Hvilket dyr lever dybeste under jorden?

I 2023 gjorde forskere en meget interessant opdagelse. Ud for Japans kyst, i en dybde på 8.336 meter under havets overflade, opdagede de strålefinnefisken Pseudoliparis belyaevi. Disse skabninger har længe været kendt af videnskaben, men det faktum, at de kan leve på så store dybder, kom som en stor overraskelse for videnskabsmænd. Ifølge forskere er der ingen andre dyr i verden, der lever så dybt. Læsere af vores side ved allerede meget godt om indbyggerne på havbunden, hvor sollys ikke trænger ind. Hvad med dyr, der lever dybt i huler eller endda huler? Hvem er rekordholder blandt dem? På blot et par minutter vil du vide svaret!

Hvilket dyr lever dybeste under jorden. Forskere kan stadig ikke nå til enighed om, hvilket dyr der lever dybeste under jorden. Foto.

Forskere kan stadig ikke nå til enighed om, hvilket dyr der lever dybeste under jorden

Hvordan dybde lever muldvarpe og gravere

Der er mange dyr i verden, der lever i dybe huler. Den mest kendte af dem er muldvarpe – de er blinde, men ved hjælp af deres kløede poter er de fremragende til at grave jorden. Deres redekamre kan placeres i en dybde på op til 2 meter, og retfærdigvis er det værd at indrømme, at denne figur ikke er særlig imponerende. Dette er lidt mere end højden af ​​en voksen.

I hvilken dybde lever muldvarpe og gravere? Muldvarpe graver dybe huller, men de har ikke rekordstørrelser. Billede: forbes.com. Foto.

Muldvarpe graver dybe huller, men de er ikke af rekordstørrelse. Billede: forbes.com

Det samme kan siges om nøgne muldvarperotter. Disse knapt så smukke væsner kan leve op til 30 år, hvilket gør dem til de længstlevende gnavere i verden. Forskere har studeret disse skabninger i lang tid, fordi de kan være nøglen til at skabe en kur mod aldring. De forbløffer med deres evne til at leve længe, ​​men kan ikke overraske med dybden af ​​deres huler – de går også kun ned til 2 meter.

Læs også:Hvorfor er nøgne muldvarperotter de længstlevende gnavere i verden?

Hvilket underjordisk dyr lever dybeste

Muldvarpe og muldvarperotter har ikke rekorden for dybden af ​​deres levesteder. Hvem skiller sig så ud med sådan et træk?

Mange kilder siger, at det dybeste levende underjordiske dyr er springhalen Plutomurus ortobalaganensis. Dette lille væsen, op til 3 millimeter langt, har ingen øjne, men har flere lemmer til bevægelse.

Hvilket underjordisk dyr lever dybeste. Den lille springhale Plutomurus ortobalaganensis. Billede: Wikipedia, bruger Enrique Baquero. Foto.

Den lille springhale Plutomurus ortobalaganensis. Billede: Wikipedia, bruger Enrique Baquero

Rekordholderen for habitatets dybde blev opdaget i 2010 inde i en af ​​de dybeste huler i verden – Krubera-Voronya (Abkhasien). Selve huleformationen har en dybde på 2191 meter. Ved hjælp af lokkemad i form af et almindeligt stykke ost blev de fantastiske væsner løftet op fra 1980 meters dybde. Under deres undersøgelse kom forskere til den konklusion, at de lever af svampe og alle mulige former for nedbrydning.

Læs også: Forskere har fundet en fisk, der lever i en dybde på mere end 8.000 meter – dette er rekord blandt dyr

De dybeste levende orme

Imidlertid siger andre kilder, at de dybeste levende underjordiske væsner er djævleorme (Halicephalobus mephisto). Vi taler om rundorme, hvis kropslængde heller ikke overstiger et par millimeter.

Disse underjordiske væsner blev først stødt på i 2011, mens de arbejdede i guldminer i Sydafrika. Den maksimale dybde, hvor de blev fundet, var 3.600 meter. De boede i små vandpytter, hvor vandet blev opvarmet til 48 grader Celsius. Analysen viste, at disse underjordiske farvande er op til 12 tusinde år gamle. Ifølge minearbejderne var de meget bange, da de så noget sort, lille og smidigt i vandophobningerne.

De dybeste levende orme. Djævelens orm under et mikroskop. Billede: 22century.ru. Foto.

Djævelens orm under et mikroskop. Billede: 22century.ru

Som du kan forstå, er djævleorme ekstremofiler – organismer, der kan leve under ekstreme forhold. De overlever ikke kun i varmt vand, men også i væsker med minimalt iltindhold. Under observationer fandt man ud af, at de formerer sig ukønnet og lever af underjordiske bakterier.

Opdagelsen af ​​djævleorme var en meget vigtig videnskabelig bedrift. Faktum er, at ingen nogensinde havde set flercellede organismer, der levede i en dybde på mere end 2 kilometer. Bakterier kan leve dybere, men i forbindelse med denne artikel var vi kun interesserede i komplekse organismer.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget interessant!

Næsten alle organismer, der lever på store dybder, mangler øjne. Der kan være punkter på deres hoveder, der ligner synsorganer, men de tjener ingen nyttig funktion. Dette skyldes det faktum, at der på store dybder ikke er sollys, og disse skabninger har simpelthen ikke brug for øjne. Også denne slags dyr er næsten blottet for farve og er enten hvide eller har gennemsigtige kroppe. Hvis du vil vide mere om sådanne skabninger, så læs vores materiale “Huleedderkopper i Israel har mistet deres øjne, og der er en videnskabelig forklaring på dette.”


Date:

by