Varför kan inte höns flyga som andra fåglar?

Vanliga läsare av vår webbplats vet förmodligen att idag vet vetenskapen om existensen av mer än 11 ​​tusen fågelarter. Många av dem är utmärkta flygblad – de slår med vingarna och skapar därmed lyft. Förmågan att flyga hjälper fåglar att snabbt hitta mat, fly från fiender och flytta mellan livsmiljöer som är bekväma för dem. Det finns dock fåglar i världen som helt saknar förmågan att flyga. Till exempel har pingviner, strutsar, kakapo-papegojor och representanter för flera andra arter inte denna färdighet. De flyglösa fåglarna närmast oss är förstås tamkycklingar. Hur kom det sig att de helt tappade denna fantastiska färdighet?

Varför kan inte höns flyga som alla andra fåglar? Fåglar kan inte flyga, och det finns goda skäl till detta. Bild: DALLE-3 neurala nätverk. Foto.

Fåglar kan inte flyga, och det finns goda skäl till detta. Bild: DALLE-3 neurala nätverk

Hur tamkycklingar såg ut

Om du läser artikeln “Hur många år lever kycklingar om du inte dödar dem för kött”, så kommer du säkert ihåg att tamkycklingar härstammade från bankdjungelfågel (Gallus gallus). Det här är småfåglar som lever i de täta skogarna i Sydostasien och väger högst 1,5 kilogram.

Till skillnad från tamkycklingar, som förser oss med ägg och kött, är dessa varelser mycket bättre anpassade att flyga. De tillbringar större delen av sin tid på marken, men de kan fortfarande flyga till en liten höjd – detta gör att de kan landa på höga trädgrenar.

Hur tamkycklingar kom till. Hane Bank Junglefowl. Bild: Steve Garvie, wikimedia.org. Foto.

Djungelfågelhane. Bild: Steve Garvie, wikimedia.org

Det råder ingen tvekan om att bankdjungelhöns är de närmaste släktingarna till tamkycklingar. På 1800-talet märkte den engelske naturforskaren Charles Darwin att korsning av dessa två arter ger friska avkommor som inte har några utvecklingsavvikelser.

Artikel om ämnet: From whom did modern kycklingar kommer från och ankor?

Varför flyger inte kycklingar

År 2020 genomförde forskare en studie och fann att uppdelningen av kycklingar i vilda och tama individer skedde för ungefär 7 500 år sedan . Fåglar tämjdes i Kina – genom korsning föddes nya raser med unikt utseende och färdigheter.

Vissa typer av tamkycklingar har ovanliga färger, långa svansar och lägger även ägg i exotiska färger. Men uppfödarnas huvuduppgift var inte att föda upp vackra fåglar, utan näringsrika. Det var viktigt för dem att kycklingarna hade stora bröstmuskler och dessutom producerade mycket ägg.

Varför flyger inte kycklingar. Adler silverras av kycklingar. Bild: petnaobed.ru. Foto.

Adler silverras av kycklingar. Bild: petnaobed.ru

Den första anledningen till att tamkycklingar inte kan flyga är deras stora kroppsvikt. De har inte bara blivit köttigare till följd av många års korsning, utan deras ben har också blivit något tyngre. Deras små vingar kan helt enkelt inte lyfta bålen. Vissa individer kan flyga över ett litet staket, men detta är det maximala de kan göra.

Varför flyger inte kycklingar? Kycklingar kan använda sina vingar för långa hopp. Bild: 7ogorod.ru. Foto.

Kycklingar kan använda sina vingar för långa hopp. Bild: 7ogorod.ru

Den andra anledningen till att kycklingar inte kan flyga är att de helt enkelt inte behöver det. Vilda djur behöver förmågan att hoppa högt eftersom de kan attackeras av rovdjur när som helst. Husdjur är under vård av människor, bor i hönshus, så de är nästan inte i fara. Naturligtvis kan rävar och andra djur ta sig in i dem när som helst, men ägarna försöker på alla sätt skydda kycklingarna från alla hot.

Du kommer att vara intresserad: Varför används kycklingkycklingar i vaccinproduktion?ägg?

Varför kan inte pingviner flyga

Förutom kycklingar är pingviner flyglösa fåglar. De är inte domesticerade av människor, så deras oförmåga att flyga beror på miljöförhållanden.

Naturen är utformad på ett sådant sätt att inget djur kan uppnå perfektion i simning, flygning och löpning samtidigt. Pingviner som lever i de kalla områdena på vår planet är anpassade att simma maximalt, eftersom det är det enda sättet de kan få mat – fiskar som lever i kalla vatten.

Varför pingviner inte kan flyga. Pingviner flyger inte, men de är utmärkta simmare. Bild: dailytelegraph.com.au. Foto.

Pingviner flyger inte, men de är utmärkta kvicksandssimmare. Bild: dailytelegraph.com.au

Fåglar använder inte sina små vingar för att flyga, utan för att simma. Med deras hjälp kan de dyka till djup på upp till 20 meter och simma i hastigheter på upp till 36 kilometer i timmen. Tack vare den ökade hastigheten hoppar pingviner upp på land – ibland når hopphöjden 2 meter. Pingviner använder sina ben som ett roder för att ändra riktning när de är i vattnet. På grund av allt detta springer pingviner dåligt och att flyga är uteslutet.

Om du är intresserad finns det många artiklar om ämnet kycklingar på vår webbplats, och samtidigt hundratals tusentals människor läser dem.< /p>

Här är det bästa materialet:
 

  • Kycklingbuljong hjälper dig att återhämta dig snabbt – här är de vetenskapliga bevisen;
  • Hur farliga är röda och bruna fläckar i kycklingägg;
  • Hur produceras kycklingkött och varför blir det dyrare än nötkött?

Vill du lämna en kommentar? Gå med i vår Zen-kanal – det finns en möjlighet!

Se till att gå med i vår Telegram-chatt, för där kan du inte bara kommunicera med intressanta människor, utan också delta i spännande undersökningar och frågesporter.


Date:

by