Varför övergav Sovjetunionen dubbeldäckade trolleybussar och bussar?

Dubbeldäckare har länge varit en av Londons huvudsymboler. De kallasdubbeldäckareoch har strövat runt på stadens gator sedan 1956. Totalt har stadssystemet 8 000 röda bussar som åker på mer än 600 olika sträckor. De är bekväma eftersom de kan ta dubbelt så många passagerare som vanlig kollektivtrafik. Från andra våningen har turister också en bättre överblick över Londons alla huvudattraktioner. I andra länder är sådan kollektivtrafik sällsynt, men under sovjettiden försökte dubbeldäckare fortfarande bli en del av Moskvatrafiken. Men, som du kan förstå, gillade inte alla denna innovation. Nu kommer du att ta reda på varför detta var en dålig idé.

Varför övergav Sovjetunionen dubbeldäckade trolleybussar och bussar? På 1930-talet lanserades dubbeldäckare YATB-3 i Moskva, men de blev inte populära. Bild: m24.ru. Foto.

På 1930-talet lanserades dubbeldäckade trolleybussar YATB-3 i Moskva, men de blev inte populära. Bild: m24.ru

Röda bussar i London

Från 1956 till 2005 strövade dubbeldäckare Routemaster-bussar på Londons gator. När det kommer till engelsk kollektivtrafik är det många som tänker på dessa bussar. Under deras långa existens har de blivit Londons signum – deras bilder finns nästan överallt där denna stad nämns.

Röda bussar i London. Den klassiska Routemaster-bussen. Bild: auto.mail.ru. Foto.

Klassisk buss “Rootmaster”. Bild: auto.mail.ru

Längden på Routemaster-bussarna var 9 meter och höjden nådde 4,3 meter. De hade aldrig dörrar – folk gick in och ut genom det öppna området på baksidan. Om de ville kunde de enkelt ta sig ut i händelse av en trafikstockning och utföra sina ärenden till fots. Londonälskare av frihet gillade helt klart denna möjlighet.

Röda bussar i London. Routemaster buss inuti. Bild: sportishka.com. Foto.

Rootmaster-buss inuti. Bild: sportishka.com

I dag körs uppdaterade “New bus 4 London”-bussar runt London. De har ett modernare utseende och en hybriddesign. Framhjulen drivs av en dieselmotor och bakhjulen av en elmotor. Under dagen drivs batterierna av solpaneler och på natten av en elektrisk generator.

Röda bussar i London. Ny Londonbuss. Bild: businessinsider.com. Foto.

Ny modell Londonbuss. Bild: businessinsider.com

Läs också:Vad är en Girobus (inte en buss) och varför är de livsfarliga

Sovjetisk dubbeldäckad trolleybus YATB-3

Förutom bussar fanns det dubbeldäckare trolleybussar i England. På 1930-talet blev Sovjetunionen intresserad av denna teknik och tecknade ett kontrakt med den brittiska tillverkaren för leverans av ett exemplar av den höga trolleybussen AES 664T.

Det brittiska teknikmiraklet anlände till Sovjetunionen i 1937, och ett år senare tillverkade Yaroslavl Automobile Plant den kopia – trolleybuss YATB-3. Totalt producerades ett tiotal exemplar, men de var inte lika bra som originalet.

Sovjetisk dubbeldäckad trolleybuss YATB-3. Brittisk trolleybuss AES 664T förbereder sig för att skickas till Moskva. Bild: bigpicture.ru. Foto.

Den brittiska trolleybussen AES 664T förbereder sig för att skickas till Moskva. Bild: bigpicture.ru

För det första visade sig dubbeldäckarvagnen YATB-3 vara två ton tyngre än den brittiska AES 664T. På grund av detta körde han i hastigheter på upp till 55 kilometer i timmen, vilket var mycket lågt även med den tidens mått mätt. Dessutom hade han svårt att svänga och bromsa. På grund av kombinationen av dessa två faktorer störde de nya trådbussarna mycket trafiken i Moskva.

Sovjetisk dubbeldäckad trolleybuss YATB-3. Sovjetisk trolleybuss YATB-3 1937. Bild: Wikipedia, skanning av tidningen «Rodina». Foto.

sovjetiska trolleybussar YATB-3 1937. Bild: Wikipedia, skanning av tidningen «Rodina»

För det andra visade sig dubbeldäckare trolleybussar vara oförberedda för ryska vintrar. Till en början hälsade invånare och gäster i Moskva den nya typen av transport med stort intresse. Men med vinterns ankomst blev det läskigt att åka på höga bussar, för på isiga vägar svajade de våldsamt från sida till sida. Inte ett enda fall av en trolleybuss som fallit på sidan registrerades, men folk var fortfarande rädda för att åka på dem.

För det tredje var dubbeldäckartransporten mycket obekväm inuti. Dess tak var lågt, så långa människor kunde bara åka sittande. Trappan till andra våningen var obekväm, varför folk som satt högst upp ibland inte hann gå ner för att gå av vid hållplatsen.

Sovjetisk dubbeldäckad trolleybuss YATB-3. Trolleybuss YATB-3 på en gata i Moskva. Bild: istorya.ru. Foto.

YATB-3 trolleybuss på en gata i Moskva. Bild: istorya.ru

Trots alla dessa brister användes YATB-3 trolleybussar fram till 1953. Tyvärr har inte ett enda exemplar av denna extremt ovanliga typ av transport överlevt till denna dag.

Artikel om ämnet: Vilka bilar i Sovjetunionen kopierades från sina västerländska motsvarigheter?

Dubbeldäcksbussar i Sovjetunionen

1959 började dubbeldäckare transporteras på Moskvas vägar igen. Den här gången var det tyska Bussing Do-56-bussar, men de kunde inte heller bli en del av trafiken. Liksom de ovan beskrivna trådbussarna var de mycket långsamma och klumpiga och på vintern riskerade de återigen att falla på sidan. 1964 gick tysk utrustning sönder, myndigheterna ville inte lägga budgeten på reservdelar och bussarna skickades på skrot.

Dubbeldäckarbussar i Sovjetunionen. Sovjetisk dubbeldäckare buss Bussing Do-56. Bild: auto.mail.ru. Foto.

sovjetiska dubbeldäckare bussen Bussing Do-56. Bild: auto.mail.ru

Du kan diskutera denna och andra artiklar på vår webbplats i Telegram-chatten. De är också värd för intressanta undersökningar och frågesporter!

Under Sovjetunionens tid hände många intressanta saker, och den nuvarande generationen kommer säkert att vara intresserad av att lära sig något nytt om detta ämne. Vi uppmärksammar er våra artiklar “Saker i Sovjetunionen som kan säljas för stora pengar” och “7 farliga saker som barn i Sovjetunionen hade roligt med.” En gång i tiden fick de massor av visningar!


Date:

by