massachusetts. Der er ingen forbindelse mellem de to, men sundhedsmedarbejder Margaret Cook sagde, at stammen udgør et«alvorligt folkesundhedsproblem».
Interessant nok blev det første tilfælde af ceftriaxon-resistent supergonoré rapporteret i Japan i 2009 og først i 2016 i Kina.

Super gonoré-epidemi. Biolog Baranova opfordrede russere til at være forsigtige på grund af fremkomsten af ​​

Biolog Baranova opfordrede russerne til at være forsigtige på grund af fremkomsten af ​​”supergonoré.” Billede: bgr.com

Læger i Storbritannien siger i mellemtiden, at en ny stamme af antibiotika-resistent gonoré endnu ikke har spredt sig i landet, men det ser ud til at være et spørgsmål om tid. Ifølge National Health Service er kønssygdomme «lette» overføres fra person til person gennem ubeskyttet sex eller gennem deling af sexlegetøj.

Dette er interessant: I fremtiden vil folk være i stand til at formere sig uden sex

I Rusland er der heldigvis ikke blevet identificeret sådanne tilfælde, men russere, der planlægger en rejse til asiatiske lande, bør være på vagt over for den nye “supergonoré”, der raser i regionen. Dette rapporterede Lenta.ra efter en samtale med Ancha Baranova, Doctor of Biological Sciences, Professor ved School of Systems Biology ved George Mason University (Virginia, USA).

Hvad er det næste?

Forfatterne af en ny CDC-rapport opfordrer folkesundhedseksperter over hele verden til at prioritere evaluering af screeningsmetoder, især i regioner med højere forekomst og resistens af gonoré.

Forståelse af faktorer, der kan bidrage til spredning af resistens, såsom uhensigtsmæssig brug af antimikrobielle stoffer, er også afgørende for at vejlede den forebyggende indsats, skriver forskerne.

Vi bemærker, at en samarbejdsindsats og løbende overvågning af den internationale spredning af resistente stammer er afgørende for den globale reaktion. Internationalt samarbejde og informationsdeling er afgørende for at forhindre yderligere spredning af resistente stammer og identificere alternative behandlingsmuligheder for gonoré.

Hvad er det næste? Antibiotikaresistens kan opstå, når bakterier muterer over tid. Overforbrug af antibiotika fremskynder denne proces. Billede: walkin-clinic.co.uk. Foto.Billede: walkin-clinic.co.uk

Gå ikke glip af: Den seneste pandemi: hvordan er coronavirus og prionsygdomme relateret?

Nøglestrategier til at bekæmpe spredningen af ​​antibiotika-resistent gonoré omfatter offentlig uddannelse for at øge bevidstheden om behovet for beskyttelse, forbedret diagnostik, udvikling af nye antibiotika og vacciner og etablering af globale og regionale programmer til kontrol med antibiotika modstand.


Date:

by