Forskare har skapat en mutant – en mus med sex ben, men utan könsorgan

Många vetenskapliga publikationer diskuterar nu en studie där forskare lyckades skapa ett musembryo som har ytterligare lemmar istället för könsorgan. Nyheten låter som något ur science fiction eller till och med en skräckfilm, men det är verklighet – i laboratorieförhållanden har biologer skapat en riktig mutant. Det säger sig självt att de inte tillät vidare utveckling av denna organism, eftersom den knappast skulle ha kunnat anpassa sig till livet utan könsorgan och närvaron av extra ben. Efter att ha läst den här nyheten uppstår en rättvis fråga: varför skapade forskare en sådan mutant? Svaret är enkelt: i själva verket hade de inte ett sådant mål.

Forskare har skapat en mutant - det här är en mus med sex ben, men utan könsorgan. Under vetenskapligt arbete skapade forskare av misstag en mutant. Bild: DALLE-3 neurala nätverk. Foto.

Under loppet av vetenskapligt arbete skapade forskare av misstag en mutant. Bild: DALLE-3 neurala nätverk

Genredigering i djur

Författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science talade om skapandet av en mutant mus. Under sitt vetenskapliga arbete studerade biologen Moisés Mallo och hans kollegor proteinet Tgfbr1, som är mycket viktigt för alla däggdjurs embryonala utveckling. Experimentet utfördes på embryon från flera laboratoriemöss.

Embryonal utvecklingär den process genom vilken en ung kropp utvecklas från befruktningsögonblicket till födseln. Under denna period, som tar flera månader beroende på art, bildas yttre och inre organ.

Genredigering hos djur. Med hjälp av genredigeringsverktyg stängde forskare av produktionen av Tgfbr1-proteinet. Bild: research2reality.com. Foto.

Med hjälp av genredigeringsverktyg stängde forskare av produktionen av Tgfbr1-proteinet. Bild: research2reality.com

Som en del av studien försökte forskare inaktivera genen som är ansvarig för produktionen av Tgfbr1-proteinet. Efter att ha utfört denna åtgärd ville de ta reda på hur det skulle påverka kroppens ryggmärg. Men resultatet av denna åtgärd var extremt oväntat.

Läs också:Vilka mutationer finns det och hur de skiljer sig

Forskare skapade en mutant i laboratoriet< /h2>

Istället för förändringar i ryggmärgen märkte forskare att ett av embryona inte började utveckla könsorgan. Istället såg de ytterligare två lemmar.

Under embryonal utveckling bildas djurkroppen i etapper, med början från huvudet och slutar med svansen. I slutet av det första steget sker en övergång från huvudet till kroppen, och i det andra sker en övergång från kroppen till svansen. Proteinet som forskarna studerade, Tgfbr1, var mest känt för sin viktiga roll i utvecklingsväxlingen från bål till svans. Forskare misstänkte också att det är ansvarigt för bildandet av bakbenen och könsorganen.

Forskare skapade en mutant i laboratoriet. Ett normalt musembryo (vänster) och ett sexbent embryo utan könsorgan (höger). Bild: iflscience.com. Foto.

Ett normalt musembryo (vänster) och ett sexbent embryo utan könsorgan (höger) ). Bild: iflscience.com

Som ett resultat av experimentet fann forskare tydlig bekräftelse på detta. Genom att stänga av genen som är ansvarig för produktionen av Tgfbr1, störde de den korrekta utvecklingen av kroppen så mycket att de skapade en mutant. Efter denna vetenskapliga upptäckt vill forskare ta reda på hur detta protein påverkar andra kroppssystem.

Forskare vill också ta reda på om Tgfbr1-proteinet påverkar utvecklingen av en dubbel penis – hemipenis – hos ödlor och ormar. Hanarna av dessa djur har två reproduktionsorgan, men endast ett av dem används under sex. Vanligtvis är hemipenis belägen i cloaca, den något expanderade terminala delen av baktarmen. Under parningen kommer könsorganen ut och blir sedan osynliga igen.

Forskare skapade en mutant i laboratoriet. Hemipenis av en enorm ödla. Bild: bogatyr.club. Foto.

Hemipenis av en enorm ödla. Bild: bogatyr.club

En oväntad vetenskaplig upptäckt har avslöjat nya detaljer om utvecklingen av däggdjur för forskare. Kanske, tack vare resultaten av denna studie, kommer forskare att kunna utveckla ny teknik för behandling av genetiska sjukdomar. För närvarande är det svårt att nämna upptäcktens potential, men den finns definitivt.

Läs också:Hur, på grund av en sällsynt genmutation, anklagades en kvinna för seriemord och sedan benådades

En hund med sex ben

Det är logiskt att anta att organismer med flera lemmar föds på grund av en mutation som är ansvarig för produktionen av Tgfbr1-proteinet. Ett av de mest kända djuren med denna mutation är en hund som heter Ariel – smeknamnet gavs till henne för att hedra den saga lilla sjöjungfrun. På grund av mutationen växte hunden två extra lemmar som smälte samman. Hon visade sig också ha andra könsorgan.

En hund med sex ben. Muterad hund Ariel med extra lemmar. Bild: iflscience.com. Foto.

En muterad hund Ariel med extra lemmar. Bild: iflscience.com

År 2024 opererades hunden för att ta bort extra lemmar. Det var lyckat, och redan nästa dag åt Ariel mat och drack vatten med aptit. Men hon behöver fortfarande en lång återhämtning eftersom ett av hennes friska ben är mycket svagt – hon behöver ett bra träningspass.

För att hålla dig uppdaterad med nya vetenskapliga upptäckter, prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget!

När det kommer till mutationer tänker folk direkt på något dåligt. Men ibland ger genetiska förändringar djur och människor mycket vackra yttre egenskaper. Om du vill se detta, läs vår artikel “Genetiska mutationer som gör människor vackra.”


Date:

by