5 sedan länge bortglömda sjukdomar som forskarna inte kunde förklara

Modern medicin kan göra mirakel – många en gång dödliga sjukdomar är nu helt behandlingsbara. Förr ledde till exempel en stroke alltid till att en person dog, men idag kan patienter ofta räddas med hjälp av mediciner som löser upp blodproppar som bildas inuti kärlen. Naturligtvis behöver en person efter en stroke tid att återhämta sig, men dödligheten från det idag är flera gånger lägre än tidigare. I den moderna världen, tack vare förekomsten av kraftfulla droger, kan även personer med hiv leva ett normalt liv. Med allt detta finns det sällsynta sjukdomar, vars orsaker och konsekvenser har förblivit ett mysterium för människor under lång tid. Naturen hos vissa av dem är fortfarande okänd för forskare.

5 länge bortglömda sjukdomar som forskarna inte kunde förklara. Du kanske inte ens kan föreställa dig hur konstiga och läskiga sjukdomar kan vara. Foto.

Du kanske inte ens kan föreställa dig hur konstiga och läskiga sjukdomar kan vara

Det finns många gamla sjukdomar som fortfarande är lite studerade av vetenskapen. Nedan inbjuder vi dig att bekanta dig med de mest intressanta av dem. För att vara ärlig kan jag inte ens tro på att det finns några av dem, men forskare försäkrar att människor en gång i tiden verkligen led av sådana åkommor.

Innehåll

  • 1 Kuru-sjukdom bland Fore-stammen
  • 2 Fosfornekros i käken
  • 3 engelsk svettfeber
  • 4 Epidemic of the National
  • 5 Exploderande tänder på 1800-talet

Kurusjukan bland Fore-stammen

En av de sällsynta och obotliga sjukdomarna i världen är kuru. I mitten av 1900-talet drabbade det medlemmar av Fore-stammen, som fortfarande lever i Nya Guineas högland.

Ordet kuru kommer från ordet kuria, som kan översättas som “skaka”. Människor med denna sjukdom började darra över hela kroppen, liksom skratta och ett fruktansvärt leende som inte försvann förrän i döden.

Kurusjukan bland Fore-stammen. Fore-stammen i Nya Guinea. Bild: grimhappenings.com. Foto.

Forestam i Nya Guinea. Bild: grimhappenings.com

Ingen vet säkert vad som orsakade kurusjukan. Den mest troliga versionen är att människor blev infekterade med onormala former av proteiner som orsakar progressiva och destruktiva prionsjukdomar. Obduktionsresultat av personer som dog av kuru visade att deras hjärnor såg ut som en svamp.

Mest troligt inträffade prioninfektion som ett resultat av kannibalism – Fore-folket lagade mat och åt sina avlidna släktingar för att “befria sina själar.” På 1960-talet slutade människor att utöva kannibalism, men sjukdomen diagnostiserades fortfarande ibland hos människor.

Kurusjukan bland Fore-stammen. Man tror att mer än 800 stammar bor i Papua Nya Guinea. Bild: fotoman.name. Foto.

Papua Nya Guinea tros vara hem för mer än 800 stammar. Bild: fotoman.name

Det försvann med tiden, så det är troligt att tidigare fall av sjukdomen var förknippade med ett långt intervall mellan infektion och uppkomsten av symtom. Enligt forskare sträcker sig inkubationstiden för kurusjukan från 10 till 50 år eller till och med mer.

Läs också: Vilka sjukdomar led de forntida egyptierna av – de var värre än förkylning

Fosfornekros i käken

År 1839 registrerades det första fallet av fosfornekros i käken i Österrike. En av tändsticksfabriksarbetarna fick en fruktansvärd tandvärk, och hennes käke växte och kollapsade bokstavligen på grund av en okänd sjukdom.

Fosfornekros i käken. Matcha fabriksarbetare. Bild: pixels.com. Foto.

