5 længe glemte sygdomme, som forskerne ikke kunne forklare

Moderne medicin kan udføre mirakler – mange engang dødelige sygdomme kan nu behandles fuldstændigt. For eksempel førte et slagtilfælde tidligere altid til en persons død, men i dag kan patienter ofte reddes ved hjælp af medicin, der opløser blodpropper dannet inde i karrene. Selvfølgelig har en person efter et slagtilfælde brug for tid til at komme sig, men dødeligheden fra det i dag er flere gange lavere end før. I den moderne verden, takket være eksistensen af ​​stærke stoffer, kan selv mennesker med hiv leve et normalt liv. Med alt dette er der sjældne sygdomme, hvis årsager og konsekvenser har forblevet et mysterium for mennesker i lang tid. Arten af ​​nogle af dem er stadig ukendt for videnskabsmænd.

5 længe glemte sygdomme, som forskerne ikke kunne forklare. Måske kan du slet ikke forestille dig, hvor mærkelige og skræmmende sygdomme kan være. Foto.

Måske forestiller du dig ikke engang, hvor mærkelige og skræmmende sygdomme kan være

Der er mange ældgamle sygdomme, som stadig er lidt undersøgt af videnskaben. Nedenfor inviterer vi dig til at gøre dig bekendt med de mest interessante af dem. For at være ærlig kan jeg ikke engang tro på eksistensen af ​​nogle af dem, men videnskabsmænd forsikrer, at folk engang virkelig led af sådanne lidelser.

Indhold

  • 1 Kuru-sygdom blandt Fore-stammen
  • 2 Fosfornekrose i kæben
  • 3 engelsk svedefeber
  • 4 Nationalepidemi
  • 5 eksploderende tænder i 1800-tallet

Kuru-sygdom blandt Fore-stammen

En af de sjældneste og uhelbredelige sygdomme i verden er kuru. I midten af ​​det 20. århundrede ramte det medlemmer af Fore-stammen, som stadig bor i højlandet i New Guinea.

Ordet kuru kommer fra ordet kuria, som kan oversættes til “at ryste”. Mennesker med denne sygdom begyndte at skælve over hele deres krop, såvel som grine og et frygteligt smil, der ikke forsvandt før døden.

Kuru-sygdom blandt Fore-stammen. Fore-stamme i New Guinea. Billede: grimhappenings.com. Foto.

Forstammen i New Guinea. Billede: grimhappenings.com

Ingen ved med sikkerhed, hvad der forårsagede kuru-sygdommen. Den mest plausible version er, at folk blev inficeret med unormale former for proteiner, der forårsager progressive og destruktive prionsygdomme. Obduktionsresultater af mennesker, der døde af kuru, viste, at deres hjerner lignede en svamp.

Mest sandsynligt opstod prioninfektion som et resultat af kannibalisme – Fore-folket lavede mad og spiste deres afdøde slægtninge for at “befri deres sjæle.” I 1960'erne holdt folk op med at praktisere kannibalisme, men sygdommen blev stadig nogle gange diagnosticeret hos mennesker.

Kuru-sygdom blandt Fore-stammen. Det menes, at der bor mere end 800 stammer i Papua Ny Guinea. Billede: fotoman.name. Foto.

Papua Ny Guinea menes at være hjemsted for mere end 800 stammer. Billede: fotoman.name

Den forsvandt med tiden, så det er sandsynligt, at tidligere tilfælde af sygdommen var forbundet med et langt interval mellem infektion og opståen af ​​symptomer. Ifølge videnskabsmænd varierer inkubationsperioden for kuru-sygdom fra 10 til 50 år eller endnu mere.

Læs også: Hvilke sygdomme led de gamle egyptere af – de var værre end almindelig forkølelse

Fosfornekrose i kæben

I 1839 blev det første tilfælde af fosfornekrose af kæben registreret i Østrig. En af tændstikfabrikkens arbejdere fik en frygtelig tandpine, og hendes kæbe gnaskede og bogstaveligt talt kollapsede på grund af en ukendt sygdom.

Fosfornekrose af kæben. Match fabriksarbejdere. Billede: pixels.com. Foto.

