Antibiotikaresistent supergonorré sprider sig över världen

Världen har ännu inte återhämtat sig från covid-19-pandemin, men alarmerande nyheter har redan kommit från Kina – resultaten av en ny studie har visat att världen står på gränsen till en ny pandemi, men den här gången pratar vi inte om virus, utan om antibiotikaresistenta bakterier som orsakar gonorré. Således anger den senaste rapporten från det amerikanska hälsodepartementet (CDC) att upp till 98 % av bakterieprover som tagits från patienter med sexuellt överförbara sjukdomar i 13 provinser i Kina var resistenta mot förstahandsantibiotika. Förutom det faktum att gonorré har varit praktiskt taget obehandlad i många år, är forskare oroade över den ökande förekomsten av en ny stam av gonorré i Mellanriket, som är mycket mer resistent mot en av de senaste effektiva antibiotika än i andra länder. Vi berättar vad som är känt om supergonorré och om en ny pandemi hotar världen.

Antibiotikaresistent supergonorré sprider sig över världen. Experter varnar för att nästa epidemi som kommer från Kina kan vara supergonorré, vars resistens mot antibiotika redan är 40 gånger högre än i USA och Storbritannien. Foto.

Experter varnar för att nästa epidemi som kommer från Kina kan vara supergonorré, som är resistent mot antibiotika är redan 40 gånger högre än i USA och Storbritannien

Innehåll

  • 1 gonorré – vad du behöver veta
      < li>1.1 Symtom
    • 1.2 Behandling
  • 2 Antibiotika och superbuggar
  • 3 Supergonorréepidemi
  • 4 Vad härnäst?

Gonorré – vad du behöver veta

Gonorré är en sexuellt överförbar infektion (STI) som orsakas av bakterien Neisseria gonorré. Sjukdomen kan leda till långvariga hälsoproblem och infertilitet och drabbar framför allt underlivet, ändtarmen (ändtarmen) och svalget. Idag är gonorré en av de vanligaste infektionssjukdomarna i världen, och trots tillgången på antibiotika är den fortfarande ett folkhälsoproblem på grund av ökande antibiotikaresistens.

Observera att sjukdomen drabbar människor i alla åldrar. och kön, men det är särskilt vanligt bland ungdomar och unga vuxna i åldern 15 till 24 år. Du kan bli smittad av gonorré genom oral, anal eller vaginal sex. Det finns också kända fall av överföring av infektion från en mor till ett barn under förlossningen.

Gonorré - vad du behöver veta. En ny stam av gonorré är helt resistent mot antibiotika. Bild: Dailymail.com. Foto.

En ny stam av gonorré är helt resistent mot antibiotika. Bild: Dailymail.com

Vissa vetenskapliga studier tyder också på att gonorré kan överföras genom franska kyssar, men mer forskning behövs för att korrekt bedöma den potentiella risken för överföring.

Läs också: Antibiotikaresistenta bakterier kan migrera i hela kroppen

Symtom

Symtom på gonorré tar vanligtvis inte lång tid innan de visar sig, även om det finns fall av asymtomatisk sjukdom. De första tecknen på sjukdomen uppträder inom 2-30 dagar som smärta eller sveda vid urinering. Andra möjliga symtom inkluderar frekvent urinering, purulent flytning från könsorganen, klåda och ömhet i anus, rektal blödning eller smärta vid tarmrörelser.

Oral gonorré är vanligtvis asymptomatisk. När symtom uppstår kan de inkludera ont och ont i halsen, svullna lymfkörtlar i nacken och feber.

Symtom: Ont i halsen och feber kan vara symtom på gonorré. Bild: shape.com. Foto.

Ont i halsen och feber kan vara symtom på gonorré. Bild: shape.com

I sällsynta fall kan gonorré sprida sig till ögonen. Experter noterar att många människor som lider av gonorré har inga eller milda symtom. Dessutom kan de likna symptom på andra bakterieinfektioner, vilket gör diagnosen ännu svårare.