Tändsticksfabriksarbetare. Bild: pixels.com

Därefter fanns det fler sådana patienter, och de arbetade alla med att tillverka tändstickor med fosfor. Det fanns inget botemedel mot denna sjukdom, så läkare kunde bara ta bort käken på den sjuke. I de flesta fall dog människor av hunger eftersom de inte kunde äta utan hjälp utifrån.

Fosfornekros i käken. Det fanns fall av fosforinfektion i det ryska imperiet. Bild: irkipedia.ru. Foto.

Det fanns fall av fosforkontamination i det ryska imperiet. Bild: irkipedia.ru

Fosforförgiftning upphörde först 1906 efter att ämnet förbjöds att användas i tändstickor. Totalt dog hundratals människor av denna fruktansvärda sjukdom.

English Sweating Fever

Mellan 1485 och 1551 i England dog några människor av svettningsfeber. Denna infektionssjukdom, vars huvudsymptom var hög feber, dödade människor inom en dag efter att de första symtomen uppträdde.

Sjukdomen började spridas över hela England efter början av kungafamiljen Tudors regeringstid. Troligtvis har infektionen härstammat från något annat land, men vilket är okänt. Den skördade tusentals människors liv och nådde Irland och andra länder – där kallades den för den “engelska pesten.”

Engelsk svettningsfeber. Den engelska svetten har orsakat tusentals människors död. Bild: theconversation.com. Foto.

Den engelska svetten orsakade tusentals människors död. Bild: theconversation.com

Om en person lyckades överleva utvecklade han inte immunitet. Det gjorde att han kunde bli sjuk igen, och infektionen kunde slå hårdare andra gången. Folk trodde att män och kvinnor som led av engelsk svett dog i sömnen, så de försökte hindra dem från att somna.

Forskare vet fortfarande inte varför folk fick den engelska svettningsfebern. Enligt en version var det en infektion som överfördes av insekter som fästingar och löss. På den tiden lämnade människors hygien mycket att önska, så detta är ett mycket rimligt antagande. Men det är fortfarande inte bevisat, eftersom forskare inte har genetiskt material för att analysera den mystiska sjukdomen.

Läs också:Forntida tiders konstigaste metoder för att behandla sjukdomar

Epidemi “Nationell”

På 1850-talet var National Hotel populärt i Washington (USA). Tusentals människor stannade där varje år och drabbades av allvarliga hälsoproblem efter att ha lämnat. Många människor upplevde förstorade tungor, tarminflammation och diarré. Det fanns ingen förklaring till dessa symtom, så folk började hitta på legender om förbannelsen.

The National Epidemic. The National Hotel i Washington. Bild: National Photo Company Collection. Foto.

National Hotel i Washington. Bild: National Photo Company Collection

Lyckligtvis hittade man med tiden den troliga orsaken till den mystiska sjukdomen. Det upptäcktes att hotellet hade ett sprucket avloppsrör och att smutsigt vatten läckte in i dricksvattenledningarna.

Du kanske är intresserad av:De läskigaste “botemedlen” i mänsklighetens historia

Exploderande tänder på 1800-talet

På 1800-talet exploderade vissa människors tänder. Till en början led folk helt enkelt av tandvärk, som blev outhärdlig med tiden. Då splittrades plötsligt en av tänderna i munnen i bitar. Det låter som något ur en skräckfilm, men det här hände faktiskt i verkligheten.

Exploderande tänder på 1800-talet. Troligtvis exploderade människors tänder på grund av sammansättningen av tandfyllningar. Bild: news-medical.net. Foto.

Menneskers tänder exploderade troligen på grund av sammansättningen av tandfyllningar. Bild: news-medical.net

Kontrollera om du har prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler. Om inte är det dags att fixa det!

I många år kunde ingen förstå vad som orsakade dessa fall. Men 2023 lyckades tandläkare ta reda på den mest troliga orsaken. Läs vår artikel, Tandläkare förklarar varför vissa människors tänder exploderade på 1800-talet.


Date:

by