Vilket djur lever djupast under jorden?

År 2023 gjorde forskare en mycket intressant upptäckt. Utanför Japans kust, på ett djup av 8 336 meter under havsytan, upptäckte de den strålfenade fisken Pseudoliparis belyaevi. Dessa varelser har länge varit kända för vetenskapen, men det faktum att de kan leva på så stora djup kom som en stor överraskning för forskarna. Enligt forskare finns det inga andra djur i världen som lever så djupt. Läsare av vår webbplats vet redan mycket väl om invånarna på havsbotten, där solljus inte tränger in. Hur är det med djur som lever djupt i grottor eller till och med hålor? Vem är rekordhållaren bland dem? På bara ett par minuter vet du svaret!

Vilket djur lever djupast under jorden. Forskare kan fortfarande inte komma till enighet om vilket djur som lever djupast under jorden. Foto.

Forskare kan fortfarande inte komma till enighet om vilket djur som lever djupast under jorden

Vid vad djup bor mullvadar och grävare

Det finns många djur i världen som lever i djupa hålor. De mest kända av dem är mullvadar – de är blinda, men med hjälp av sina klorade tassar är de utmärkta på att gräva marken. Deras bokammare kan placeras på ett djup av upp till 2 meter och i rättvisans namn är det värt att erkänna att denna siffra inte är särskilt imponerande. Detta är något mer än en vuxens längd.

På vilket djup bor mullvadar och grävare? Mullvad gräver djupa hål, men de har inga rekordstorlekar. Bild: forbes.com. Foto.

Mullvad gräver djupa hål, men de är inte rekordstora. Bild: forbes.com

Detsamma kan sägas om nakna mullvadsråttor. Dessa inte så vackra varelser kan leva upp till 30 år, vilket gör dem till de längsta levande gnagarna i världen. Forskare har studerat dessa varelser under lång tid, eftersom de kan ha nyckeln till att skapa ett botemedel mot åldrande. De förvånar med sin förmåga att leva länge, men kan inte överraska med djupet i sina hålor – de går också bara ner till 2 meter.

Läs också:Varför är nakna mullvadsråttor de längst levande gnagarna i världen?

Vilket underjordiskt djur lever djupast

Mulvadar och mullvadsråttor har inte rekordet för djupet av deras livsmiljö. Vem sticker då ut med ett sådant drag?

Många källor säger att det djupaste levande underjordiska djuret är vårsvansen Plutomurus ortobalaganensis. Denna lilla varelse, upp till 3 millimeter lång, har inga ögon, men har flera lemmar för rörelse.

Vilket underjordiskt djur lever djupast. Den lilla springsvansen Plutomurus ortobalaganensis. Bild: Wikipedia, användare Enrique Baquero. Foto.

Den lilla springsvansen Plutomurus ortobalaganensis. Bild: Wikipedia, användare Enrique Baquero

Rekordhållaren för livsmiljöns djup upptäcktes 2010, inuti en av de djupaste grottorna i världen – Krubera-Voronya (Abchazien). Själva grottformationen har ett djup på 2191 meter. Med bete i form av en vanlig ostbit lyftes de fantastiska varelserna upp från 1980 meters djup. Under sin studie kom forskare fram till att de livnär sig på svampar och alla sorters nedbrytning.

Läs också: Forskare har hittat en fisk som lever på ett djup av mer än 8 000 meter – det här är rekord bland djur

De djupaste levande maskarna

Andra källor säger dock att de djupaste levande underjordiska varelserna är djävulsmaskar (Halicephalobus mephisto). Vi pratar om rundmaskar, vars kroppslängd inte heller överstiger några millimeter.

Dessa underjordiska varelser påträffades första gången 2011 när de arbetade i guldgruvor i Sydafrika. Det maximala djupet där de hittades var 3 600 meter. De bodde i små vattenpölar, vars vatten värmdes till 48 grader Celsius. Analysen visade att dessa underjordiska vatten är upp till 12 tusen år gamla. Enligt gruvarbetarna blev de väldigt rädda när de såg något svart, litet och smidigt i vattenansamlingarna.

De djupaste levande maskarna. Djävulens mask under mikroskop. Bild: 22century.ru. Foto.

Djävulens mask under ett mikroskop. Bild: 22century.ru

Som du kan förstå är djävulsmaskar extremofiler – organismer som kan leva under extrema förhållanden. De överlever inte bara i varmt vatten, utan också i vätskor med minimal syrehalt. Vid observationer fann man att de förökar sig asexuellt och livnär sig på underjordiska bakterier.

Upptäckten av djävulsmaskar var en mycket viktig vetenskaplig bedrift. Faktum är att ingen någonsin hade sett flercelliga organismer som lever på ett djup av mer än 2 kilometer. Bakterier kan leva djupare, men för denna artikels syften var vi bara intresserade av komplexa organismer.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

Nästan alla organismer som lever på stora djup saknar ögon. Det kan finnas punkter på deras huvuden som liknar synorgan, men de har ingen användbar funktion. Detta beror på det faktum att på stora djup finns det inget solljus, och dessa varelser behöver helt enkelt inte ögon. Dessutom saknar denna typ av djur nästan färg och är antingen vita eller har genomskinliga kroppar. Om du vill veta mer om sådana varelser, läs vårt material “Grottspindlar i Israel har tappat sina ögon, och det finns en vetenskaplig förklaring till detta.”


Date:

by