Vill du alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Behandling

Idag rekommenderar experter från Världshälsoorganisationen (WHO) och CDC att man använder en kombination av antibiotika för att behandla gonorré för att minska risken för resistensutveckling. Men med tiden minskar effektiviteten av dessa kombinationer, vilket tvingar det medicinska samfundet att ständigt söka efter nya terapeutiska strategier.

Gonorré behandlas med antibiotikumet ceftriaxon, vars dosering beror på patientens vikt. Din vårdgivare kan också ordinera ytterligare mediciner, såsom doxycyklin, för att behandla samtidiga infektioner med klamydia.

Behandling. Det bästa sättet att förebygga gonorré är att använda kondom vid all sexuell aktivitet. Bild: BBC. Foto.

Det bästa sättet att förebygga gonorré är att använda kondom under all sexuell aktivitet. Bild: BBC

Denna terapi kan dock inte vända någon skada som infektionen kan ha orsakat kroppen före behandling eller skydda mot framtida gonorréinfektion. Tja, det främsta sättet att bekämpa sjukdomen är preventivmedel mot sexuellt överförbara sjukdomar. Och även om gonorré för närvarande går att bota, blir sjukdomen alltmer resistent mot antibiotika. Vissa former av gonorré som har utvecklat höga nivåer av resistens mot antibiotika kallas vanligtvis «supergonorré».

Missa inte: Bakterier utvecklade resistens mot antibiotika långt innan de upptäcktes< /p>

Antibiotika och superbuggar

Vi har upprepade gånger pratat om hotet från antibiotikaresistenta bakterier. Och om virus ständigt utvecklas, som influensavirus eller coronavirus, är situationen med bakterier något annorlunda. Det beror på att bakterier infekterar både människor och djur och de infektioner som uppstår behandlas med antibiotika, som bakterierna gradvis blir resistenta mot.

I praktiken kan detta tillstånd leda till en extrem ökning av dödligheten från tidigare botade och behandlingsbara sjukdomar. Det har nått den punkt där antibiotikaresistens hos ett stort antal bakterier har ökat till oroväckande höga nivåer över hela världen. En av dessa bakterier visade sig tyvärr vara supergonorré.

Antibiotika och superbugs. Fall av supergonorré (uppkallad efter en «superbug» — infektion som det inte finns något botemedel mot) registreras allt oftare i Kina. Bild: criver.com. Foto.

I Kina registreras allt oftare fall av supergonorré (som kallas i analogi med «superbug»— som det inte finns något botemedel mot).
Bild: criver.com

Observera att bakteriell resistens mot antibiotika utvecklas genom flera mekanismer, inklusive förändringar i bakteriens genetiska material eller förändringar i antibiotikumets verkningsmekanism. Tyvärr inträffar sådana fall allt oftare som ett resultat av mutationereller förvärv av resistensgener från andra bakterier.

Du kan läsa mer om hur mikrober som bromsas av ett antibiotikum utvecklar resistens mot andra här

I världen dör cirka 700 000 människor varje år av alla typer av antibiotikaresistenta infektioner. Denna siffra beräknas stiga till 10 miljoner dödsfall per år år 2050 om inte brådskande åtgärder vidtas för att kontrollera spridningen av dessa patogener.

Supergonorréepidemi

Tja, upp till 98 % av bakterieprover som tagits från STD-patienter i 13 provinser i Kina är resistenta mot förstahandsantibiotika, enligt en ny CDC-rapport. Det som oroar forskarna mest är nivån av incidens i Mellanriket av en ny stam av gonorré, som är 40 gånger mer resistent mot antibiotika än i USA, Kanada och Storbritannien.

Arbetet påbörjades 2022 , när scientists associerade med den amerikanska CDC i porslin, samlade in mer än 2.800 bakterieprov från patienter med gonorré. Mer än 97 % av proverna var resistenta mot läkemedlet ciprofloxacin, medan 78 % av fallen var resistenta mot behandling med penicillin (ett annat allmänt använt antibiotikum).

Super gonorréepidemi. Bakterierna som orsakar gonorré har så framgångsrikt besegrats av antibiotika att ceftriaxon fortfarande är den enda rekommenderade behandlingen. Bild: buzzfeed.com. Foto.