Tændstiksfabriksarbejdere. Billede: pixels.com

Efterfølgende var der flere af den slags patienter, og de arbejdede alle med fremstilling af tændstikker ved hjælp af fosfor. Der var ingen kur mod denne sygdom, så lægerne kunne kun fjerne kæben på den syge. I de fleste tilfælde døde folk af sult, fordi de ikke kunne spise uden hjælp udefra.

Fosfornekrose af kæben. Der var tilfælde af fosforinfektion i det russiske imperium. Billede: irkipedia.ru. Foto.

Der var tilfælde af fosforforurening i det russiske imperium. Billede: irkipedia.ru

Fosforforgiftning stoppede først i 1906, efter at stoffet blev forbudt at blive brugt i tændstikker. I alt døde hundredvis af mennesker af denne frygtelige sygdom.

English Sweating Fever

Mellem 1485 og 1551 i England døde nogle mennesker af svedefeber. Denne infektionssygdom, hvis hovedsymptom var høj feber, dræbte mennesker inden for en dag efter de første symptomer viste sig.

Sygdommen begyndte at sprede sig over hele England efter begyndelsen af ​​Tudor kongefamiliens regeringstid. Mest sandsynligt stammer infektionen fra et andet land, men hvilket er ukendt. Den kostede tusindvis af mennesker livet og nåede til Irland og andre lande – dér blev den kaldt “den engelske pest.”

Engelsk svedefeber. Den engelske sved har forårsaget tusindvis af menneskers død. Billede: theconversation.com. Foto.

Den engelske sved forårsagede tusindvis af menneskers død. Billede: theconversation.com

Hvis en person formåede at overleve, udviklede han ikke immunitet. Det betød, at han kunne blive syg igen, og infektionen kunne ramme hårdere anden gang. Folk troede, at mænd og kvinder, der led af engelsk sved, døde i deres søvn, så de forsøgte at forhindre dem i at falde i søvn.

Forskere ved stadig ikke, hvorfor folk fik engelsk svedefeber. Ifølge en version var det en infektion, der blev overført af insekter som flåter og lus. I de dage lod folks hygiejne meget tilbage at ønske, så det er en meget plausibel antagelse. Men det er stadig ikke bevist, fordi forskerne ikke har genetisk materiale til at analysere den mystiske sygdom.

Læs også:De mærkeligste metoder til behandling af sygdomme i oldtiden

Epidemi “National”

I 1850'erne var National Hotel populært i Washington (USA). Tusindvis af mennesker opholdt sig der hvert år og led alvorlige helbredsproblemer efter at have forladt. Mange mennesker oplevede forstørrede tunger, tarmbetændelse og diarré. Der var ingen forklaring på disse symptomer, så folk begyndte at opfinde legender om forbandelsen.

Den nationale epidemi. The National Hotel i Washington. Billede: National Photo Company Collection. Foto.

National Hotel i Washington. Billede: National Photo Company Collection

Heldigvis blev den sandsynlige årsag til den mystiske sygdom med tiden fundet. Det blev opdaget, at hotellet havde et sprængt kloakrør, og at der sivede snavset vand ind i drikkevandsrørene.

Du kan være interesseret i:De mest uhyggelige “kure” i menneskehedens historie

Eksploderende tænder i 1800-tallet

I 1800-tallet eksploderede nogle menneskers tænder. I starten led folk simpelthen af ​​tandpine, som blev uudholdelig med tiden. Så knuste en af ​​tænderne i munden pludselig i stykker. Det lyder som noget ud af en gyserfilm, men dette skete faktisk i virkeligheden.

Eksploderende tænder i 1800-tallet. Mest sandsynligt eksploderede folks tænder på grund af sammensætningen af ​​tandfyldninger. Billede: news-medical.net. Foto.

Sandsynligvis eksploderede folks tænder på grund af sammensætningen af ​​tandfyldninger. Billede: news-medical.net

Tjek, om du har abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler. Hvis ikke, er det tid til at ordne det!

I mange år var der ingen, der kunne forstå, hvad der forårsagede disse tilfælde. Men i 2023 lykkedes det tandlægerne at finde ud af den mest sandsynlige årsag. Læs vores artikel, Tandlæger forklarer, hvorfor nogle menneskers tænder eksploderede i 1800-tallet.


Date:

by