Bakterierna som orsakar gonorré har varit så framgångsrika i kampen mot antibiotika att ceftriaxon förblir endast rekommenderad behandling .
Bild: buzzfeed.com

Rapporten sa att cirka 17 procent av proverna var resistenta mot azitromycin och cefixim, medan åtta procent var refraktära mot den nuvarande standarden för vård, ceftriaxon. Således ökade andelen stammar av gonorrébakterier som var resistenta mot ceftriaxon från 2,9 % till 8,1 %, vilket avsevärt överstiger siffrorna som registrerats i andra länder.

Du kanske är intresserad av: Det finns ett utbrott av mykoplasma lunginflammation i Kina. Vilken typ av sjukdom är detta?

Till exempel, i Storbritannien 2022, visade endast 0,21 % av stammarna minskad känslighet för ceftriaxon. CDC-data visar att i USA mellan 2016 och 2020 hade endast cirka 0,2 % av stammarna högre resistens mot ceftriaxon. I Kanada förblev resistensnivåerna för ceftriaxon relativt stabila kring 0,6 % från 2017 till 2021.

Resultaten understryker det akuta behovet av ett omfattande tillvägagångssätt för att bekämpa antibiotikaresistent N. gonorrhoeae i Kina, inklusive identifiering av faktorer som bidrar till så höga nivåer av resistens, sa rapportens författare.

Enl. till amerikanska media rapporterar i Landet undersöker två fall av supergonorré som identifierats i Massachusetts. Det finns ingen koppling mellan de två, men folkhälsoansvarig Margaret Cook sa att stammen utgör ett«allvarligt folkhälsoproblem».
Intressant nog rapporterades det första fallet av ceftriaxonresistent supergonorré i Japan 2009 och först 2016 i Kina.

Supergonorréepidemi. Biolog Baranova uppmanade ryssarna att vara försiktiga på grund av uppkomsten av

Biolog Baranova uppmanade ryssarna att vara försiktiga på grund av uppkomsten av “supergonorré.” Bild: bgr.com

Läkare i Storbritannien säger under tiden att en ny stam av antibiotikaresistent gonorré ännu inte har spridit sig i landet, men det verkar vara en tidsfråga. Enligt National Health Service är STI «lätt» överförs från person till person genom oskyddat sex eller genom att dela sexleksaker.

Detta är intressant: I framtiden kommer människor att kunna fortplanta sig utan sex

I Ryssland har lyckligtvis inga sådana fall identifierats, men ryssar som planerar en resa till asiatiska länder bör vara försiktiga med den nya “supergonorré” som rasar i regionen. Detta rapporterade Lenta.ra efter ett samtal med Ancha Baranova, doktor i biologiska vetenskaper, professor vid School of Systems Biology vid George Mason University (Virginia, USA).

Vad händer härnäst?

Författarna till en ny CDC-rapport uppmanar folkhälsoexperter runt om i världen att prioritera att utvärdera screeningmetoder, särskilt i regioner med högre frekvens av gonorréincidens och resistens.

Att förstå faktorer som kan bidra till spridning av resistens, såsom olämplig användning av antibiotika, är också avgörande för att vägleda förebyggande insatser, skriver forskarna.

Vi noterar att samarbete och pågående övervakning av den internationella spridningen av resistenta stammar är avgörande för den globala responsen. Internationellt samarbete och informationsutbyte är avgörande för att förhindra ytterligare spridning av resistenta stammar och identifiera alternativa behandlingsalternativ för gonorré.

Vad händer härnäst? Antibiotikaresistens kan uppstå när bakterier muterar över tid. Överanvändning av antibiotika påskyndar denna process. Bild: walkin-clinic.co.uk. Foto.Bild: walkin-clinic.co.uk

Missa inte: Den senaste pandemin: hur är coronavirus och prionsjukdomar relaterade?

Väl och nyckelstrategier för att bekämpa spridningen av antibiotikaresistent gonorré inkluderar allmän utbildning för att öka medvetenheten om behovet av skydd, förbättrad diagnostik, utveckling av nya antibiotika och vacciner och inrättandet av globala och regionala program för att kontrollera antibiotika motstånd.


Date:

by